IMG_4071_1024

Idag hade vi ”kick-off” och avspark för vårens staffefredagar! Jag är SÅ glad att jag har Anna och Elin – bättre träningskompisar går inte att hitta, och framförallt är det så himla superbra att ha en stående tid så att hundträningen verkligen blir av!

För det är en sak jag märkt under termin 8…guuuud vad fort tiden går, och gud vad lite ledig tid man har – för sig själv, för andra, för allt man vill och måste göra…
Jag har inte vågat boka upp några tävlingar eller utställningar i vår, pga att det ansträngda läget gör att jag inte kan vara borta så många helger.

Jag har helt enkelt inte ”råd” att vara borta en hel helg, eller en helgdag då mitt liv är så beroende av att jag kan komma hem varje helg, tvätta, umgås med Mikael (det här med distansförhållande, det är ungefär lika roligt som det låter…..), renovera och alltdetdär vardagliga som jag inte gör på veckorna i Helsingborg. Tråkigt att hundträningen får stå tillbaka, men jag måste se det positivt – det är inte många terminer kvar, och snart stundar ett långt sommarlov på hemmaplan! Bara att kämpa på. No pain, no gain…

IMG_4072_1024

Idag var vi på Borås Bk och började med agility! Så roligt att få köra agility igen – och förhoppningsvis få in mer regelbundenhet i denna träning. Humla var först ut och där hade jag lite för stora förhoppningar – det var många veckor sedan hon sist körde och hon hade tappat rätt mycket vad gäller hindersug och slalomskills.

Det var mycket att springa och titta på mig, och riva hinder samt låsa sig på pipis som stod på Humlas egen agenda idag. Både charmigt och irriterande på samma gång. Som tur var så fick jag nyttiga tips och kritik från Elin, som ju är superduktig i agility. Mycket handlar om min egen attityd – jag måste ju vara engagerad och peppad när jag kör med henne, FFS! Hon kommer bli bra, min lilla Humla!
Nu är ju även hindrena på Marks agilityklubb tillbaka och det är därmed fritt fram att köra på planen, som ju faktiskt inte ligger många minuter bort från vårt hus 🙂

IMG_4080_1024

Baileys var jätteduktig, han älskar ju agility och är nöjd och glad bara han får köra. Idag gjorde vi inga kontaktfält, utan fokuserade på slalom och framför- och bakombytesövningar. Det var inte hälften så mycket gapande och tutande idag som det har varit på ridhusträningarna i vinter, underbart skönt. Och starterna satt också som en smäck!

Sedan skiftade vi över till lydnad. Baileys fick köra först och vi började med några övningar där han måste lyssna på mitt kommando. Lika svårt som det låter, hälsar Baileys. En övning gick t.ex. ut på att jag kastade en apport bredvid hindret och ställde sedan upp – sedan var tanken att jag skulle växla mellan att kommendera Hopp eller Apport. Det tog ett tiotal repetitioner innan poletten trillade ner hos Mr Jagkanalltsjälv. Sjukt nyttig träning för pluttenutten!

IMG_4084_1024

Vi gick sedan vidare och gjorde störningsövningar med massa leksaker och apporter utslängda runt rutan. Oj oj oj, detta var också svårt. Va? Får jag inte springa och ta en apport och sedan skutta till rutan? Tråk-kärring… 😀
Ja, så här skall vi träna mycket framöver. Gud vad nyttigt och riktig hjärngympa för vovven!

Rutan på långa avstånd var nästa projekt. Och det gick inte heller som en dans på rosor. Visst hittar han rutan från långa skick, men det blir väldigt vingligt och lite frågande. Jag vill att han springer som skjuten ur en kanon rakt ut till rutan även på längre avstånd, precis som det ser ut på kortare avstånd. Idag tränade jag nog med överdrivet långa avstånd, men jag tror verkligen att variation är nyckeln till vårens rutanträningar. Kommandot Titta inför skicken fungerar kanon. Lugn och fokuserad hund inför skicken och inget pipande.

IMG_4089_1024

Idag övade vi även på att bjuda på fina ingångar. Det är sorgligt men de har verkligen blivit SÅ försämrade iochmed allt inkallning med ställande-övande samt stegförflyttningarna….snyft snyft.
Jag testade att göra släta inkallningar där jag står ett ”halvt steg” snett, så att han måste jobba in lite extra med rumpan när han kommer i ingången. Testade även att göra vänster om halt direkt i ingången. Båda metoderna svarade han bra på. Jag gjorde också några kast från vänster hand med boll när han kom mot mig, detta för att han inte skall sikta mitt på mig utan åt vänster.

Framförgående har vi inte övat nånting hittills. Idag försökte jag köra lite mellan en burk och ett lock, men de var alldeles för nära marken. Att köra mellan större föremål med godis utlagt är bättre så att hunden inte nosar sig fram. Att ”Framåt” betyder framåt hade Baileys inget grepp om här, trots att vi har samma kommando i agilityn. Nu tror jag iochförsig att jag skulle kunna med att starta i apellen även om framförgåendet är lite eh…svajigt 😉

IMG_4112_1024

Humla fick öva rutan med tasstarget från lite längre avstånd, samt att jag belönade stadga i rutan. Det var lite svårt att fokusera efter ett tag, då kastat tonfiskgodis luktar gott och ibland bara måste man ju ta en paus och dammsuga exakt varenda kvadratmillimeter över hela planen, så att man verkligen inte missar en smula. Humla har svart bälte i städning, men är fortfarande inte lika uthållig i arbete som hon var innan löpet. Men det dröjer nog inte länge innan hon är tillbaka på samma fina nivå igen. Idag bjöd hon helt spontant på flera superfina gripanden och hantering i ingångar av både metall- och träapport! 🙂 Me like!

Mot slutet övade vi lite fotgående i ”zickzack”, dvs två steg åt vänster, två steg åt höger:
_ _
I
_ _ I

Detta gick bra, och hon kommer inte ut så mycket med rumpan om jag är noga med att belöna lugn och klappa henne regelbundet i utgångsställning, så att hon inte gasar igång för mycket.
Till sist fick Humla göra en träningsmässig platsliggning med Vilda och Nosa, då hon reste sig upp förra platsliggningen som jag gjorde tävlingsmässigt. Jag har tidigare belönat stadga i liggandet och testat med att gå runt henne och variera min position. Idag belönade jag några gånger och hon låg stadigt och med fint fokus, bortsett från en gång då hon nosade efter godisen jag lagt bakom henne när jag var på väg ifrån henne. Ajabaja sa matte, och PumPum låg sedan som ett litet ljus…. 😉

IMG_4183_1024