Numera är vår hemmatjej Humla färdig i avel, och kastrerad. De tikar vi sparat för ev framtida avel är utplacerade hos fodervärdar, och kommer komma hem till oss när det är dags för valpning.

Det krävs naturligtvis mycket för att en tik skall passera igenom nålsögat där hon anses hålla måttet för avel. I dagsläget har vi 3 halvfodertikar sparade, där 2 i dagsläget är planerade att gå vidare i avel.

De tikar som av olika anledningar inte uppfyller våra avelskrav, övergår i fodervärdens ägo och avelsspärras dessutom i SKK. En avelsspärr innebär att det inte går att registrera några valpar efter tiken, ifall någon annan mot förmodan skulle göra en annan bedömning och vilja att ta valpar på henne.



Våra avelstikar genomgår utvärdering med ledröntgen (HD, ED, pennhip och patella), ögonlysning samt MH och BPH. De skall givetvis vara friska, inte bara ”på pappret”. Vi avlar således inte vidare på tikar med misstänkt (eller konstaterad) allergi eller demodex.

Avelstikarna har råutfodrats under sin uppväxt och fortsatt få barf eller färskfoder hos sina fodervärdar. Inför parning har de uppdaterade vaccinationer och vaccineras dessutom extra mot herpes.

För att konstatera dräktighet görs ultraljud, och några veckor senare även en röntgen för att beräkna antal valpar. Tiken kommer hem till oss två veckor innan beräknad nedkomst, och lever som en familjemedlem med allt vad det innebär.

Det är förstås speciellt att plötsligt byta hem, och särskilt när man är dräktig. Vi anpassar oss därför helt och hållet efter tiken och hennes behov, och tvingar henne inte till t.ex. umgänge med våra hemmahundar om hon inte känner sig bekväm med detta.

Vi har stort hus med separata ingångar och goda möjligheter att dela av våningsplanen. När vår fodertik Gaffa hade valpar hemma hos oss smälte hon in direkt i flocken utan problem, och hon levde precis som om hon alltid hade bott hos oss. Detta kan man dock inte ta för givet, utan alla tikar är individuella.

När det närmar sig valpning lämnas tiken aldrig ensam utan det är alltid någon av oss som är hemma med henne. Vi har tillgång till dygnet-runt-öppna djursjukhus, båda når man med bil på mindre än en timme, ifall det skulle uppstå komplikationer under valpningen.