♥ PLANERAD PARNING HÖSTEN 2021 ♥

UPPDATERAT 210315 – pga rådande omständigheter med coronapandemin omöjliggjordes parningen med Atlas, då Norge klappade igen sina gränser ytterligare veckan innan Tuva började löpa. Bra tajming. En ”ersättningshane” ordnades fram på inhemsk mark, men denna unga röda herre (som jag egentligen tänkt använda om ett par år, ifall Lisa håller måttet för avel) föll inte alls Tuva i smaken. Så den planerade parningen med Atlas skjuts därför till nästa löp, beräknat i augusti.

Tuva beräknas löpa nästa gång i augusti, och skall då få gå ut på tur – till grannlandet Norge (jaa vi elsker detta landet osv osv)! 😀 Förutom att Norge är fartkamerornas förlovade land, så härbärgerar de även Tuvas stiliga pojkvän Atlas. Atlas är en supertrevlig standardhane (17 kg, 38 cm) som har två kullar sedan tidigare. Han är bärare av anlaget för Black and tan, därför har vi testat Tuva – som inte var bärare av BoT-genen. Kombinerar man två individer som båda bär på det recessiva tan-anlaget kan valparna bli black and tan, vilket inte är en önskvärd färg på staff. (Personligen tycker jag att BoT-tecknade staffar är typ det sötaste som finns. Men säg inte att jag sa det.)

Atlas är en otroligt välkroppad hane född 2017, och kommer från en väldigt jämn kull exteriört. Han och en kullsyster är utställningschampions. Både han och hans föräldrar är friröntgade. Han har 4 kullsyskon, alla är fria på HD och 4 av 5 är fria på ED (1 avläst med ED 1) Eftersom jag använder en utländsk hane, kan man inte tillämpa indexberäkningen när man gör provparningen i SKKs Avelsdata. Statistik för Atlas, kullsyskon samt hans egna kullar finns på norska Dogweb, klicka här så kommer du rätt. Norsk index beräkning för hans individuella HD är 115, vilket är mycket bra. Tuva har individuell indexberäkning HD 105 och ED 106. Om du vill läsa mer om index har SKK bra information här, men i korthet innebär det att man skall göra kombinationer där index är över 100 för att förbättra HD och ED i avelsarbetet.


Tuva är världens gladaste staff, som kamperar ihop med sin matte Jonna och husse Mattias i Göteborg. Här hittar du all statistik och info om Tuva och hennes kullsyskon i den fantastiska Kamikazepilotskullen, som såg dagens ljus 2017. Hennes kullsyster Cleo hade vår senaste kull, Lyckopillerkullen, här i somras. De är nu sex månader gamla och kanonfina och trevliga individer allesammans, och vi hoppas såklart att Tuva och Atlas kärleksbarn kommer bli lika outstanding 😛 Tuva är en riktig fena på både rally, lydnad, nosework och specialsök. Hon har titlarna RLD N och LD Startklass, och blev Årets Noseworkstaff 2019. Hon tävlar i Nosework TSM2 (även uppflyttad i TEM inomhus och utomhus). Hon är friröntgad och frisk som en fisk. Jonna beskriver Tuva så här: ”social, snäll, söt, gillar att ha många bollar i luften, älskar friluftsliv” 😛

Vill du se mer av Tuva får du inte missa hennes populära instakonto, där många träningsfilmer dyker upp i flödet; tuva_the_staffy. Jonna svarar gärna på frågor om Tuva, så det går bra att kontakta henne direkt om man är nyfiken.

Spindeldiagram över Tuvas MH till vänster samt över BPH till höger.

Tuva (och hennes kullsyskon) har alla gjort både MH och BPH. Länk till Tuvas MH hittar du här, och film på BPH finns här. Tuva löpte när kullen gjorde MH, så hon fick mentalbeskrivas några veckor senare – och fick därför lyxen att få ett helt eget blogginlägg med bilder från MHt 😛

Till Tuva, som kommer från en mentalt och exteriört väldigt jämn kull, ville jag stärka upp framförallt exteriören ytterligare. Jag ville ha en välvinklad hane med bra topline och väl ansatt skuldra, som inte var för stor. Dessutom ville jag ha en beprövad hane, med mycket hälsostatistik runtomkring, som haft kull tidigare, då detta blir Tuvas första kull. Därför blev jag jätteglad att jag fick låna den vackra gentlemannen Goldstaff’s Know ’bout Me, som alltså kommer från Sandra Holmes framgångsrika kennel. Sandra regerar i utställningsringarna med sina egna uppfödningar, och jobbar själv på norska kennelklubben. Hon kompromissar inte med vare sig brains eller beauty, så hennes kullar och avelsdjur blir fullt hälsotestade. Tyvärr har Norge inte MH eller BPH som vi har i Sverige, de är bra på längdskidåkning och har olja – vi är bra på mentalitetstest…:-)

Sandra beskriver Atlas så här ”han är helt fantastisk i temperamentet. Snäll, trygg, aldrig arg på någon. En väldigt snäll hane. Superflashy att ställa!”
Atlas har alltså två kullar sedan tidigare, 2019+2020, så de är ganska unga ännu. Han har inte lämnat några valpar med hudproblem eller andra sjukdomar.

Jag tror att Atlas och Tuva blir en riktigt drömmig kombo! Han, den seriösa fotomodellen med välartat renommé – och hon, den spontana backpackerbruden som säger ja till livet 😉  Om du är intresserad av en valp ur den här kombinationen, tar jag emot intresseanmälningar på mail. Jag vill att du läser all information på hemsidan om vilka krav vi ställer på våra valpköpare, det viktiga med kullutvärdering för att vi skall kunna bedriva ett seriöst avelsarbete och avla fram en friskare ras – och att du är införstådd med att vi endast säljer valpar till de med tränings- och tävlingsintresse, och inte till rent sällskap.

Här nedan följer några utvalda favoritbilder på Tuva som valp här hos oss ♥ Hoppas nu att allt går enligt plan, så att vi får njuta av Tuvabebisar här i sommar! (löpet är beräknat till februari, så valparna kommer födas kring april och då levereras i juni) ♥


”Hej mamma” ♥


En av mina absoluta favorit bilder från Kamikazepilotskullen – mamma Gaffa har knökat sig in i hamstertransportburen, helt ofattbart att hon ens kunde vända sig om därinne(?!) och tycker det är en rimlig plats för alla hennes ungar att dia på 😀

Ja som ni ser så får knappt sex valpar plats i den – även utan mamma 😛


I attackställning…


Bus-Tuva!


”Om du har ett äpple vill du deeeela det med miiiig….?”


”I en äppelmeeeeelodiiii….” 


Med ”mormor” Ane ♥


Hos oss får valparna en aktiv uppväxt, med mycket trädgårdsarbete…. 😉

Tupplur med brorsan Kygo ♥


Ligister i bollhavet!


På äventyr! 😀

Nyfiken i en strut…


Ja, till slut tittade hon ut 😉


Med tungan rätt i mun 😛


”Nu har jag dig, syrran!”

Precis som sin mamma Gaffa, hade valpis-Tuva en fablesse för stup och höga höjder! 😛

♥ ♥ ♥