Herregud vad det regnar! Hundarnas långpromenad blev inställd igår pga ”extremväder”, det är väl om möjligt ännu regnigare och blåsigare idag men ut måste vi ju. Tycker alla utom hundarna. De sover som nöjda små sälar i babygym, babynest och soffa… 😉

Nej jag samlar kraft lite till med en kopp kaffe. Erik sover (♥), Mikael har ett jobbmöte och Maja kollar på något teckenspråkstolkat obegripligt barnprogram i ”pandan” (vi har ingen padda i vår familj, det kunde Maja nämligen inte säga, så det fick bli en ”panda” istället :-P). I pandan finns bara SVT Barn-appen, alla andra fick vi ta bort tämligen omgående förra året – youtube kids är ju guds sätt att kissa småbarnsföräldrar i själen.

Detta inlägg tänkte jag skulle handla om dagishagen, tyvärr har det blivit mer tid där än utomhus för våra tre små lyckopiller senaste veckan – och tittar jag på väderleksprognosen för kommande vecka är den ju inte direkt upplyftande. Som tur är har vi en stor nyrenoverad källare med kissvänligt lättorkat golv, och många olika rum att upptäcka. Maja och jag planerar en dagisutflykt dit lite senare idag 🙂

Vi jobbar ju mycket med miljöberikning under valpuppväxten, och inredningen i dagishagen växlar därför ständigt (förutom viloplats och toaletthörn som aldrig flyttas på) Jag låter dem bekanta sig med många olika material – olika form och struktur – och olika typer av leksaker. Bollar, pipdjur, stora och små gosedjur, kampleksaker av olika form osv.

Varje dag sitter vi långa stunder i dagishagen (eller utomhus) och leker med valparna. Cleo älskar också att hänga därinne och leka med sina allt vildare barn! Det är så fint att se hur hon, precis som sin mamma och mormor gjort i samma dagishage innan henne, lägger sig ned och tar en leksak och inbjuder valparna till lek ♥

Jag har haft svårt att introducera vettiga alternativ till valp-BARF utan att exkludera kyckling. Kycklingvingar och kycklinghalsar är perfekt barf för valpar i början, tack vare benstruktur och storlek. Men av olika anledningar vill jag helst undvika kyckling som djurslag åt hundarna numera. Åt mina egna hundar har jag gått över till ren barf i våras, med Emmzo vilt och lamm som bas, och kompletterar med Sund Hundmat när jag behöver ge färskfoder. Sund Hundmat har även ett färskfoder med enbart vildand (dock snordyrt) som jag varvar med.

Dessa småttingar har fått kycklingvingar, sen har de börjat knapra på revben från lamm och hjort. I matbaren har de serverats Mush Vaisto och Hellä. Som tugg har de fått torkad hud, strupe och öron från älg, nöt, rådjur och lamm. Kommande vecka kommer jag introducera flera olika djurslag i kosten, blandannat häst och vildand. Ni som också barfar era valpkullar, får gärna tipsa om vad ni ger om ni vill undvika intensivuppfödda djurslag. Vilt är ju en toppenkälla, men på våren och sommaren är tillgången begränsad. Emmzo har t.ex. helt slut på vilt i sitt sortiment förutom viltsvin.

Under veckan som kommer väntar vi besök från utvalda valpspekulanter. Vi får se om gemensamt tycke uppstår – det skall förstås kännas bra för båda parter. Ett hundköp innebär att man committar sig till i bästa fall 15 år framåt av ens liv, detta skall inte göras i ett hastverk. Denna coronavår har jag, liksom mina uppfödarkollegor, drunknat i ogenomtänkta förfrågningar från desperata valpspekulanter vars huvudprioritering är att få tag på en valp till sommaren, eftersom man är permitterad/har semester/jobbar hemifrån etc.

Till alla er som hört av sig utan att ens ägna trettio sekunder åt att läsa om vår uppfödning på hemsidan – snälla, tänk om. Staffen är en intensiv krävande ras, även om den är helt underbar så passa den inte för alla. Rasen är kraftigt överrepresenterad när det gäller allergier och demodex, och det finns även en hel del HD och ED, dåliga knän och korsbandsskador förefaller bli vanligare osv. Försäkringspremien är därmed dyr.

Köper man sin staffevalp från en välrenommerad uppfödare som utvärderar sina valpkullar både mentalt och hälsomässigt så ökar naturligtvis chanserna att få en frisk glad livskamrat att ha skoj med en massa år framöver. Men även jag har fött upp hundar med D-höft, allergi, demodex…Ett seriöst avelsarbete är ingen garanti, men det peggar åtminstone upp oddsen. Att köpa sin staff från otestade föräldrar/linjer bara för att just den uppfödaren hade lediga valpar/valpar i en speciell färg etc är däremot som att köpa grisen i säcken. Stötta inte sådan avel. Valparna säljs till samma priser (eller inte sällan ännu högre om det t.ex. handlar om en speciell färg) trots att uppfödaren inte investerat en bråkdel av de pengar som jag och mina uppfödarkollegor gör för att utvärdera våran uppfödning.

En valp efter föräldrar som inte är ledröntgade och mentalbeskrivna hade jag inte betalt 50 öre för. Men som efterfrågan ser ut idag kan ”uppfödarna” sälja valpar från sådana kombinationer för 20K utan problem. För dig som är intresserad av rasen och överväger ett valpköp i framtiden – räkna med 1-2 år innan du hittat ”din” uppfödare som passar dig, och var beredd att vänta på att rätt valp dyker upp. Börja gärna din research med att läsa Skaffa Staff-fliken på rasklubbens hemsida.

Lasse (min favorit i kullen om jag tvingas välja under pistolhot ;-)) och Baileys Nasse som Cleo burit in ♥

Nasse är en fin och långlivad vän. Han har tålt x antal 60graders-tvättar i tvättmaskinen, torktumlats lika många gånger, lämnats ute i ösregn och lera i någon rabatt i flera veckor innan han hittats igen osv. Hatten av för trotjänaren Nasse!

Lek med mamma ♥

Lisa är pussugen! 🙂

Baileys och Humla vill gärna vara med och leka 🙂 Baileys vågar aldrig gå i hagen. Humla har varit nere några gånger när Cleo inte varit där – men det är inte för att leka med valparna utan för att kallhjärtat sno deras godis, tuggben och leksaker… 😉

Lasse ♥

Repknut lindrar kliet i tänderna bra!

Mysgrodan Laban som a-l-l-t-i-d sover på rygg! 😀

Alltså kolla…♥

Laban ♥

Fina Laban ♥ Älskar hans ansiktsteckning med rejält med kajal runt ögonen. Jag är inget fan av hundar med dålig pigmentering….

Världens bästa mamma ♥

Cleo älskar alla valparnas leksaker. Det är ett evighetsarbete om dagarna, att bära tillbaka all dagishageinredning från våran soffa…

Nystädad hage – på trettio sekunder var ingenting där jag ursprungligen placerade det 😀

Nyfikna Lisa ♥

Laban och Lisa skojar i trätunneln 🙂

Små busfrön ♥

Lasse hittade en tusenfoting 🙂 (den tusenfotingen är mer i våran soffa än i dagishagen, Cleo älskar den…)

Glada Bebis-Erik, 6 månader, i bakgrunden 🙂 Dagishagen är den bästa bebis-TVn!

Stora äpplekvistar från trädgården fick 5 av 5 pluttar i betyg! Inte jättekul att städa hagen efteråt dock, shit vad många små små träflisor valptänder kan åstadkomma 😛

Vårat fina favoritäppleträd dog i höstas när de drog nya avloppsledningar till källaren, det klarade inte av att bli upplyft av en grävskopa och tillbakaslängt igen, kluvet mitt itu och med stora barkskador 🙁 Det står fortfarande kvar, fast döende – det satte inga löv i våras, men vi har inte hunnit gräva upp det och ersätta det. Det får bli höstens projekt.

Söt-Laban ♥ Han är störst i kullen, och har den absolut pussigaste nosen ♥

Stör ej! Röjningsarbete pågår…

Laban provtuggar en av de nya leksakerna.

Efter lek och stoj blir man så trött, så trött…

Gammelmormor Pumlan övervakar dagishagen. Hon står förtillfället i rekordlåg kurs hos oss, då vi upptäckt att hon skamlöst snor Baileys mat. Baileys har ju tacklat av under våren och äter ganska långsamt, han verkar inte försvara sin mat utan går bara därifrån när Humla kommer och claimar den. Så nu får Baileys äta avskilt med barngrind, och smällfeta Pumlan får stå och tråna åpet utanför.

Over and out!