bild

Nu är det redan över en vecka sedan Humla vart parad och det är såklart omöjligt att säga  om det blir några bebisar eller inte. Först vill jag tacka alla som skrivit så fina kommentarer här i bloggen, på sms, fb och mail om parningen – det värmer jättemycket att få så fin feedback från er! Tack!
Sen är det såklart inte bara stående ovationer kan jag tänka mig – vad sjutton skall en gröngöling som jag ända ner till Holland att göra, med en tik som har likadana öron som Långhoppa Hare i Svingelskogen och para med en ”okänd” hane som är söt och gullig på bild? 😉 Vill ni läsa mera kring den här kombinationen – klicka på flikarna under rubriken ”Mini-Humlor 2014” här i bloggen!

Humlas supervackra syster Saga fick ju sin kull med valpar hos Humlas uppfödare Jennie på kennel Mindblowing förra veckan. ”Tyvärr” blev det bara två valpar (eller nära på en och en halv, då den sista var en riktig liten MiniHopp!) – och två hanar, så Jennie fick göra en hel drös med väntande valpköpare besvikna när det inte blev någon valp åt dem :-/  Det är knappast en uppfödares drömscenario – i en idealvärld får man en ”lagom stor” kull med ”bra könsfördelning” – och då menar man fler tikar än hanar. Det är ju emellertid inte ett smack man kan göra åt saken, mer än att hoppas!

Jag har funderat en del kring röntgen och ultraljud, det är många som frågat om detta. Jag kommer enbart att röntga, eftersom ultraljud bara bekräftar en dräktighet men inte kan säga något om antalet bebisar. På en röntgen, som görs i ett senare skede av dräktigheten, kan man med betydligt bättre precision säga antalet valpar – och det känns tryggare för mig, att veta hur många som skall titta ut när det väl är dags för förlossning.

bild(1)

Kennelnamnet är inskickat för längesedan till SKK (hade fyra alternativ), men det blev ”bara” två av namnen som skickades vidare till FCI. Fick ett brev i veckan om att kennelnamnet kommer publiceras i Hundsport nr 1/2014 och att man sedan har tid för protest tillochmed 31 mars(?!) Därmed kommer räser-bebisarna få sina kennelnamn påförda i efterhand. SKK skickar bara in kennelnamn till FCI en gång i månaden och antagligen kom min ansökan in precis i en ”skarv” och därför har fått vänta. Lite trist, men vad sjutton – det är ett i-landsproblem utan dess like 😛

I dagarna är det mycket snack och teorier kring hur man skall kunna förebygga allergier hos hundvalpar. Precis som i ”människovärlden” är det den sk hygien-hypotesen som är i ropet, och med den menar man att en av anledningarna till att allergier har ökat lavinartat beror på att valparna föds upp i en för ren miljö och att immunförsvaret därmed inte utvecklas optimalt. Den del av immunförsvaret som är överaktiv vid allergier är de celler som normalt sett skall skydda kroppen från inälvsparasiter, och i den moderna renliga västvärlden numera är arbetslösa och fulla av energi….

Jag för min del tror att blandannat att våra avmaskningsrutiner och det industriellt framtagna torrfodret är en del i dramat. Proteiner presenteras inte för det intestinala immunförsvaret på rätt sätt, och leder till att felaktiga receptorer kan selekteras fram på både t- och b-lymfocyter. I magen och tarmarna befinner det absolut största antalet immunförsvarsceller sig, för att skydda kroppen mot invasion från bakterier, virus och inälvsparasiter. Jag är fullständigt övertygad om vikten att ge både tik och valpar färskfoder med så få ingredienser som möjligt, och att de ingående komponenterna skall vara så rena och oprocessade som det bara går. Anledningen till att merparten av alla uppfödare föder upp sina valpar på torrfoder idag beror på att färskfoder är mycket dyrare och osmidigare att handskas med, plus att de stora torrfoderjättarna ger generösa uppfödarrabatter.

När det gäller avmaskning har trenden vänt på senare år. För bara några år sedan skulle man avmaska in absurdum, det märktes framförallt på hästsidan. Sedan kom problemet med utbredd resistens hos parasiterna, vilket gjorde att de djur som faktiskt riskerade att bli sjuka av ett bärarskap blev svårbehandlade. Det kan låta motbjudande men både vilda och tama djur är under ett långt evolutionistiskt perspektiv anpassade att vara koloniserade med inälvsparasiter i varierande grad. Unga och gamla djur är känsliga för angrepp medan vuxna friska djur kan bära på parasiter utan några som helst symtom.
Jag har funderat en del kring om fördelarna med avmaskning faktiskt överväger nackdelarna, eller tvärtom? Bara lite tankar och funderingar…
(I Japan har man i en ganska bisarr studie behandlat allergier hos människa med att ”inplantera” spolmask, vilket gjorde att den överaktiva delen av immunförsvaret plötsligt fick sin ”rätta uppgift” och man blev därmed symtomfri från sin allergi. Jag har själv pollenallergi men det vette sjutton om jag vill ha en meter lång spolmask i kroppen istället….? )

Harrietvalpar9a

Ett nytt fenomen som gjort mig fullständigt målllös är företaget Premune som rekryterat ett stort antal staffuppfödare till deras studie, där man på försök vill ”vaccinera” valparna mot allergi med en del av ett bakteriellt protein.
Jag förstår att tanken är god, och att intresset för studien är stort – men hur sjutton kan man vara så dum att man vill inkorporera ett företag som kommer tjäna miljarder på att vi inte kan föda upp en enda staffekull utan att behöva använda Premune för att få fram friska hundar?!

För det är ju så det i förlängningen blir – genom att ”vaccinera” kullar maskerar du ess och jokrar i kortleken och har ingen aning om vilka individer som skulle varit friska även utan Premune – eller vilka individer som skulle blivit allergiska, men blev hjälpta av Premune. Du riskerar att avla på individer som för sjukdomsalstrande gener vidare, som i sin tur är beroende av att avkomman också blir vaccinerad, annars blir de sjuka (något tillspetsat skrivet, men ni förstår säkert mitt resonemang).
Fullständig idioti enligt mig! Är det bara jag som reagerat på detta?

Jag anser inte staffen vara en frisk ras – den är alldeles för behäftad med autoimmuna sjukdomar och allergier. Men att göra sig beroende av ett vinstdrivande börsnoterat företags patenterade produkt är faktiskt rent vansinne.