Hej alla ”vanliga” bloggläsare! 😉 Detta är en presentation av mig och Baileys inför en gruppsatsning i lydnad som vi skall vara med på i år, för Mona Kjernholm. Det är alltså inget regelrätt blogginlägg utan jag la upp presentationen här för enkelhetens skull – men det är självklart inte förbjudet att läsa igenom den 😛

IMG_6775_1024

Hej Mona och alla deltagare i gruppen!

Här kommer, äntligen?, en presentation av mig och Baileys som är den hund jag skall köra i Elitsatsning 2014.
Jag heter Emma Josefsson, är nyligen 28 år fyllda, och bor med min sambo Mikael samt två vovvar i ”pittoreska” lilla Örby utanför Borås. Jag läser näst sista terminen på läkarprogrammet och veckopendlar från Helsingborg. För att hinna med hundträning, plugg, kliniktjänstgöring, vara en perfekt flickvän samt renovera hus har mina dygn 72 timmar 😉 Jag är bra på att multitaska, tillexempel ”delta på håll” i renoveringsdiskussion och samtidigt filma två söta vovvar!

Unknown_1024
Huset 2009-2012 Tema Den fula ankungen 😉

Jag är en gammal hästtjej som ridit i hela mitt liv, arbetat som instruktör, tävlat i fälttävlan, hoppning och dressyr samt arbetat litegrann som beridare. Precis som för många andra gick det inte att få ihop vare sig tid eller ekonomi för att hålla ”hästeriet” på någon hög nivå när jag började studera – och precis som för många andra, blev jag konverterad från hästtjej till hundnörd! 😀

folder

Jag hatar egentligen hundar och hundfolk. Hundar luktar illa, de hårar och är så jävla smutsiga och liksom feta i pälsen när man klappar dom, för att inte tala om andedräkten. Hundmänniskor skall vi inte prata om. De lever i smutsiga fula Ullared-hem, röker som borstbindare, är deltidssjukskrivna samt har asfula träningsvästar, gärna i fult kamoflage-tyg som de aldrig tvättar. De färgar håret hemma (fult) och är skittråkiga att prata med. De pratar bara om sin (fula) skabbiga schäfer i strypkedja och dammsuger aldrig sin bil (vars inredning schäfern delvis ätit upp) och köper Delicatokakor i sån där storpackskartong.

IMG_0425

Okej. Jag hatar hundar och hundfolk alltså. Vad passande. Hur kommer det sig då att jag ens skaffade hund? Ni kommer inte att tro det. Men det är lika bra att erkänna – tror faktiskt aldrig jag berättat för någon om den sanna anledningen, till att jag ens började fundera på att skaffa hund. Håll i er nu. Det var för att jag såg den här bädden i en tidning.

fatboy-dog-sm

Och jag tänkte – WOW! EN snygg grej för hundar. Den första jag hittat! Miracles do happen! 😀 One thing led to another, och efter två års (japp, jag är perfektionist) noggrann research om vilken ras vi skulle ha, som passade våra behov bäst och framförallt som bäst matchade  fatboybädden ovan, så körde vi vansinnigt bakfulla på juldagen 2008 upp till Ånge och hämtade våran lilla Baileys.

Baileys första bilderna 047

Det roligaste med det nyväckta, och sedemera passionerade hundintresset, var att något inköp av den där cerisa fatboybädden aldrig blev av 😉
Eftersom jag och Mikael är väldigt träningsaktiva med både gym, löpning, skidåkning samt gillar att fjällvandra ville vi ha en glad, positiv och smidig ras som kunde hänga med på allt. Jag ville kunna ha hunden lös, minimal jaktinstinkt och ingen vaktinstinkt. Naturligtvis skulle den vara korthårig och liksom lagom stor/liten samt kunna hålla käften.

IMG_4349_1024

Bortsett från det sistnämnda uppfyllde staffordshire bullterrier våra krav med råge. Baileys kan iochförsig inte skälla. Han har aldrig ens försökt, så jag tror inte han vet hur man gör? Brist på skall överkompenserar han med ett oerhört brett register med andra enerverande ljud, samtliga av papegojmodell (dvärgpapegoja, kakadua, undulat, zebrafink, struts, örn som håller på att kvävas etc). I en liten frustrerad muskulös staffekropp ryms rejäla röstresurser, det kan Mona intyga.

pic_papegoja

Baileys är 5 år fyllda och med honom har jag främst tränat agility. Tyvärr gjorde avsaknanden av bromsar, nödfallskärm och varningstuta att tävlingsdebuten oupphörligen sköts allt längre bort i horisonten. Innan jag ens hunnit påbörja min handling så hade Baileys redan hunnit rusa igenom banan femtio gånger och argt kakaduatuta åt mig att springa fortare.
Efter en rad frivolter av balansbommen, katapultutskjutningar från gungbrädan, ramning av däck och hinder, blod och elände så la vi den planerade karriären på hyllan eftersom jag gärna ville ha en hund som skulle bli äldre än två år och helst med fyra ben i behåll.

20120414_lordag1_0252

Istället började vi med tävlingslydnad när Baileys var drygt två år. Vi började träna för Ditte Andersson, sedan för Mona Kjernholm och har även gått helgkurser för Maria Brandel, Eva  Bodfäldt och Jessica Svanljung.
Eftersom jag är en dressyrnörd passar tävlingslydnaden som sport mig alldeles utmärkt. Man blir ju aldrig klar och det är likom väldigt festligt, eller hur? 😀

IMG_8409

Med Baileys har jag 2013 startat tre gånger i LK2 med förstapris samt startat appellklass spår med uppflytt till lägre. Under 2014 vill jag tävla LK3 och börja träna ordentligt inför elitklass samt bli uppflyttad till högre klass spår.
Att försöka kombinera en ganska tuff utbildning med ett brinnande hundintresse är inte alltid en dans på rosor. Många gånger har jag gråtit i frustration över att behöva byta ut en tre timmars lydnadsträning för Mona mot en ”helkväll” på psykakuten…

IMG_6598
Min fina familj! Mikael, Baileys och Humla med sin fotboll…

Varför jag vill vara med i Elitsatsningen 2014 beror dels på att jag i vår, när jag gör mitt exjobb, kommer ha mer tid för regelbunden hundträning och dels att jag behöver hjälp med helhetsträning, träningskvalitet, tävlingsträning och konkret målsättning – och då är ju en grupp hundnördar som träffas regelbundet under hela året en drömkonstellation för mig och precis vad jag behöver! 😀

Det skall bli jätteskoj att träffa alla och lära känna varandra och jag tror och hoppas att vi kommer bli ett riktigt gott gäng!

IMG_3648_1024

Eftersom jag är nybörjare och fortfarande relativt grön på hundträning så tar jag varje tillfälle i akt att inspireras av andra duktiga lydnadsekipage, och tycker om att ha flera par ögon som kan observera mig i träning och komma med feedback. För att inte bara träna med samma personer hela tiden försöker jag spara pengar och lägga undan så att jag kan åka på skojiga helgkurser och clinics, gärna för olika instruktörer – plus att man får se en massa olika lydnadsekipage, vilket är värdefullt för mig som annars tränar mycket ensam.

IMG_0651Baileys älskar apportering – både riktiga apporter men även entusiastiskt deltagande när släkten skall spela kubb…:-)

Varför då staff som lydnadshund? Ja varför inte? Krut under tassarna, alltid glada och entusiastiska, miljöstabila vovvar med obefintligt resursförsvar, stor tillgänglighet och därtill ganska förarveka. Plus att de är väldigt clowniga och syns i mängden!
Jag tycker det är kul när man vågar köra lite mer udda raser – ta Tina Gavlings ljuvliga Braccoflickor tillexempel! En ras jag knappt visste ens existerade innan….? 🙂

IMG_7896

Baileys är en drömhund att ha och göra med. Superenkel i all hantering, går lös överallt, tar aldrig ett steg utanför trädgården trots bristande inhägnad och tror att alla hantverkare och andra besökare kommer hit enbart för hans skull. Han tror att alla bemärkelsedagar är tillägnade honom – ett utmärkt tillfälle att få ta på sig löjlig hatt och öppna presenter. Baileys är således i högform på julafton, alla födelsedagskalas samt självklart Mors och Fars Dag. Förra året fick tillexempel Mor Baileys en tvål, ett nattlinne och en handkräm…

IMG_0508

Jaha, tänker ni. Gillar han bara presenter? Nej ni kan vara lugna. Han gillar gosedjur också. Och godis. Och allt som Mona äter.
Och för er som är tveksamma till en kamphundsras vill jag att ni tittar på det här bedårande filmklippet: ”Baileys och Åsnan åker bil”. Och om inte det fick era hjärtan att smälta, så rekommenderar jag snyfthistorien ”Baileys och Bullen väntar på snickaren som dröjer och Baileys blir tillslut deprimerad.”

IMG_0747

Oj vad tiden går fort när man har roligt! Det här var nämligen slutet på presentationen! Både skrift, ljud och bild! Vad mer kan du begära, Mona? 😀
Må så gott tills vi ses i vår allihopa! 

IMG_6785_1024