IMG_4534

Tjolahopptjolahej! Nu har vi fått ordning på rökskadan, på magsjukan och på hallrenoveringen! Därmed är det dags att skriva lägeschecken av hur vi ligger till med lydnadsmomenten inför mars månad…nu är vi ju redan en bit in i mars månad tänker ni tjurigt, men tiden går ju så fort när man har roligt, säger jag då! 😛

Förra lägesammanställningen i februari hittar ni här, ifall ni vill jämföra! 🙂 Det var faktiskt jättegivande att jämföra moment med moment från föregående månad – shit, det har ju hänt grejer! 😀

BAILEYS LK3 MARS 2014

Tyvärr inte så mycket filmklipp på Pluttelutt denna månad – men här är en kort kedja från Lotushallen! Glad charmig vovve som gör sin egen twist på momenten 🙂

Sitt i grupp – bra rutin inför momentet, sitter bra och tyst. Inte visat tendenser till att vilja lägga sig. Går bra på tävlingsmässigt avstånd. Gjorde träningstävling där hundarna på vardera sida om honom la sig, men han satt duktigt kvar. Plan för mars: Fortsätta sträva efter att träna momentet varje lydnadspass. Eventuellt kolla på rutin så att han sätter sig på ett optimalt sätt (han har inte alls någon talang för detta – kan i princip sitta med korsade framben och se ömklig ut ;-))

Ligg i grupp – tendens till sneda nedlägganden där han ligger helt ”skevt” med benen, ni vet som det blir när man mosar en stor spindel med en ihoprullad tidning? Lyssnar bra på ”däck” vid nedläggande, men lyfter ofta hakan vid kvarlämnande. Hakan i backen fungerar ej vid mycket störning. Fungerar bra när man påminner genom omvänt lockande, detta är han jätteduktig på. Han har varit helt tyst och lugn under momentet hela vintern. Ej störd av tävlingsledare.  Plan för mars: Hakan i backen även vid kvarlämnande. Träna mycket mer med dold förare!

IMG_4446

Fritt följ – svajigt moment. Fungerat mycket bra vid kedjor senaste tiden, mycket mindre nysningar också. Bra uthållighet. Fin sakta marsch. Ej tränat mycket stegförflyttningar. Bakslag vid fredagens träningstävling på ”nugammalt” ställe med främmande folk och hundar – ofokuserad och gnällig, hade lösa tassar i halter, pep under sakta marsch. Här är ytterligare en filmsnutt på momentet vid en tidigare träning på HallåHund. Plan för mars: Momentet måste funka i kedja även på nya platser och med ”nytt” folk. Träna och klura vidare!

Sättande – bra moment, lyssnar fint, sitter bra. Plan för mars: Ingen särskild.

Inkallning med stå – svajigt moment, börjar bli klart men fortfarande påverkas utförandet av mycket; belöningsförväntan, belöningsplacering, vovvens grundstämning, skillnad inomhus/utomhus osv. Målet jag satte upp för februari var att kunna göra det tävlingsmässigt på fullt avstånd – det har jag gjort, men det är absolut inte kvalitetssäkrat ännu så målet är inte helt uppfyllt. Positivt är att vi fått bort gnällrövsattityden till externbelöning, denna belöningsform fungerar jättebra nu och inget tjuvande eller dålig fart bort från externbelöningen som vi dragits med tidigare. Fortfarande, om han har stor förväntan mot mig, har han dålig reaktion på mitt Stå-kommando. Märktes tydligt under träningstävlingen! Plan för mars: Detta moment skall läggas krut på! Hoppas kunna få lite input från Jessica Svanljung under kommande veckas kurs!

Rutan – måste slipa upp rutinen inför momentet. På träningstävling stort bakslag med enormt mycket ljud, så har det inte varit tidigare. Bra nedläggande, kvarliggande och inkallning, lite slarviga avslut.  Plan för mars: Träna med target till höger, då han dragit mycket åt vänster. Träna med störning på vägen och variera avstånd.

IMG_4539

Metallapport – jättefint moment! Plan för mars: Ingen särskild. Var observant på ifall momentet börjar försämras i kedja, då är det läge att belöna upp igen.

Hoppapport – jättefint moment! Plan för mars: Som för metallapport. Träna sneda kast.

Vittring – ej tävlingsmässigt ännu. Vi jobbar vidare med avstånd och att det är tävlingsledaren som lägger ut pinnarna. Fungerar utmärkt med bara mig, men är svårt med  störning iform av andra personer. Han har verkligen förstått konceptet med att leta egen, men det kan bli för ”skoj” ibland och då kan han snappa ovittrade pinnar. Ej testat i kedja. Plan för mars: Prio!!! Träna mycket med tävlingsledare, men på kort avstånd. Viktigt att ej bygga in för mycket svårighet i momentet, utan att få en bra och positiv känsla.

Fjärrdirigering – ej tävlingsmässigt ännu. Vi har dock nått enorma framgångar denna månad! Kan göra samtliga skiften på fem meters avstånd – hurra, hurra! Tekniken är inte den bästa, men attityden är fin och han har ej låst sig någon gång. Stå-ligg fungerar numera bra, och stå-sitt också – kan flytta en baktass om han står konstigt men tänker rätt med frambenen. På träningstävlingen gjorde han sitt-stå med låsta framben. Detta skifte får vi titta närmare på! Plan för mars: Fortsätta arbeta med fjärren som prio, och utöka avståndet successivt i den takt det fungerar. Kanske är målet för mars att momentet skall funka på 7-8 meters avstånd? Och målet för april 10 meter? Spänningen är olidlig 😀

Viktigaste bitar att fokusera på i mars: Vittring, fjärr, ligg i grupp och inkallning med ställande! Här vill jag kunna skriva om stora framsteg inför nästa sammanställning 😉

IMG_4475

HUMLA LK2 MARS 2014

Ligg i grupp – Hakan i backen fungerar allt bättre! Kan ligga kvar med störning av tävlingsledare om jag står på nära håll. Lite sisådär med ordförståelsen fortfarande. Duktig på omvänt lockande. Ligger helt tyst och tryggt, fokuserad på mig. Plan för mars: Fortsätta träna hakan i backen, utöka avstånd.

Fritt följ – Fokus på kontakt och tyst hund, ej position som är långt fram plus ofta ut med bakdelen. Vänstersvängar fungerar ej utan pip, man måste gå i vida svängar. Störning på marken är svårt. Kommenderingen bryr hon sig däremot inte om längre!
Filmer:
Fritt följ från 17 februari
Fritt följ från 20 februari
Fritt följ från 3 mars
Plan för mars: Fortsätt prio 1!!! Börja variera med belöning från armveck med omvänt lockande. Kampanja in stadga i halter. Forsätta träna med störning på marken i form av leksaker, koner etc.

IMG_4435

Läggande och ställande under gång  – Bra genomtränade moment, ingen särskild plan för mars.

Inkallning – Bra fart, tidigare slarviga ingångar men senaste veckorna jättefina stadiga ingångar. Tror fortfarande man skulle kunna ”lura” henne till tjuvstart. Plan för mars: Ingen särskild plan. Se till att momentet funkar bra i kedja.

Ruta – ej tävlingsmässig ännu. Vi har tagit bort att träna med rutan helt, utan tränar nu på att springa rakt ut till en target och stanna där – belöning efter omvänt lockande för stadga. Har haft god effekt. Plan för mars: Utöka längden till targeten så att hon kan springa 15 meter. Börja sätta in targeten i rutan.

IMG_4457

Apportering – bra moment, stor förväntan, härlig fart, fin hantering. Ingången kan bli lite vid.  Plan för mars: Ingen särskild plan. Se till att momentet funkar i kedja och att hon är helt tyst innan hon får kommando.

Hopp över hinder – blir mycket grund i uthopp utan target. Har inte lagt så stor vikt vid detta då momentet inte ”finns kvar” efter klass 2. Hoppapport är ju inget problem. Plan för mars: Fortsätt att varva target med att kasta leksak över huvudet.

Fjärrdirigering – fina utföranden, kan komma fram i något uppsitt ibland. Sneda uppsitt numera väldigt sällsynta! Hurra! Tävlingsmässigt avstånd funkar bra. Plan för mars: Träna mer med tävlingsledare som störning!

Viktigaste bitar att fokusera på i mars: Fritt följ, balans i kedjor med transporter samt rutan!

IMG_4464