IMG_6322

Ja tyvärr blev det ingen lägescheck för lydnadsmomenten i maj, av den enkla anledningen att livet rasade ihop som ett korthus monterat med Ikea-instruktionshäfte. Kära nån tänker ni nu. Lugn, bara lugn. Det här skall inte bli något gråta-ut-inlägg (senaste månaden har jag lipat så det räcker och blir över till åtminstone fem släktingars presumtiva begravningar i framtiden), det räcker med att vi i en mening kan konstatera att arbeta heltid, göra examensarbete på heltid, bo i ett hus utan kök och leva på havregrynsgröt tillagat på kokplatta, och renovera kök kvällar och helger är en ganska optimistisk ekvation, som jag inte heller löste.

IMG_6338

De lydnadstävlingar hundarna var anmälda till fick jag stryka mig ifrån, och nu i juni har ingen av dem varit tävlingsklara pågrund av utebliven träning. Nu när jag sätter mig ner och surfar på SBK tävling konstaterar jag att alla lydnadstävlingar inom rimligt köravstånd krockar med exakt allting vi har inplanerat i sommar. Så praktiskt. Baileys är tillexempel anmäld till tre utställningar, Borås, Tvååker och Rasspecialen i Gränna. Samtliga dessa datum är det lydnadstävlingar i Varberg, Ulricehamn och den ena drömtävlingsorten efter den andra 😉

IMG_6245

Nu kämpar jag för att få till en någorlunda balans i vardagen och hoppas, hoppas, hoppas att få tid till bra träning i sommar. Därför blir det en annorlunda variant på utvärderingen för juni, nämligen Kent Svartbergs tips om att sätta plus och minus för varje delar av ett moment, för att på så sätt undvika att ”sila mygg och svälja kameler”. Dvs träna på det som man är sämst på, och det man är bättre på får prioriteras ned. Kent menar, så klokt och självklart, att det är bättre att ha en jämn nivå på alla moment än att ha ett skitsnyggt moment och ett moment som är skitdåligt. Mer om kurshelgen för Niina och Kent Svartberg har jag förresten bloggat om här!

Här följer de 5 bottennoteringar, i fallande ordning, som vi behöver träna mest på i juni, för respektive vovve:

IMG_6320

MINUSTOPPEN HUMLA JUNI

1. Långa skick till rutan – måste öva rutskick även på lite längre avstånd, hon är ruskigt avståndsberoende så här gäller det verkligen att variera sig och inte göra från ett och samma ”standardavstånd” hela tiden.
2. Stadga i fjärrdirigering – fortsätta lägga krut på långa sekundrar mellan varje skifte.
3. Fart in med apport – att inte vilja ta främmande apporter har vi övat på grymt mycket, det verkar *peppar peppar* som om denna fas har lagt sig. Nu har vi istället lite sämre fart in och lite lustig ingångsteknik där hon bågar in.
4. Längre uthopp i tvåans hopp över hinder – kampanja återigen långa uthopp så att hon inte sätter sig klistrad på andra sidan hindret som ett dagisbarn med separationsångest. Kasta boll i första hand, samt växla med target.
5. Fritt Följ – öva mycket med kommendering och på nya platser, lätt att det blir lite blicksläpp och osäkerhet i dessa situationer.

IMG_7116

MINUSTOPPEN BAILEYS JUNI

1. Sättande under gång – det här jäkla momentet skulle jag kunna skriva en hel uppsats om. Från att ha haft ett perfekt tävlingsmässigt moment i över ett år har det sprängts i tusen bitar, som vi fortfarande håller på att passa ihop och klistra fast igen. Suck. Fick faktiskt gå ända tillbaka till ruta 1 och börja om med bjudande osv. Och faktiskt…har hittat ett par punkter som tydligen är känsliga och som ger felaktigt utfall – t.ex. snabbt gångtempo, och närvaro av en externbelöning. Detektivarbetet går vidare…
2. Fjärrdirigering sitt/stå, stå/sitt – dags att ta sig i kragen och göra en rejäl strukturerad genomgång av vartenda skifte och sedan träna duktigt på dessa kommande månad. Har även beställt rosa ärtpåsar nu, för att ha på Guldlocks baktassar i sitt-stå och stå-sitt 😀
3. Vittring – hantering av föremål samt ingångarna är fortfarande lite svajiga.
4. Fritt följ – vi fortsätter att gå allt längre sträckor, upp till 4 min, och 3 min med kommendering utan större skavanker. Stegförflyttningarna behöver vi lägga lite tankar på.

IMG_7117