10155628_10152015578201987_207061702321721863_n

Det verkar mer och mer tendera att bli i mitten av månaden som jag gör dessa sammanställningar 😉
Tolka de glesa blogginläggen som att flitens lampa brinner på annat håll – nämligen köksrenovering (äntligen! äntligen!), projektarbete OCH bra lydnadsträningar! Så oroa er icke! Vi tränar på flitigt och gör fina framsteg – både jag som förare och vovvarna som….vovvar!

BAILEYS LK3 APRIL 2014

Gud vad kul att läsa om de andra månadssammanställningarna och se att vi faktiskt gått enormt mycket framåt! Sammanställningen för februari hittar du här och sammanställningen för mars hittar du här! Riktigt kul att jämföra! 😀
En stor del, som jag faktiskt inte har med i sammanställningarna, är transporter mellan momenten. Här har vi iallafall lagt enormt mycket krut senaste månaden, kommer skriva mer om detta i ett eget inlägg. Jag tror att just transporter som funkar samt tydliga momentrutiner är vad som krävs för att paketera ihop LK3 till en riktigt schysst helhet. Hoppas jag har rätt 🙂

10013549_10152070968813528_907183995_n
En dag i början av april tränade vi i vackraste vårsolen på Lerums BK!
Foto: Gabbi Andersson

Sitt i grupp – Fungerar fortsatt utmärkt! Bra rutin, bra fokus och knäpptyst hund! Kan ett moment verkligen vara så här bra? Snart kommer väl bakslaget 😛
Plan för mars: Ingen särskild plan.

Ligg i grupp – Jahapp, här har vi under föregående månad kört en liten onödig avstickare och fått till en riktigt taskig känsla i själva nedläggandet. Han lägger sig klockrent ner med hakan i backen men så fort jag tar ett steg framåt så lyfter han storögt på huvudet precis som att det är superförvånande att jag tänker lämna honom. Lade därför in en kampanj med både pipisar och kamptrasor och bollar och godisar som svischade förbi och for i luften på alla håll och kanter, vilket inte hade någon som helst effekt på första steget från nedläggandet. Omvänt lockande och hakan i backen no matter what? Inga problem. Hakan i backen och matte lyfter foten? Ett jättesvårt och oöverstigligt problem. Tydligen.
Uppenbarligen har vi fått in helt fel tanke här, eftersom han inte har några som helst problem med att ha hakan i backen i alla andra delar av platsliggningen/dold förare/olika avstånd osv.
Plan för april: Här gäller det verkligen att tänka till och räta upp skjutan åt rätt håll! Har en tanke kring hur jag skall angripa problemet men tänker plocka ur det helt och hållet ur själva momentet. Håll tummarna!

1797387_10151999732181987_407097409_n

Fritt följ – Förra månaden experimenterade vi med momentet i olika kedjor med varierande störning, vilket fungerade bra! Kampanjade även igenom alla delar av momentet hur det funkar i höger, vänster respektive rakt fram: halter, vändningar, tempoväxlingar. Denna genomkörare på ett par veckor gav jättemycket! Fick tips av både Jessica och deltagarna på elitsatsningen hur jag skulle gå i bla höger och vänster om halt och svängar, vilket fungerat bra. I sakta marsch kan vi få lite tyngre andning, annars är frustandet och nysningarna sällsynta features numera. Peppar, peppar…
Plan för april: Lägg fokus på stegförflyttningar och vändningar och sätt in dessa i momentet.

Sättande – Tjolahopp tjolahej…här har vi visst också fått en rejäl avåkning. Från att ha varit ett stensäkert moment i kedjor i ”evigheter” fick vi under ett pass för ett par veckor sedan ett ordentligt sammanbrott där Lillefot, av okänd anledning (som jag analyserat detta!), helt enkelt förlorade förmågan att sätta sig under gång. Med muskelminnesförlusten kom även en ordförståelseförlust, vilket inte gjorde det enklare. Sitt betydde antingen Stå eller Ligg, hur sjutton jag än gjorde. Det låter otroligt tänker ni kanske, och jag tänker samma sak. Ett helt nytt okänt fenomen, inte heller särskilt välkommet känner jag. Jag tror inte vi är ur denna kris heller utan måste fingranska momentet under denna månad. BLÄ.
Plan för april: Blir således att dissekera momentet och se vart det bristar, när det bristar. Det har fungerat i kedja efter katastrofpasset, så helt dödsdömt är det nog inte. Träning på ordförståelse stå, sitt, ligg under marsch för att påminna Guldlock om att det faktiskt spelar roll vad jag säger för lustigt ord.

10011478_10151996298656987_507825740_n

Inkallning med stå – Känns faktiskt stabilt! Fin fart och fina stopp! Han har inte tappat huvudet och blivit döv en enda gång de sista veckorna. Himla trevligt! 😀
Plan för april: Lägga belöningsfokus på farten in, istället för att belöna merparten av stoppen, som faktiskt fungerar riktigt bra nu. Fortsätta hålla på kriterierna så att inte stoppen blir sämre, bara för att man belönar fart in.

Rutan – Kampanjen med tydlig momentrutin har fallit mycket väl ut! Även targetträningen och störningsträning med koner i vägen samt externbelöningar har varit nyttiga och gett bra resultat.
Plan för april: Belöna sista farten in från inkallningen, han har dåligt sug in i fotgåendet. Detta har heller inte blivit belönat på typ…tvåhundra år? Så det är inte så konstigt om den detaljen försämrats 😉

Metallapport och hoppapport – Fungerar fint. Behöver underhållas med rolig pipisbelöning emellanåt för att inte tappa kvalitet i kedjor.
Plan för april: Ingen särskild.

10245555_10152006645881987_8278995003809140660_n

Vittring – Här har vi verkligen gjort ENORMA framsteg! ”I princip” helt tävlingsfärdigt moment nu. Otroligt säker sortering och bra rutin inför momentet. Avstånd och tävlingsledare är inga problem!
Plan för april: Träna hantering av små föremål, andra saker än vittringspinnar, och träna ingångar med dessa. Han har i dagsläget slarvig hantering av pinnen, vilket inte är så konstigt eftersom vi inte tränat den sista delen av momentet alls.

Fjärrdirigering – Två skiften är för tillfället under kampanj. Sitt-stå, där vi haft problem med låsta framben(!) och Stå-sitt, där han haft för mycket(!) bakåttanke och överarbetat rörelsen. Vi nådde således ej målet att göra samtliga skiften på 7-8 meters avstånd. Vi kan dock göra ligg-sitt, sitt-ligg, ligg-stå, stå-ligg på 10 meter utan problem nu!
Plan för april: Fortsatt kampanj för sitt-stå och stå-sitt. Vi har haft enorma framsteg på bara några få pass, så det känns som en ”hyfsat enkel” grej att snygga till.

Viktigaste bitar att fokusera på i april: Ligg i grupp med hakan i backen-issuen, fjärrskiftena och helheten i kedjor!

1536698_10152002847136987_1650712344_n

HUMLA LK2 APRIL 2014

Just nu är vårt största problem att Tjejflickan gasar upp sig i kedjor och vi arbetar mycket med lugna belöningar, typ godis på marken inför skick osv, för att möblera om alla glädjeyttringar – hos både henne och mig. Det är otroligt svårt att inte bli skitglad efter varje moment! Jag känner mig supertråkig, men måste samtidigt inse att Humla inte är hunden som behöver överdriven uppmuntran. Hon är jättepigg och glad och uthållig i grunden. Dont waste it!
Denna träning har hursomhelst gett mycket bra effekt så vi fortsätter att arbeta på i samma anda! 🙂

Ligg i grupp – Jättefint gruppmoment, ostörd av tävlingsmässig inramning. Fin förståelse för hakan i backen, går ej att ”lura” med omvänt lockande och liknande. Kan lyfta hakan ibland när jag står på långt avstånd.
Plan för april: Faktiskt ingen särskild plan, vi kommer fortsätta träna detta som förut.

Sitt i grupp – Detta moment har inte varit med i sammanställningen förut eftersom det inte ingår i LK2, men vi tränar det varje pass och det är riktigt, riktigt fint. Hon har en helt annan naturlig fallenhet för att sitta jämfört med Baileys som ser ut som en felmonterad Ikeamöbel som håller på att rasa ihop under momentet.
Plan för april: Ingen särskild plan.

1148882_10152070969503528_829938514_n
Eh….Två idioter på träning? FANTASTISKT minspel, både av mig och Humla! 😀
Foto: Gabbi Andersson

Fritt följ – Herrejäklar? När jag läser sammanställningen från förra månaden häpnar jag! Har vi verkligen kommit så här långt? Det är verkligen inte alls samma moment som för en månad sedan! Det känns allt bättre och ljudandet lyser med sin frånvaro. Tränar fortfarande mestadels med ett runt retrieverkoppel för att vid behov, som blir allt glesare, kunna påminna om position. Inga ljud och fin kontakt. Bakdelens position blir allt bättre och det känns som att det verkligen går åt rätt håll! Tränat mycket med kommendering och känns väldigt ostörd av denna.
Plan för april: Fasa ut kopplet allt mer.

Läggande och ställande under gång – Fortsatt superstabila moment.
Plan för april: Ingen särskild.

Inkallning – Vi har tränat mycket på tjuvstartendenser vilket haft jättebra effekt, samt kampanjat fina ingångar. Härlig fart och ingångar som känns stabila och riktigt fina.
Plan för april: Ingen särskild.

10011527_10152004245341987_2214646_n

Ruta – Ej tävlingsmässig ännu. Jättefin fart och teknik på stopp vid target. Omvänt lockande för stadga och Siv Svendsens ”indianlek” fungerar klockrent och har gett henne en jättefin förståelse för momentet. Fortfarande beroende av hjälper och signaler – tillexempel så har hon ingen tanke på rutan ifall jag inte har kamptrasan med mig, ifall det är tävlingsledaren som lägger ut targeteten. Har jag kamptrasan och TL lägger ut target blir det perfekta skick. Så kamptrasan är en stor, tydlig signal för henne och ett tecken på att momentrutinen måste tränas in ordentligt.
Plan för april: Träna in momentrutinen ordentligt 😛 Variera skick med och utan target.

Apportering – Nämen titta här! En liten dikeskörning! Upptäckte nämligen, av en slump, att Humla ogärna griper främmande apporter. Detta problem har jag aldrig haft med Baileys så senaste veckorna har jag lånat varenda träningskompis slemmiga och intuggade apporter för att testa. Har ännu inte kommit fram till exakt vilken typ av främmande apport som enligt Humla är äcklig. Det har inte med storleken eller formen att göra. Det kanske finns osynligt bajs på vissa som bara Humla ser? Fast å andra sidan smakar hon ju gärna på bajs ute. Så det är nog något annat. Tränas bort skall det hursomhelst!
Plan för april: Vi slänger väl in en apportkampanj med främmande apporter helt enkelt 😀

1978800_10151966973656987_240107708_n

Hopp över hinder – Fungerar bra. Inget moment jag vill lägga nåt krut på eftersom det inte återkommer i trean eller elit. Jag övar mycket med bollkast för att få utåt-tanke.
Plan för april: Ingen särskild.

Fjärrdirigering – Vi avslutar med ytterligare en liten dikeskörning…för här har jag upptäckt vilken belöningsförväntan fröken har för momentet. Det MÅSTE ligga en godis slängd bakom och man MÅSTE få den efter åtminstone tre skiften annars så skriker jag, hälsar Madicken. Blir det riktigt illa så blir det inte bara tut och pip utan även att Madicken blir benlös och förlamad och omöjligt kan göra ett enda skifte. Möjligen orkar hon släpa sig fram till mig för att försöka självservera sig godis ur jackfickan.
Plan för april: Här lägger vi krutet! Kampanj på samma utföranden med och utan godis, oavsett hur många skiften. 

Viktigaste bitar att fokusera på i april: Fjärrdirgering, ruta och apportering! Woop, woop!

IMG_9770
Ytterligare ett ”magiskt” kort på mig och Tjejflickan 😀