64685_10151137515236987_1708243387_n

På fredagsmorgon var Baileys uppe i ottan, och myste i soffan! Han tyckte att både råttan och åsnan kunde få följa med på kurs 🙂

På fredagen körde vi omvänd ordning, då de från Norge fick göra först eftersom de hade längst att åka. Jag startade därmed sist och hade god tid på mig att anteckna värdefulla tips samt träna på egen hand i den andra hallen.
Redan på två dagar hade vi blivit riktigt bra kompisar allihopa, trots att jag inte kände någon sedan tidigare. Jätteroligt!

Tips från Jessica: Träna ordförståelse Sitt, Ligg, Stå med ryggen vänd mot hunden för att kolla av hur pass väl hunden lyssnar på själva ordet.

Jag började med att titta på inkallning med ställande, där jag främst kört med stopp på target och kastat boll/pipis. Jag har även prövat att ha en person med leksak bakom och kört med ”Ut”-kommando som vid externbelöning, men detta har han inte alls taggat lika mycket på.

IMG_2217Baileys och Jessica 🙂

– Jessica tyckte att jag skulle säga Stå och växla med och utan handtecken. Handtecknet är i det här fallet en snabb kaströrelse med handen. Vi testade oss fram vilket han reagerade bäst på – kaströrelse med handen högt upp, eller kaströrelse ”underifrån”.
– Jag skall tänka på att variera avståndet och successivt göra längre och längre sträckor.
– Kastar jag godis måste det vara lite större bitar, t.ex. av köttbulle, som är gott och därmed värt för hunden att anstränga sig för, och dessutom lätt för hunden att se vart godbiten landar.

Tips från Jessica: Träna stadga i zätat genom att göra stå, sitt, ligg och gå i cirklar runt hunden på olika avstånd. Hunden skall hela tiden behålla position och inte flytta tassarna.

IMG_2234

”Oj oj oj har ni nånsin sett ett så bra ställande förut? Hit med pipisen nu!”

Efter lunchen fick vi göra ett längre pass där jag valde att titta på fjärr, vittring, ingångar med apport samt stadga inför ruta. Vittringen var som en kalldusch. Herregud, är det möjligt att ha tränat vittring en hel sommar utan att hunden fattat någonting? Iallafall förstod han ingenting inomhus. Men inte var han ledsen för det. Pinne som pinne liksom!

vittringsfiaskoHur vi än gjorde röjde Baileys bara glatt och obekymrat runt bland alla fina pinnar och tog hela tiden första bästa, lite härligt random sådär…Jag log lite panikartat åt eländet. När Jessica försökte få honom att markera med nosen på rätt pinne genom att hålla i två pinnar med grillpincett i vardera hand, så försökte han apportera själva pincetten när han inte fick loss pinnen, och tog i för kung och fosterland. Jessica bröt ihop i ett asgarv och tjöt att hon gav upp 🙂

vittringspinneBaileys var lika glad som vanligt – och stackars matte såg ett stort problem torna upp sig i horisonten. Jag vill att träningen skall gå smidigt och enkelt, jag vill INTE stå nere i garaget och snickra ihop nån jäkla gallerställning och bunta fast vittringspinnar på denna, gjuta i betong eller svarva någon slags bräda med glasburkar på. Gud vad meckigt och omständigt. Och nej – en träställning för vittringsburkar är ingenting jag vill önska mig i julklapp heller…

Tips från Jessica: Gör många lyssnaövningar! Stå inför t.ex. hindret och säg ”Häst” istället för ”Hopp” eller liknande. Hur mycket lyssnar hunden på ditt ord?

IMG_2257Come on, baby! Say it! Rutan! Say it now…

– När det gäller rutan så tyckte Jessica att jag skulle växla mellan att gå fot och skicka från utgångsställning samt ha hunden fri vid sidan.

– Jag skall också variera mellan att hetsa i halsband och skicka, samt att prova ordförståelse och stadga inför skicket.
– Börjar han ljuda, får han inte skickas, utan kommendera i fot och gå bort från rutan. Gå ett kort fritt följ med halter och ställ upp på nytt.
– Återgå inte till target om han börjar svaja i position, gå fram till rutan och klappa med händerna i backen för att visa att ”här skall du vara” – och skicka sedan.
– Öva med störning – utlagda apporter och leksaker som är jätteattraktivt för honom att springa iväg och sno.
– Det är inte okej att tjuva till rutan, utan bryt direkt. Att springa till rutan är självbelönande, så att låta honom springa gång på gång är big no,no. Han blir inte det minsta ledsen av att få tydliga ramar över hur momentet skall gå till.

pipis

Tips från Jessica: Glöm inte att belöna förflyttningar! Här ser man att hunden oftast har låg belöningsförväntan. Gör t.ex. kedjor där du enbart belönar i transporterna.

Vi åkte hemåt på fredagkväll med en härlig känsla i magen, och en massa nya verktyg att stoppa ner i träningsväskan! Jag kan verkligen rekommendera att träna för Jessica – ja, att passa på att träna flera olika instruktörer överlag. På det sättet får man många aha-upplevelser, och kan plocka russinen ur kakan för att bättre kunna skräddarsy träningen så att det passar just din hund! 🙂

259996_10151137820006987_807093008_nHejdå Jessica och tack för en superbra kurs! 🙂