IMG_1578_1024

Crashcourse i presentationsteknik!
Ja nu har jag funderat lite igen. Kul med sådan respons på min fantastiska skräddarsydda onlinekurs Hitta rätt staffe-uppfödare 😉 I detta inlägg tänkte jag vända på steken och trivialisera lite kring hur man som presumtiv valpköpare önskvärt skall ta kontakt och presentera sig, första gången man tar kontakt.

IMG_6819_1024

ET…PHONE…HOME
Ja, det är alldeles rätt att uppfödarens mobilnummer oftast, så även mitt, ligger ute för vem som helst som önskar nyttja detta. Jag har inte alls telefonfobi, tvärtom, men kan handen på hjärtat vara rätt dålig på att vara tillgänglig via mobilen pga jobb, träning osv. Därför ser jag faktiskt inte ett telefonsamtal som den optimala första kontakten. Särskilt inte om man ringer bara för att undra ”rent allmänt” kring staffar, fråga om valpar, fråga om en annons på Staffinfo som inte är upplagd av mig, fråga om en Blocket-annons som jag inte heller är upphovsman till osv.

IMG_2650

Om du skall ringa, här är en väldigt kort men bra checklista:
1. Se till att du ringer rätt nummer. Det ger inget bra intryck att blanda ihop olika uppfödare.
2. Läs på innan. Ring inte och undra om uppfödaren har ”några kullar planerade”, om uppfödaren har en brindle hona till salu eller om dina barn kan få komma till helgen och klappa uppfödarens hundar.

Om man ringer klockan nio en fredagkväll med någon av dessa fantastiska spörsmål ovan, hamnar man per automatik på min svarta lista. Dvs man är extremt inaktuell som valpköpare.

IMG_3893_1024

SILLY WALKS
Eftersom rasen är superpopulär, dränks jag i mail från ivriga valpköpare som påstår att de älskar mina hundar osv. Många äääääälskar Humla, har verkligen fastnat för henne, har sett att hon börjat löpa, och i nästa andetag deklarerar man att man vill ha en utställningshund samt en staff för sällskap. *diiiidööööö* (ni vet den där felsvarssignalen i Jeopardy)
Då har man redan avslöjat att man inte läst på. Eller ens sett en bild av Humla. Innan du tar kontakt med en intressant uppfödare, gör din research. Det ger ett kanonbra intryck om man redan i första mailet t.ex. har frågor om ett specifikt moment på ett av föräldradjurens MH, eller undrar hur det ser ut med demodex bland kullsyskon och farochmorföräldrar.

IMG_0425

Saker som ger ett dåligt intryck:
1. Fråga om man har någon planerad kull, när eventuell planerad kull ligger supertydligt utannonserad på hemsidan. Och bloggen. Och ett antal annonssidor på nätet.
2. Fråga om man har någon hemsida.
3. Fråga om HD-status på tiken, som går att läsa på åtminstone fem ställen på hemsidan samt lite otippat även i själva parningsannonsen.
4. Önskemål om att köpa en blå staff, från en utannonserad kombination där båda föräldrarna är röda.
5. Önskemål om att köpa en staff för rent sällskap, när kenneln har en, förhoppningsvis, tydligt utannonserad ”tränings/tävlings”-inriktad profil.

74506_10151186770726987_695798696_n

SECRET SERVICE
Var ärlig. Självklart kollar man som presumtiv valpköpare upp flera olika kombinationer, från flera olika uppfödare. Var ärlig mot alla du har kontakt med, säg att du är seriöst intresserad men att du står och väger mellan t.ex. två alternativ. Jag hoppas, och tror också, att de flesta uppfödare är intresserade av att placera ut rätt valp till rätt hem, snarare än att till varje pris kränga valpar till alla och envar, oavsett om kombinationen passar valpköparen eller inte. En uppfödare vill givetvis att det skall bli rätt från början, för att minimera chanserna att t.ex. få tillbaka en unghund för omplacering. Det finns med andra ord ingen anledning för någon av parterna att inte köra med öppna kort från början.

IMG_0567

Att t.ex. skicka ut ett massmail med samma text till fem olika uppfödare vars mailadresser är smärtsamt synliga i massutskicket, där man påstår sig vara specifikt superintresserad av just min kennel, är ganska pinsamt. Om du inte fått svar från mig, var inte förvånad. Det hör också till god kutym att tala om ifall man köpt valp från en annan uppfödare, så att den andra uppfödaren inte går runt och tror att man fortfarande är intresserad av en kombination. Det finns ingen anledning att vara ”hemlig”, och det ser inte snyggt ut heller. Idag finns facebook, bloggar och instagram. De flesta uppfödare är också, hör och häpna, goda vänner med varann. You do the math!

IMG_2530

CHASING RAINBOWS
Guld och gröna skogar i all ära. Visst vill man göra ett helt fantastiskt intryck som presumtiv valpköpare men ge från början en sann, realistisk bild av vad du kan erbjuda en valp. Berätta om dig själv och hur valpen skulle få det hos dig, dina planer och mål, och önskemål om hur du vill att uppfödaren skall vara. Måla inte upp ett luftslott om att din ambition är att vinna VM i lydnad, om dina träningsambitioner endast sträcker sig till att gå kurser på den lokala brukshundsklubben. De mail jag blivit allra gladast av att läsa är från valpintressenter som redovisar självkritiskt sina för- och nackdelar som valpköpare till just ”mina” valpar. Det visar att de har läst på, är genuint intresserade och har tänkt igenom ett kommande valpköp, på både kort och lång sikt.

bild-58

FLAVOUR OF THE DAY
Här kommer ett tips på ett riktigt bra blogginlägg, skrivet av den erkända agility- och lydnadsprofilen Emelie Merenius, som bedriver uppfödning av australian shepherd. Blogginlägget heter Att Visa Intresse och har många bra infallsvinklar. Läs och begrunda!

I WANNA THANK THE ACADEMY….
Avslutningsvis vill jag all fantastisk respons jag fått ang min ”kennelverksamhet” som ju än så länge ligger i sin linda. Intresset har varit stort och det är så roligt att få mail och pm från genuint Humle-intresserade hundnördar 🙂 Även om inlägget ovan kanske framstod som lite gnälligt, så vill jag understryka att den absluta merparten av de som hör av sig och är seriöst intresserade av vad jag har i pipelinen, är supertrevliga och skillade tjejer och killar. Det är liksom inte bara Birger i Stefan&Krister som ringer…. 😉

IMG_9818

REPEAT AND FADE OUT
Och så lite repetition…
♥ Om du är intresserad av just vår uppfödning och den kommande kullen mellan Humla x Pikey, då kan du läsa mer om kombinationen och tankarna bakom den här.

♥ Vill du veta mer om hur jag resonerar kring att använda Humla i avel och vad jag tror mig kunna få ut av Humla som avelstik, kan du klicka här.

♥ Mitt och Mikaels kennelnamn är registerat sedan i våras, och vi håller just nu på att pussla med semestrar och vårdcentralsplaceringar i förberedelserna inför första kullen. Är du lite nyfiken på kenneln och avelsfilosofin bakom, kan du läsa mera här.

♥  Vår tanke med denna första pilotkull är att valparna skall följas upp som grupp, med både regelbundna träningsträffar, men också gemensamt MH och röntgen. Jag har skrivit några rader om det tänkta upplägget och vad man kan förvänta sig här.

♥ Avslutningsvis får ni gärna adda mig på Fb Emma Blondietales Josefsson, lägga till mig på instagram: Blondietales, följa med på mitt Youtube-konto och SJÄLVKLART, ringa och maila NÄR ni vill, HUR ni vill! 😀

IMG_0457