IMG_3374_1024Ja i torsdags förra veckan återförenades 2/3 av vår lilla staffeträningsgrupp, i form av jag och Anna med respektive vovvar – och det tvåbenta nytillskottet Caspian! En liten minikille som var världens snällaste och låg och sov som en stock under två timmar. Ljuvlig bebis!
Baileys och Humla är ju inte vidare vana vid små bebisar och de ville hemskt gärna lukta och snusa på honom. Snälla Prins Caspian är ju staffevan sedan födseln, så han protesterade inte 

IMG_3426_1024Jag var fortfarande väldigt ”off” efter tentan och jag och Anna hade naturligtvis mycket att prata om då vi inte setts sen innan jul – och då vart ju bebisen fortfarande inne i magen! Men lite effektiv hundträning blev det ändå trots allt! Som vanligt var vi på HallåHund i Hyssna. Inomhus är LYX och väl värt varenda krona!

IMG_3432_1024Med Baileys körde jag stegförflyttningar, sakta marsch och vänstersvängar i det fria följet. Jag tyckte det kändes bra, möjligen att vi tappat lite attityd efter uppehållet? Utgångsställningen är usel när jag kollar filmklippet. Vad hände med våra fina ”inga tassar framför mina tår”? När Anna skulle filma gjorde vi en högst tam prestation, helt plötsligt var han jättelångt fram  och tappat position. Se tillexempel den otroligt usla vänstersvängen ungefär 10 sekunder in i filmen! Huu….
Jaja, glada är vi iallafall! 😀

IMG_3365_1024Vittringen körde jag vidare på samma spår som förut. Droppade först godis vid en av pinnarna och kollade av att han slog på nosen ordentligt. Sedan märkte jag en pinne med min doft plus godisdoft och inget ”löst” godis utlagt. Detta gick jättebra. Jag klickade när han nosade på rätt pinne och så fick han köttbulle hos mig.

IMG_3368_1024Stå till ligg och ligg till stå fungerar jättefint även på långt håll när man lägger en godisbit på varsin sida om framtassarna. Går jag för långt bort (vet inte exakt avståndet) så riskerar jag att fällknivsläggandet bakåt blir sämre och han lägger sig istället ”rakt ner”, om ni förstår hur jag menar?
När det gäller stå till sitt och sitt till stå är vi fortfarande på ”locka med godis i hand”-stadiet. Tänkte be om Monas input på dessa skiften då jag tycker det är svårt att få till ett snyggt sitt från stå. Sitt till stå fungerar däremot utmärkt, jag använder samma handtecken och kommando som vid ligg till stå, dvs ”Upp!”.

IMG_3370_1024Anna fick hjälpa till och störa oss i tvåans fjärr, och agera tävlingsledare och vifta med händerna. Han gör fina skiften men jag litar inte det minsta på kvalitetssäkringen av detta moment. Det känns alldeles för skakigt och lättstört just nu 🙁 Får liksom inte till den rätta balansen, antingen belönar jag stadga för mycket och då växer han fast i marken – eller så bjuder han på egna skiften i hundraåttio kilometer i timmen om jag står på för långt avstånd.

IMG_3395_1024Rutan övade jag stadga inför skick och skick från långt avstånd. Jag tycker att farten och suget ut blir sämre om jag belönat stadgan innan. Han blir lätt pipig och tutig inför skicket och det accepteras inte. Han har genomgående bra och fina stå i rutan.

Ställandet i inkallningen har vi svårt att göra i denna lokal då mattan är för hal. Han biter inte fast i mattan ordentligt. Återigen har jag svårt med balansen stadga kontra fart i utförandet och experimenterar en del med vilken belöningsplacering som ger bäst ställande.
IMG_3427_1024

Humla fick äntligen öva hoppet med störning från Anna. Anna kommenderade och försökte störa ut Humla – och faktiskt var hon duktigare och stadigare än förväntat. Jag hade förväntat mig att hon skulle glatt flyga över så fort någon av oss öppnade munnen. Vid något tillfälle lyckades vi lura henne att tjuva, men annars var hon jätteduktig 🙂 Det är nog bara att mängdträna detta, så är det ett stadigt moment sedan.

IMG_3411_1024När det gäller det fria följet så tycker jag att vänstersvängarna har gått framåt med stormsteg, i förhållande till vad de har varit. Att öva på pallen och sedan sätta in det i fria följet genom att gå fram och trampa vänstersvängen på musmatta eller annan target, fungerar utmärkt. Däremot är bakdelen på raksträckor katastrofal. Hon går som en glad liten plogbil med röven utsladdad 😉 Här är ett litet filmklipp!

IMG_3415_1024Anna och Vilda tränade med apporten och Humla var supergullig och ville hela tiden bjuda på gripanden genom att störta ut och sno Vildas apport. Detta bustyg fick hon faktiskt belöning för – vill inget hellre än att ha apporteringsglada hundar som störtar ut efter apporten och kutar in med den till matte för att få sin köttbulle! 

Vi fortsätter att öva på ställande under gång med externbelöning och vänta ut henne litegrann innan hon får skick-signal. Hon blir stadigare och stadigare, och gör snygga ställanden. Läggande under gång har också lossnat – provade att sätta ihop det som ett tävlingsmässigt moment med fett dk (stannade när jag kommenderade ligg) och hon la sig snyggt och låg tryggt kvar. Nu skall vi bara öva lite mer platsliggning så blir det start i ettan till våren! 🙂

IMG_3383_1024