mush-taysipainoiset-vaistot-puppy-se_0

Ja inget märkvärdigt egentligen, men Nyttodjurskullen kommer att bli sponsrade under sina veckor hos kennel Blondietales av Mush Vaisto! Finska färskfoder-företaget Mush lanserade tidigare i år deras Vaisto-serie, som är den första på marknaden i sitt slag. Vaisto är färdig, nedmald barf i köttbulleform för den som vill barfa sin hund, men som inte känner sig säker att själv komponera ihop fullvärdiga måltider åt vovven. Vaisto är också extremt lättdoserat iochmed formen på bullarna, och tämligen kladd- och luktfritt. Fodret kommer i rena plastpåseförpackningar med zipfunktion, superpraktiskt och fräscht när man förvarar tinade påsar i kylen.

Vaisto har två Puppy-varianter i sin produktserie, som de rekommendera till valpar. Det är också dessa produkter Puppy Formula som Nyttodjuren skall få testa och provsmaka här hos oss tills de lämnar boet 🙂

vaisto_puppy_nauta_poro_lohi_not_ren_lax

Jag tycker det är skrämmande hur torrfoderproducenterna på marknaden försöker få oss uppfödare och valpköpare omyndigförklarade och inlärt hjälplösa när det kommer till foder. För handen på hjärtat, hur mycket BRA information om nutrition och näringslära för hund finns det att tillgå idag? Och de studier som finns…hmm, har de någon sponsor…? Ledande fråga, kanske ni förstår.

IMG_9724
Yeah, you heard her! Har ni nån sponsor ällär?

När jag var hos veterinären för att röntga Humla fick jag höra 5-6 gånger från olika personer ur personalstyrkan, om jag hade börjat med särskilt ”dräktighetsfoder” till Humla än? Jajamen meddelade jag glatt och tvärsäkert, och tänkte på hur jag barfat och gett färskfoder under hela dräktigheten…..Hon hade superfin tät glänsande päls och bibehållen muskulatur under hela dräktigheten, inga rinnande ögon eller missfärgade klor/tassar och hade dessutom universiums effektivaste förlossning med starka krystvärkar och fantastiskt värkarbete – och var knappt trött efteråt. Sju bebisar på två timmar. Hatten av för det, Humla! ♥

IMG_9690

Hon åt dessutom upp alla sju moderkakor, och blev inte ett dugg lös i magen av det. Varför inte då? Jo, därför att det är naturligt! Tiken skall äta upp moderkakorna, för att få energi. Jag tror att torrfoderuppfödda tikar har en underutvecklad tarmflora och därför inte klarar av att äta moderkakor, som ju är det naturligaste i världen. Och därav uppkom väl myten om att man inte skall ge henne mer än 1-2 stycken att äta, men gärna ge henne lite extra energi iform av någon slags smaklig svindyr mousse med kycklingsmak, för att stärka henne under förlossningen…tragiskt.

IMG_9688

Nu när hon är digivande har jag fortsatt med barf och färskfoder och hon har lika fin muskulatur och päls som tidigare. Jag tycker annars att de flesta digivande tikar ser riktigt skabbiga ut när de är mammalediga, men inte Humla. Hon är lika fräsch och snygg som vanligt 😛

Betänk att allergier inte existerade hos hund förrän torrfoder introducerades på marknaden efter andra världskriget. Detta ihop med en allt sterilare miljö samt uppstart av ett aggressivt avmaskningsprogram har knappast gjort det lättare för valpen att bilda ett effektivt immunförsvar under sin första levnadstid. För mig finns det bara ett alternativ när det kommer till utfodring av valpar – och det är naturligt foder. På så sätt skapas korrekta antikroppar från början, en sund bakterieflora i tarmen bildas och valpen får de allra bästa förutsättningarna till ett sunt och friskt liv.

IMG_9717

Det är i tarmen, på lymfkörtelstationer som Peyers Patches i tunntarmen och liknande, som det adaptiva immunförsvaret kommer i kontakt med patogener och lär sig bilda antikroppar mot dessa – och på samma sätt presenteras kroppsegna ämnen eller snälla ämnen som man skall vara tolerant mot, och T-cellerna lär sig känna igen dessa och tolerera dem. De T-celler med receptorer mot den egna vävnaden eller mot ”naturliga” ämnen selekteras bort. B-cellerna genomgår en liknande gastrointestinal grundskoleutbildning.

Jaha, om man bara ger färskfoder till sin hund kommer den vara frisk hela livet och aldrig vara sjuk eller ens dö? Nej, sjukdomar och allergier kan naturligtvis uppkomma ändå, men man behöver ju inte hjälpa dem på traven genom försvåra för ett naturligt starkt immunförsvar att utvecklas. Jag ser ingen anledning till att inte ge valparna en optimal start i livet, Många hävdar att det är dyrare att föda upp en valpkull på färskfoder – och det av en anledning med tanke på råvarorna, men jag ser verkligen ingen anledning (och definitivt inte någon ekonomisk anledning!) till att inte ge valparna en optimal start i livet.
Och självklart säljs heller inga Humlebebisar till hem där de inte kommer utfodras med färskfoder eller barfas! Vi väljer valpköpare med största omsorg! ♥

IMG_9753