IMG_5816

Jag har fått en del frågor om på vilket sätt jag barfar vovvebarnen, och tänkte göra en uppdatering och utvärdering av läget.
Nu har jag barfat på heltid sedan slutet av januari, vilket innebär lite drygt tre månader.

I slutet av mars började båda hundarna att fälla – de fäller ju lite i perioder, har inte riktigt koll på när och hur de egentligen fäller, men ser det på att det lossnar mer päls när man badar dom – hårfällan som vi har i badkaret blir nämligen helt full! Märkligt nog märker jag inte av mer hår ”i hemmet” typ på deras fårskinnsfällar i soffan eller liknande? Nåväl, det kanske hamnar någon annanstans 😛
Hursomhelst, när de började fälla ur vinterpälsen så märkte jag att de blev mattare i pälsen. Inte alls lika glansig som vanligt? Något fattades. Funderade lite, kollade över matsedeln, klappade dem, funderade lite till och kom på så sätt fram till att de behövde mera fett i kosten. Efter mycket om och men så fick jag tag i lammfett, som skall ha bäst fettsammansättning ur barfsynpunkt, och nu är pälsarna ta mej tusan finare än någonsin!

IMG_5819

Varför hade de klarat sig så fint innan då månntro? Jo, i höstas köpte jag ett större parti slaktbi av nöt från DoggyBones och har haft i frysen sen dess. Det räckte februari ut och sedan köpte jag nytt. ”Höstslakten” av nötbi var mestadels fett, vilket beror på att djuren gått ute på bete under sommaren och varit högst välmående. Batchen jag köpte nu på vårvintern bestod av betydligt magrare nötbi och hade nästan inget synligt fett alls. Detta var alls ingenting jag reflekterade över i början, men eftersom vi varit väldigt aktiva med löpning, både husse och jag, under hela vintern, har Lilltut och Stortut antagligen haft ett större fettbehov än vad kanske genomsnitts barf-hunden har.

IMG_5825

Nu har jag äntligen ”kommit igång” och vågar ge mer ben i kosten. De har fått ben av vilt samt lamm sen i april och tuggar i sig fint. Och jag måste krypa till korset och medge att det finns ingenting som ger finare muskulatur och päls än ”riktig barf-kost”, dvs att man faktiskt ger ben och inte benmjöl eller annan kalkersättning istället för riktiga ben. I teorin borde det ju vara samma kan man tycka? Men rent objektivt så ser jag stor skillnad i päls och muskulatur.

Ja, barf är verkligen en fascinerande ”värld” att botanisera i…hela tiden gör man nya erfarenheter! 🙂 Så länge man har koll på läget vill säga. Jag vet inte om ni håller med, men i mitt tycke har barf-konceptet blivit närmast religiöst på vissa fb-forum och inte sällan ser jag hundägares nitiska barf-intresse gå över styr. Keep it simple ffs! Ren, bra mat – vila – träning. Thats it. Att ge en hund femtiotvå olika sorters ”kosttillskott” med luddig indikation och obefintligt underlag känns närmast kontraproduktivt…

IMG_5823

Nu är det tillexempel populärt av kvacksalvare att göra sk ”hårmineralanalys”, som naturligtvis fullständigt saknar vetenskapligt stöd men som i gengäld lockar många naiva hjälpsökande mattar och hussar. Hundägare får veta att hunden är ”stressad av kyckling” och liknande (!) Jag vill be er att ni tar allt ni läser på nätet framförallt, och kanske facebook i synnerhet, med en rejäl nypa salt. Sluka inte allt med hull och hår på en gång, utan ha era kritiska glasögon på er. När det gäller ”hårmineralanalys” kan jag tipsa om att repetera gymnasiekemin och hårstråets uppbyggnad, så kan ni spara era pengar till något roligare hädanefter. Jag upprepar: Kolla alltid källor. Använd sunt förnuft. Detta gäller FÖRSTÅS även bloggar! Mohahahaha….;-)

IMG_5828

Jag har sedan starten barfat med Emmzos rena köttkrosskorvar som ”bas” och sedan bytt ut måltider mot antingen rkb eller köttbi beroende på tillgång och hur det fungerar rent praktiskt. Så här har den senaste tidens standardschema sett ut, utan doseringar:

Måndag: Lax
Tisdag: Nöt eller lammvom
Onsdag: Oxkött+ äggula med skal
Torsdag: Viltkött+ lever av lamm eller nöt
Fredag: Lammkött+ äggula med skal
Lördag: RKB och köttbi/organ av nöt, vilt, lamm
Söndag: RKB och köttbi/organ av nöt, vilt, lamm

De dagar jag inte ger ben har jag gett antingen Standardts Laga mat, Benmjöl eller Kalk+. Laxolja får de alltid en skvätt till varje måltid. Lammfett har de fått till varje kvällsmål.
När det gäller lever beror det lite på storlek – jag portionsförpackar inte utan köper antingen färsk ungnötslever i affären. Då får de lever morgon och kväll på torsdagen samt det som blir över på fredagen. Är det mindre levermängd typ lamm får de mer organ på helgen. Enstaka gånger har jag gett kycklinglever och då är det samma där – jag ger tills förpackningen tar slut.

IMG_5821

Och så avslutar vi med lite nyheter! 🙂 Från och med nästa vecka kommer Baileys nämligen att vara testpilot för Mush’s Vaistoprodukter och utvärdera detta barfkoncept i tre månader! I samband med detta kommer jag att gästblogga på Mushs sida! Uppdaterar er självklart när bloggen där är up and running! 🙂 Det skall bli jättekul att verkligen kunna utvärdera Mush’s Vaisto-serie – tror att det är ett extremt vinnande koncept med ”färdigbarf” och särskilt när de gjort portionsbullar som är lätta att både dosera och hantera även för vanliga dödliga hundägare och inte fundamentala barfreligionsutövare 😛