I torsdagskväll var det dags för Baileys spårkurs! 😀 Till våren vill jag starta både apell och lägre klass i brukset, så nu måste jag ta tag i det här med spårandet ordentligt. Jag tror jag vill köra spåret, har ju varit inne lite på söket tidigare. Och det tycker han är superkul det också. Angenämt problem att välja alltså 😉

Jag har beställt Maria Brandels bok ”Nosarbete” och hoppas på att få mycket input från denna. Jag älskar hennes bok Från valp till Stjärna, som jag nu håller på att läsa om 😀

Vi var ett blandat gäng som träffades utanför Tvååker, med många olika raser representerade. Jag fick lite Görels Hundskola-feeling över det hela 😛 Nej, nu ironiserar jag…men bruksfolk är verkligen annorlunda mot tävlingslydnadsfolket. Jag kan inte sätta fingret riktigt på vad det är – om det är för att alla röker som borstbindare eller är allmänt ”brötigare”? Det var himla skoj att se många olika hundar spåra, och prata med alla trevliga hussar och mattar – det blev god stämnng i gruppen direkt.

De flesta fyrbeningar var mycket noggranna och gick lugnt fram. Endast två hundar var som galna och låg som en rem i spåret, med mattarna flygandes efter. En ivrig lagottotik….och en toktaggad staffordshire bullterriergrabb 😉 Jag trodde han skulle vara trött efter tre timmars lydnadsträning i gassande sol tidigare på dagen, men icke…han spårade som en påtänd liten iller.

 

Färgglada spårlinor i kevlar från Jami Hundsport

Vi gick både förarspår och fick lägga åt varandra. Baileys vet direkt vad det handlar om och man hör extremt tydligt när han arbetar med näsan – det liksom kluckar i den. Det kanske det gör på alla staffar? Hursomhelst så tyckte han att det var skitkul och var alldeles för het de första spåren – nästa gång skall vi öka svårighetsgraden rejält sa instruktörerna och jag tror inte att det blir något problem med tanke på hans driv.

Tittar på en riktig spårsele också, jag har bara en y-sele från Hurtta sedan tidigare. Det lutar åt en Nomesele från Björkis. De finns i massa fina färger och går även att måttbeställa från deras webshop.

Att köra bruksspår känns så himla hardcore, för äntligen får man köpa häftiga prylar som man kan hänga på gallret till bilburen i bagagen – spårsnitslar, flaggor, linor och annat machostuff…Problemet är bara att vi har två pyttesmå bilar och inga vräkiga combis. Lupon har ju knappt ens något bagageutrymme. Kanske kan jag fästa linorna och snitslarna lite coolt runt typ bilantennen istället, så att de fladdrar när jag gasar på mot spårskogen?

Från Mach kan man beställa skräddarsydda tjänstetecken – man får välja färg, text och design. Onödig lyx, jag vet, men kanske en bra julklapp? 🙂