Jag och Baileys håller just nu på med sommarens stora leksakstest! Jag vill inte tänka på vad månadskostnaden för belöningsträningen ligger på, när vi kör som bäst. Men det är åtskilliga hundralappar. Mycket av belöningen när man tränar staff, får man betrakta som engångsartiklar.

Visst finns det extremt hållbara leksaker, som t.ex. Kong. Men jag anser också att en belöning är någonting som hunden anser vara en belöning. Baileys älskar mjuka leksaker, att bära runt på, visa upp och dissekera. Oförstörbara leksaker enligt honom är inga belöningsleksaker att använda i träning. Naturligtvis har vi inte framme dyrbara träningsleksaker till vardags, utan de är exklusivt förbehållna träningspassen. Det skiljer också mycket från individ till individ. I vissa moment vill Baileys helst ha godis, där Humla väljer lekbelöning, och vice versa.

Så länge jag kan variera belöningarna, och det går att belöna med både leksak och gotta, så är jag nöjd. Jag upplever också att staffarna är extremt lätta att belöna – de älskar ju leksaker, och älskar godis i alla former. Och framförallt så älskar de att få beröm, applåder, känna sig sedda och få showa! Jag är övertygad om att det bor en entusiastisk och glad Idol-deltagare i varje liten staff 😀

Jag väljer belöningsmetod efter flest antal lyckade repetitioner i ett moment eller del av ett moment. Baileys gör t.ex. snyggast rutskick om han får kastbelöning med pipdjur, och snyggast apportering om han får kampa.

Här är kandidaterna till Eurovision Toy Contest 2012!

De tre första kandidaterna har vi hunnit testa under en längre tid, de andra är fortfarande oinvigda och väntar otåligt i ”Roliga väskan”. (Priserna är från VipDog)

1. Skinneez – långa plyschdjur utan fyllning, med pip i nos och svans. Pris varierar med storlek, 49-99 kronor. Baileys absoluta favorit när det gäller fartmomenten! Skinneezarna håller inte många repetitioner för hans entusiastiska gaddar, men det får man ha överseende med när man får ett apportmoment som skulle kunna platsa på VM…

2. Pipdjur i latex – små latexdjur med högt pipljud och svans. 39 kronor. Dessa djur upptäckte vi när vi simmade på Hund i Harmoni – jag blev mäkta imponerad hur de kunde hålla när Baileys gick lös på dem och tuggade som om det inte fanns någon morgondag… 🙂 Hade vi inte fått möjlighet att testa dem hade jag aldrig ens sett åt en sådan ”ynklig” leksak, men visst är det härligt att bli överraskad? Pipfunktionen håller som regel 2-3 träningspass, vilket är mer än väl godkänt! Denna är storfavoriten när det gäller belöning i rutan. Svansen håller till och med att hålla i, för kamplek (!!)

3. Kong Squeez pipboll – En ny serie från Kong i ett nytt material som skall vara nästan omöjliga att bita sönder. Bollen har pipfunktion som ”garanterar timmar av skoj”. Studsar i olika riktningar. 60 kronor för mediumstorleken. Denna boll gick sönder på två repetitioner med fjärrdirigering. Baileys bet sönder pipfunktionen direkt, och visst är själva gummit hållbart – men vill man bara ha en ”vanlig” studsboll, så är Starmarkbollarna det självklara alternativet i denna kategori. Baileys har haft sin Starmarkboll sedan han var åtta veckor, och det är inte en repa på den. Helt otroligt.

4. Silverstreak boll med snöre – Beskrivs som en mycket tålig favoritboll i naturgummi med vaniljsmak. Mellanstorleken kostar 175 kr.

5. Eurojoe boll med snöre – Enligt tillverkaren utvecklad för att hålla i evigheter, även till hundar som tuggar sönder det mesta. En lite hårdare boll med snöre som ej kan lossna. Kostar 119kr i storlek M.

Från vänster: Kong Squeez, Silverstreak, Latexpipdjur och Eurojoe bollen.