SÅ KLARAR DU AV LÄKARUTBILDNINGEN – BLONDIES BÄSTA TIPS! 😀

12080237

1. Lär dig bra speedreading på engelska – enormt tidseffektivt! All kurslitteratur är på knastertorr medicinsk engelska – första gången jag öppnade The Cell blev jag fan gråtfärdig. Läs engelsk skönlitteratur, bloggar, tidningar, ha ALLTID engelska subtitles på filmer du ser osv. Get it into your system.

500full

2. Ung och tjej? Glöm alla ”bra råd” om att lägga stetoskopet runt halsen eller ha en extra stor, tydlig LÄKARE-skylt på sig. För alla 30- och 40-talister kommer du vara sjuksköterska, tills du skaffat dig hormonell skäggväxt och fem kilos övervikt. Sorry.

Bicycle

3. Lär dig dricka kaffe i dess orenaste form. Pulverkaffe, ljusbrunt vatten från rengöringskoppen av kaffemaskinen, shotta i sig kallt slumpkaffe på stående fot – i slutändan handlar allt om att få i sig koffein. Som så mycket annat här i livet behöver man inte gilla allt man sväljer.

Red-Abstract-Lips-Million-410139

4. Att som kandidat gå in i en operationssal är likställt med att beträda helig mark. Omedelbart när du kommer in, inta ”steril ställning” med händerna uppåt och rör inte en fena innan någon av op-sköterskorna ägnar dig uppmärksamhet. Memorera din handskstorlek!

put-your-hands-up

5. När du skall assistera på op – repetera några av de vanligaste suturerna före, så att de sitter. Att sy är ett kandidatjobb, och det förväntas gå snabbt. Att suturera under stress är något helt annat än att sitta och tråckla för dig själv på en fryst grisfot från Icas köttdisk en fredagkväll. Öva innan, och använd tidtagaruret på mobilen!

voodoo-dolls-wallpaper

6. Alliera dig med din överläkare. Som kandidat gäller det att ta för sig om du skall få ut någon kunskap från handledaren, väldigt lite kommer gratis i er relation, eftersom det bara är en av er som har något som helst utbyte av den. Kom givetvis påläst, men visa också intresse för överläkaren som person, de gillar i regel att prata om sig själva – det är din ingång! Förslag på samtalsämnen är båtar, segling, dyra cyklar, båtar, cyklar, golf, båtar, segling, dyra cyklar, golf, exklusiva resor, cyklar, båtar, golf, golf, segling samt lite fler resor.

charter-yacht-lady-m-featured-in-new-lwolf-of-wall-streetr-film

7. Alliera dig med sjuksköterskorna. De har all makt på avdelningen, förvänta dig inte att bli servad med kaffe, blodgasmaterial, vätskelistor eller ortostatiska test, om du inte är schysst och trevlig. Sjuksköterskor skall behandlas som gotlandsruss på ridskolan, dvs tydligt, bestämt och vänligt. De gillar även beröm och godis. Skall du gå med en sjuksköterska ett pass, etablera upp en snabb relation genom att vara jätteintresserad – både av uppgiften, och av henne. I fikarummet: testa av några klassiska samtalsämnen såsom levaxin, LCHF, 5:2, tips på matrecept, hudkräm.

joker-explode-hospital-tdk

8. Alliera dig med patienten! Patienter är generellt sett gamla och gillar att prata om irrelevanta saker ur medicinsk synpunkt. De gillar även att namedroppa gamla läkare (i tjänst på 60-talet) som du förväntas känna till – nicka instämmande och gillande.

Inkaskelet

9. När du skriver ut patienter från avdelningen, försök hitta något roligt att småprata för att locka och muntra upp dem till hemgång, eftersom patienter i svenska landsting i regel inte är friska när de skrivs ut. Lyckas man avsluta positivt, är chansen att patienten får positiv uppfattning om sjukhusvistelsen i sin helhet. Kanske är det något bra TV-program ikväll som de ska se? Namedroppa folkkära TV-profiler! (Populärt i olika ålderskategorier: Let’s Dance, V75, Arga Snickaren,Youporn) Kanske skall patienten unna sig en god fika när han/hon kommit hem? (Populärt i olika ålderskategorier: levaxin, semla, angel dust)

9789146202943_20010. Artärpunktion. Lite skrämmande och med varierande successrate. Ta varje chans till att ta arteriell blodgas! Failure isn’t an option, har överläkaren sagt att han skall ha en blodgas så skall han ha en blodgas. Du har 2 försök i vardera handled, under optimala förhållanden. Häri ligger utmaningen att dels kunna göra momentet snabbt och i garanterat obekväm arbetsställning, dels kunna göra momentet och underhålla patienten samtidigt eftersom det gör riktigt, riktigt ont att få en artär punkterad (medvetandesänkta patienter är på sätt och vis en fördel här). Patienten distraheras bäst med ett samtalsämne som är självgående, så att du kan humma instämmande och samtidigt koncentera dig helhjärtat på att lyckas med blodgasen. Förslag på ämne till tanter: katter, barnbarn, julen. Förslag på ämne till farbröder: Den Egna Idrottskarriären. (Alla män har haft En Egen Idrottskarriär som de älskar att prata om, alltifrån 4:a på DM i bordtennis -52 till att ha varit väldigt lovande och talangfull i Elfsborg våren 69. Kuriosa: När jag och Mikael flyttade ihop, inredde han hyllan i vårt sovrum med sina ”fotbollspokaler” från Dalsjöfors IF)

christian_bale_american_psycho_by_lord_iluvatar

11. Ligg med rätt kille under studietiden. I can’t stress this point to strongly.

BMW_530 Gran Turismo_White

12. Sluta lipa. Nej, det är väl inte så himla kul att vara sämst av alla på *valfritt medicinskt område*, men det är så det är i början. Det är viktigt att känna sig värdelös och ödmjuk. Dessutom är det ingen annans fel heller, så sluta skylla på ”tjuriga op-syrror” som skäller ut dig när du råkar osterila handskarna inne på operationssalen, eller ”dryga besserwisser överläkaren” som korsförhör dig på ett EKG (som du givetvis tolkat fel). Det är charmen med det här yrket, man börjar från den absoluta botten och jobbar sig sedan uppåt. Deal with it.

10173818_10152400916256987_479290891833546955_n

13. Skaffa dig ett vettigt icke-relaterat fritidsintresse vid sidan om studierna. Det är välgörande för själen. Förslag på sunt fritidsintresse: hundar, 5:2, cyklar, levaxin, crossfit, bakning. Avskräckande exempel på neuropsykatrisk diagnos-fritidsintressen: katter, healing, ”filmintresse”, kollodialt silver.

5212012223039fdgdfg

14. Att genomföra läkarutbildningen och efter 11 terminer ta läkarexamen är inte omöjligt, det är inte rocket science, man behöver inte ens vara särskilt intelligent, det är inte märkvärdigt eller det minsta glamouröst. Precis som med allt annat är det fullt genomförbart om man är beredd att satsa på något som intresserar en. För att kunna göra det måste man ha självförtroende och självinsikt. Var medveten om ditt värde. Lyssna inte på syokonsulenter som föreslår en personlig assistent-utbildning när du kommer till Komvux för att maxa dina slutbetyg. Surfa på dina fördelar, stärk upp dina nackdelar. Man kan faktiskt vara både blond, normaldum, rolig, kaxig, snygg och en smula cynisk…trust me 😉

IMG_7356