10836406_10152388658245518_2009677153_n
(Bilderna i inlägget är från träningsdagen i Göteborg i december, tagna av Malin Karlsson)

Jag stod sedan i höstas som reserv till en träningsgrupp för Siv Svendsen, en instruktör jag velat träna för länge men av olika anledningar har det inte blivit av. Hennes helgkurser här i Sverige blir fulla på nolltid och jag letade efter en liknande satsning som den jag gick för Mona Kjernholm 2014. Dvs med flera träffar och kontinuitet. Innan jul fick jag möjlighet att träna en dag för henne i Göteborg, där hon har en privat träningsgrupp som ses regelbundet, och tyckte att jag fick ut mycket av bara en dags träning. Tvekade därför inte en sekund när det blev en plats ledig på Bli en bättre tränare-kursen som går i Norge i vinter och vår 😀

10811346_10152388658265518_336636529_n

Helgen innan sluttentamen sladdade jag därför iväg över gränsen, istället för att sitta dygnet runt och tentaplugga som alla andra normala klasskamrater gjorde 😉 Denna prioritering medförde en viss ångest – jag har inte kuggat en enda tenta på hela utbildningen och det vore ju förargligt om jag skulle kugga den här sista… (men det gick ju bra, så här med facit i hand :-D)
Sörlandets hundehall låg visst inte ”någon halvtimme” från norska gränsen som jag tänkt mig…Det är en resa på sju timmar. (Efter Humlas parningsresa till Stavanger i somras, lovade jag och svor att aldrig mer återvända till detta tradiga lands majblommefinansierade grusvägar…tur jag är konsekvent och benhård i min mentalitet :-P)

10822444_10152388658270518_465758778_n

Vi är sju stycken i gruppen, fem norrmän och två svenskar. Det var jättetrevlig stämning hela helgen och bra träning. Jag var iallafall nöjd med båda mina vovvar som betedde sig helt såsom jag hade peggat upp för. Jag och Sanna, den andra svenska tjejen, bodde på ett vandrarhem en bit ifrån hallen som verkligen lämnade mycket förövrigt att önska. Inget varmvatten, världshistoriens mest inrökta och äckligaste ”kök”, och superkallt på rummen. Hmm…till nästa träff i mars får jag nog se mig om efter ett annat boende 😉

10841295_10152388658255518_1621347650_n

Första dagen hade Siv en grundlig genomgång av hennes träningskoncept med hur hon arbetar med belöningar. Alltid bra att få se det live, då har man en helt annan bild tycker jag. Tummen upp! Därefter fick vi göra flera olika övningar, t.ex. förbereda hunden under 5 minuter i hallen för att ge hunden rätt mode (för just din hund), one-by-one (pegga upp för att lyckas på första försöket) osv. Här är en film på Baileys som gör one-by-one, helt okej utförande tycker jag! Och så himla gullig när han snor en apportbock…♥
Just denna övning fick vi sedan göra likadan en gång till, men med skillnaden att man hade möjlighet att ändra något för att få ett bättre utförande. Tyvärr blev den filmen superdupersuddig (det här med att filma med i-phone förresten, är det bara jag som förstår att man måste dutta med fingret på skärmen en gång när man börjar filma, för att den skall fokusera? ;-))
Här är en film på Humla som gör en minikedja (som dock blev väldigt lång eftersom vittringsmomentet inte var helt glasklart för henne… :-P)

10841408_10152388658200518_963004298_n

På kvällen försökte jag plugga med två paranoida vovvar som hörde varulvar utanför och muttrade besvärjelser. Säkert helt befogat, det bodde faktiskt en hel del skumma typer på vandrarhemmet 🙂
Dag 2 på förmiddagen hade vi föreläsning och praktiska övningar med Peder Zeiner Christiansen, en skitduktig kille som arbetar inom försvaret med utbildning av hundar. Det var grymt givande att få höra hans hundträningskoncept, som man kan applicera på lydnaden, trots att det kommer från en annan infallsvinkel. Mer sånt tack! Kolla gärna in Peders blogg, han skriver på lättförståelig norska 🙂 Både Peder, Siv och Maria Brandel kommer förresten vara instruktörer på ClickerCamp 2.0 som går av stapeln i Danmark i juli. Om det är något event man skall anmäla sig i år så är det nog detta?! 😀 (ja, förutom för unga AT-läkare som inte får semester då…)

10822730_10152388658220518_1903362405_n

Jag åkte hem i snöoväder på blixthalkiga vägar med massa inspiration och konkreta råd ang båda hundarna. Längtar redan till nästa träff i mars, tills dess skall vi träna på som attan så att vi verkligen kan visa framsteg!