Nu kommer ett riktigt upprörande, provocerande bitterfitteinlägg!
Jag skulle nog vilja sticka ut hakan och säga att 99% av de hundar jag träffar i vardag, träning och tävling är överviktiga. I Häromis blogg på Häromi.se är de lite snällare och säger att 30% av Sveriges hundar är överviktiga. Men det finns ju grader i helvetet så att säga 😉 Läs gärna blogginlägget – det står lite allmänt kring hur man kan bedöma hundens hull. Vad tycker ni om deras hälsoguide? Stämmer den för alla raser oavsett kroppstyp?
Det är inte många hundar som hålls i en fin kondition. Jag tror att orsakerna är många.
– Hundägare vet inte hur en vältränad hund skall se ut i hull.
– Hundägare har svårt att upprätthålla en sund balans mellan skonsam konditionsträning-vila-adekvat fodermängd.
– Hundägare har låg ambitionsnivå att lära sig mer djupgående nutrition och näringsfysiologi samt att denna information är svår att få tag på.
– Hundägare läser på ”utfodringstabellen” på baksidan av foderpåsen vad hunden skall ha för fodermängd istället för att titta på hunden och göra bedömningen därefter.
– Hundägare är inte alls ett sådant hälsosamt släkte som jag trodde när jag började med vovvar. Jag trodde att alla sprang milen flera dagar i veckan och var riktiga friskusar – sanningen ligger mer åt kedjerökning i en väst i storlek XXL på brukshundsklubben.
– Hundägare förmänskligar hunden och menar att det är okej med lite trivsehull/ nu skall det minsann hårdtränas inför Beach 2014/jag kan inte minska på maten för då är han/hon hungrig osv.
För det första så tycker jag att det blivit lite utav en modehets kring att formtoppa hundarna bara för att det är sommar. Beach 2014-formtoppningen kan vi människor löjla oss med – men lämna hunden utanför detta! Hunden skall hållas vältränad året om, utan ursäkter. Sund, långsamt uppbyggande träning och bra mat (det här är inget foderinlägg, men med bra mat menar jag per automatik att samtliga torrfoder är exkluderade) är vad hunden behöver, inte nån löjlig ”deffning” eller plötslig rivstart med tung träning och minskning av fodergivan. Återigen – dieter och deffperioder kan vi människor hålla på med bäst vi vill, men involvera absolut inte hundarna!
För det andra så är det tråkigt att fysträna hundar. Det är väl därför man hellre vill sätta på hunden viktmanschetter (trots att den inte kan bära sig själv i samtliga gångarter utan extern vikt), låta den dra en kedja för att det ser seriöst och ordentligt ut (man kan ju dessutom beställa en fin sele i rosa med hundens namn på – outfiten är ju viktig) eller låta hunden springa som en galning efter en tennisboll i ett sandtag (med ett kortisolpåslag i 48 timmar efteråt). För det är ju jobbigt att ut och skritta hunden i blåbärsris, tråkigt och långsamt. För att inte tala om att SJÄLV jogga med hunden i kuperad terräng. Och att simträna hunden i bassäng är defintivit inte lika hardcore som att ”powerwalka” med viktmanschetter och kedja.
Handen på hjärtat – jag tror inte det är många hundförare som tränar så enormt mycket fysiskt själva att de bekvämt måste cykla och låta hunden passgånga som en tok vid sidan, istället för att själva snöra på sig löparskorna och svettas.
När det gäller träning med extern vikt, vilket jag är allergisk mot, så ger jag mig den dagen jag ser en vältränad dw/wp-hund med tryck i rörelserna. Jag har nämligen inte skådat någon de senaste fem åren.
Vill man absolut träna hunden med extern vikt så skall hunden för det första själv kunna bära sig genom ryggen, i samtliga gångarter. Det innebär att den skall skritta, trava och galoppera (både höger och vänster galopp givetvis!) där rörelsen initieras från bakbenen. Den skall vara helt parallell och jämnstark i sidorna och kunna trava åtminstone 10 km i kuperad terräng på 40-50 minuter utan att bli trött. När man väl kommit dit kan man läsa om viktträning i den utmärkta boken Fysträning för Hund, och följa procentangivelserna där.
När det kommer till maten så låt oss först komma överens om en sak. En frisk hund är ALLTID hungrig. En frisk hund som får lagom mängd mat ratar absolut inte ett enda köttslag eller livsmedel. Den äter ALLT som erbjuds. Den dagen hunden har ”råd” att rata vissa djurslag etc, är det dags att minska på fodermängden. Punkt slut.
Du kan heller ALDRIG fodra en hund mätt. Det ständiga födosöket är ett fullkomligt naturligt beteende – vilda hunddjur äter extremt oregelbundet och tamhundens kropp vet inte när den får mat nästa gång. En hungrig hund är en frisk hund.
En sak jag ofta hör är att man inte kan minska på hundens fodergiva ”för då får han inte i sig tillräckligt”. Det där är ren bullshit. Om hunden är tjock får den för mycket mat. Det är precis så enkelt som det låter. Precis som för oss människor finns det inget som heter ”tjock” benstomme eller ”dålig” förbränning.
Inom hästvärlden finns ett gammalt talesätt, ”att fodra med ögat”. Det innebär att man ser till djuret som helhet och fodrar därefter. Se din hund! Granska muskulaturen. Kolla slemhinnor, tårkanaler, trampdynor. Känn pälsen. Titta på bajset (men att fota det och lägga upp det på diverse Facebook-forum är kanske att dra det lite för långt…)
Keep it simple!
Det var mina 50 cents! To sum up: Ut och spring med hunden i skogen, underskatta inte vikten av vila och ge lagom mycket högkvalitativ mat 🙂
Årets bästa inlägg!? 🙂
Jag håller med dig fullt ut och kan bara skylla mig själv under vinterperiden när jag inte springer så mycket utan mest fystränar (då får ju inte Bosse lika mycket motion heller….)
Ut i skog och mark!
Kaaan det vara jag och Myra som provocerat fram detta blogginlägg tro 🙂
Det värsta är ju att jag håller med dig helt! Jättebra inlägg!
Får väl börja minska på maten då…
Haha! Nej faktiskt inte, Elin! 🙂
Skickat från min iPhone
Härligt att någon tar upp ämnet! Håller med dig fullt ut men förstår inte riktigt varför det skulle vara fel med viktmanschetter och dw?
Det här är ju mina åsikter och min uppfattning, så man behöver absolut inte hålla med 🙂
Min uppfattning är att hundförare överlag har alldeles för dålig kunskap i fysiologi och fysträning för hund. Jag ser många hundar som inte har grundmuskulaturen för tre rena gångarter, men som ändå drar kedja eller ”tränas” med viktmanchetter. Jag vill se effektiva rörelser, jämna hundar där motorn och rörelsen initieras från bakpartiet genom ryggen. För att ta mina egna hundar som exempel så anser jag att de båda har en god grundkondition och är allsidigt musklade. Men ingen av dem skulle någonsin vara kandidat för viktträning. Baileys har en dominant vänstersida och blir lätt ojämn och Humla har för rak armbågsvinkel samt är ännu inte så stark att hon kan bära sig fullt ut i trav längre sträckor.
Det enda viktmanchetter gör är att mer vikt läggs på bogleden, och de tränar absolut inte bakbensmuskulaturen. Så i mitt tycke är de helt värdelösa, annat i extremt liten omfattning i rehabsyfte i samarbete med en sjukgymnast. Då som litet komplement till en mycket bred rehabträning.
Håller med om att folk i allmänhet inte har allt för mycket kunskap och att god grundkondition är av allra största vikt. Men för att ta viktmanschetter som exempel så bygger det muskler runt bogen ja, men också stor del av nacken och väldigt stor yta av bakdelen. De används ju just bl.a. för att jämna ut om en hund är snedbelastad, har dålig steglängd och/eller har dåligt koll på var de sätter tassarna. Så väldigt bra träning om man använder de rätt 🙂
tack vare dig emma så har jag blivit allt mer intresserad av olika foderalternativ som jag baraförut varit inne o nosat på.
gryyymt snygg bild på humla, den sista
Bra inlägg! Tycker ofta det är fascinerande att folk undrar varför deras hundar inte orkar, och så kan man lätt se på en bild att den har ett par kg för mycket vikt att släpa på..
Mina hundar skulle absolut kunna vara mer musklade, men tjocka får de aldrig bli. Fast de lever på torrfoder, pga platsbrist i frysen. 😛
Super bra inlägg! Håller med dig till fullo! Dock ger vi Texas standard just nu pga en frysbox i liten studentlya men det blir det ändring på till sommar när vi äntligen flyttar hem! Men hur lär man en hund äta kött?? Jag förstår inte vad felet är på honom ibland, jag har försökt med alla möjliga slags köttslag men han slickar lite och ratar det 🙁
Skulle vara roligt med ett uppföljande inlägg och vad man ska tänka på när man börjar löpträna med sin hund ?
ÅH, tack för det här inlägget. Underbart att läsa att det finns någon mer som är allergisk mot träning med externa vikter.. Jag känner mig många gånger ensam om det, och inte många reagerar nämnvärt när jag lägger ut bilder på hur jag och min saluki traskar runt i jobbig terräng eller skriver om annan ”naturlig träning”, men dessa jävla viktmanchetter och kedjedrag… Sedan går hundarna plötsligt sönder och ägarna ”fixar det” med att lägga på någon annan vikt på något annat vis, innan de ens tänkt tanken på att kolla upp hunden hos tex någon riktigt duktig fysioterapeut. Och OM de väl ska till fysioterapeut, då är det viktigaste att personen finns nära, inte att personen faktiskt är riktigt jäkla duktig…
Såå, då har jag också fått ur mig lite irritation 😉 Tack!
Jag kan inte precis påstå att mina hundar är i superform, men jag håller absolut med dig. Det sticker i ögonen när småfeta flåsiga hundägare med cigaretten i mungipan pratar om att deffa hunden med vikter och sandtag, i stället för att ta hunden som ytterligare ett skäl att hålla sig själv i form.
Spännande inlägg! Är också förundrad över fenomenet ”vältränad hund, inte så vältränad ägare”. Själv älskar jag att springa/cykla/åka skidor med mina hundar, både när de är lösa och där de drar mig (vilket dock gör mig till en extern vikt). Är också förundrad över antalet hundägare som kräver att deras hundar ska prestera till 100% på agilitybanan, lydnadsplanen eller i bruks/ipo men som inte ger hunden fysiska förutsättningar att klara av uppgiften.
Allt för ovanligt med vältränade hundar idag!
Jag är väll en kombination utav allt när det gäller träning utav mina hundar.
Är mycket ute i skogen där dem får springa i terräng, ibland får dem springa själv och ibland joggar jag med dem. Tror inte man kan få någon bättre motion än ordentliga skogspromenader, främst för små valpar då man är ute, lunkar omkring, ”plockar bär”, så fina och jämna muskler dem bygger under terrängmotion kan man knappt förstå. Fjällvandringar är det bästa av allt för oss!
Sen är jag ju väldigt aktiv i weight pulling, går en hel del dw – rundor med Zingo.
ALDRIG på asfalt men på grus/gräs/sand. Detta för att han tycker om det samt får jobba med sin kropp på ett annat sätt. Skulle aldrig falla mig in att pressa honom till en vikt han inte klarar av. Det viktiga att tänka på där är ju upp och nedvarvning, detta glömmer så otroligt många av även i en hel del andra hundsporter…
Sandtag brukar jag också besöka. Men skulle aldrig falla mig in att kasta boll där! 😉 Låter dem springa fritt och oftast går jag med dem i lugn takt upp och ner för kullarna just för att musklerna och kroppen ska få arbeta ordentligt och inte bara rusa utan att hjärnan är med.
Förutom det här blir det ju helt klart en hel del annan träning i ett flertal hundsporter. Likaså där är vi noga med upp och nedvarvning, helst 20-30 min innan.
Eftersom jag jobbar som jag gör så får jag ju hjälp av en duktig fysioterapeut regelbundet. Blir ju både mätning av musklerna, massage, spring på vattenband och stretching.
När det gäller foderfrågan är jag lika noga där, med vad dem får i sig och hur mycket.
Sen är väl jag lite ”småsjuk” när det gäller kroppsbyggnad. Känner och klämmer i alla fall 1 gång om dagen och vid minsta fel blir jag så orolig att jag kan gå under haha…
Så kul att du är så engagerad i kroppsbyggnad!
Vi hörs och ses!
Kram Olivia 🙂 (Hoppas du inte tycker allt för illa om mig nu haha…)
Jag tycker jättebra om dig och tror att en Humlabebis hade fått ett fantastiskt hundliv hos er! Man måste inte tycka eller resonera exakt likadant som alla – världen hade blivit bra tråkig då 😉
Aah. Jag bara lutade mig tillbaka, läste ditt inlägg och njöt av den skarpa tonen. Helt underbart!
Senaste tiden så har läst om viktmanchetter, klövjeväskor, kedjor och allt möjligt trix för att hålla hunden i form och blev jättestressead, köpte in en massa grejjor och stod där med en hund som HATADE att ha en jävla ryggsäck på ryggen och att dra en massa läbbiga saker efter sig.
Det som jag älskar med att ha hund är ju de där svinlånga promenaderna i olika terräng – de där som mina hundar också älskar och som bygger fina muskler, jämnt över hela kroppen utan konstiga belastningar. Och som också får MIG att kliva ut från stigen och kämpa lite i terrängen och hålla MIN kropp i form för att matcha mina hundar!
Bra inlägg!
Jag delade det här inlägget på min fb. Fy fan vad bra! Nu är mina hundar inte perfekta i hull/muskler men jag är fullt medveten om det och jobbar på det.
/Hälsningar från hon som var till sjukgymnast med tiken pga inga ryggmuskler och blev utskrattad (jamen va fan, dom var ju så små! 😛 )
Haha, så jävla bra inlägg! Helt grymt och så on the spot! Om bara någon av de större hundtidningarna kunde publicera detta så det kom ut till fler som verkligen behövde det, så hade det varit helt fantastiskt! 🙂