IMG_7612_1024

I torsdagskväll var det dags för sista omgången av Sikta mot Stjärnorna för Mona Kjernholm. Jag hade båda hundarna med mig och Mona hade bestämt att var och en skulle köra igenom den klass man var i och få feedback på vart man står. Jag vet ju att vi inte är startklara för trean ännu, men det var ändå bra att köra samtliga moment i kedja för att checka av hur de funkar här, och inte bara hur de ser ut när de tränas separat.

Jag hade mina aningar om vart svagheterna skulle dyka upp – inkallningen, vittringen och fjärren. Och det visade sig vara en bra magkänsla 🙂

IMG_7615_1024

Sitt i Grupp – Jag plockade ut Baileys direkt ur bilen, ouppvärmd, och satte honom. Humla var fastbunden på övre plan och vrålade som en varulv över att ha blivit förbisedd. Lite gnäll inför själva momentet, ofokuserat, stönande, gäspande. Satt fint.

IMG_7618_1024

Platsliggning – Samma taskiga attityd och jag kände mig hjälplös.Bra nedläggande och låg jättefint hela platsen med fint fokus. Bra tillbaka, Mona lyckades inte lura honom till uppsitt innan mitt kommando.
Ta tag i: Attityden inför båda gruppmomenten.
Kriterier: Sitta med ögonkontakt inför momenten. Ljud ej tillåtet.

IMG_7674_1024

Fritt Följ – Lite gnäll i uppstarten, sedan fint. Överlag fin kontakt, lite långt fram i position ibland. Missade en höger om halt. Lite luftig i språngmarsch. Jättefin sakta marsch. Vände ut rumpan i stegförflyttningar åt vänster.
Ta tag i: Position vid stegförflyttningarna. Springa långsammare under språng marsch.

Sättande – Fint rakt igenom!

IMG_7664_1024

Inkallning med ställande – Hittade rutan bra, bra nedläggande. Hade ej flyttat sig när jag vände bort. Fin fart i inkallningen – lite flamsigt avslut vid fot och halt.
Ta tag i: Fortsätta jobba med rutor på olika avstånd samt ”Titta”-kommandot inför momentet.

IMG_7625_1024

Sändande med platsläggande och inkallande – Bra kvarsittande, bra första sträcka, dåligt ställande där han inte alls var beredd på att mitt ”Stå” skulle komma. Vi har enbart tränat släta inkallningar det sista.
Ta tag i: Distinkta ställanden med och utan tasstarget på olika avstånd. Farten in efter andrasträckan samt ingången.
Kriterier: Stopp direkt på mitt kommando oavsett avstånd.

IMG_7628_1024

Hoppapport – Fin stadga inför. Bra fart. Bra uthopp. Lite slarvigt gripande där han landade rakt på apporten. Bra tillbaka. Slarvigt avlämnande.
Ta tag i: Fortsätt säkra upp momentet genom att kampanja in att återhoppet måste ske oavsett vart hindret står i förhållande till vinkeln. Tag akt på bra ingångar, han får ej vända för tidigt och backa in arslet i position.
Kriterier: Ingång med bra fart och vändning ”i luften” till utgångsposition.

IMG_7629_1024

Metallapport – Bra stadga. Jättebra fart ut. Bra gripande. Lite tveksam båge vid återgång men god fart. Bra ingång.
Ta tag i: Säkra även här upp bättre ingångar enligt kriterierna.

IMG_7635_1024

Vittring – Satt bra vid utläggandet. Full fräs ut. Slog ej på näsan utan verkade bli förvånad över att det låg vittringspinnar här ute 😉 Hittade ej egen. Sprang utanför plan och hämtade en apport istället som han galopperade in och glatt överlämnade istället. Gulligt, men sämre än vad jag förväntat mig.
Ta tag i: Leta egen på långa avstånd, samt i olika miljöer – eventuellt med lite störning t.ex. utlagda apporter och leksaker vid sidan av. ”Leta” betyder leta din egen vittringspinne och inget annat. Försöka hitta rätt energinivå inför momentet.

IMG_7636_1024

Fjärrdirigering – Ej på 10 m, uppskattningsvis 7-8 m. Klarade första skiftet sedan blev det många dubbelkommandon men jag han kom iallafall ur sin låsning och utförde skiftena – dock med genomgående usel teknik förutom sättandena som är fina.
Ta tag i: Peppning inför fjärr i slutet av kedjor! Nytt förberedelseord vid lämnandet ”Fjärr” så att han vet vad som kommer. Postitiv koppling till detta, t.ex. genom att belöna redan när jag lämnar honom. Jobba med varje skifte separat för att få in tekniken. Olika avstånd. Måste ha bra positiv känsla i momentet så att han ej blir låg/osäker.
Kriterier: Skiften med låsta bakben.

IMG_7637_1024

Överlag fanns det mycket positivt i denna kedja och Mona var nöjd, bla med fria följet, rutan och apporteringarna som var fina. Jag var missnöjd med fria följet då vi kan bättre, samt att jag tyckte att transporterna var flamsiga. Men vi fick mycket beröm från ”publiken”. Det var fruktansvärt varmt när vi körde och både jag och Baileys var genomsvettiga – eller ja, jag var svettig och Baileys var hässjig 😉

IMG_7638_1024

Planen är att starta klass 3 i augusti och att få ordning på vittring, inkallning, fjärr och transporter tills dess.
När det gäller transporterna funderar jag på att testa att lägga honom ner efter varje moment (efter att jag röstberömt och lattjat lite med honom) – för att få en ”nollställning” och ny uppstart inför nästa moment.
Kriterierna i transporterna skall vara fokus på mig samt att han inte springer förbi mig och jag måste hojta tillbaka honom. Transporterna gör vi tillsammans och då skall man röra sig vid min sida och inte lalla iväg på egen tass.

IMG_7639_1024

Jag tänker mig Baileys mycket som en sån där Duracellkanin som bara går runt runt runt runt när man väl startat den. I kedjor kommer detta fram tydligt – han är liksom inte med, hjulen snurrar för fullt men hamstern är död liksom. Svårt att förklara vad jag menar – hoppas att kunna bli filmad utan avbrott en hel kedja och få med detta på film för att visa er, och framförallt få se själv om det ser ut så som jag uppfattar det.

IMG_7630_1024

Humla fick lite störningsträning av andra hundar och annan kommendering och jag körde igenom hela klass 1 utan avbrott, vilket gick kanonbra. Oj oj oj vilka fina moment hon hade i torsdags!
– Jättefin attityd
– Lite tendens till att vara långt fram i linförigheten
– Vill gärna sätta sig när jag ställer upp vid sidan om henne vid återgången från ställande under gång
– Tendens till att ”råka missa” matte i inkallningen – hon bromsar lite för sent och kan hamna lite för långt bak vid själva ingången.
– Farten är dock helt underbar och hennes attityd till arbete är helt jäkla fantastisk.

IMG_7631_1024

Hon har verkligen utvecklats i platåer – där man sett den största förändringen efter varje löp. Nu efter detta löp har hon klättrat ytterligare upp några nivåer och är så himla rolig att arbeta med. Hon har lätt att fokusera, har jättefina transporter mellan momenten och svarar enormt bra på röstberöm och gos som enda belöning i långa kedjor. Herregud. Visst, hon fick fula öron – men resten? Kan jag begära mer? ♥

IMG_7640_1024

IMG_7643_1024

IMG_7652_1024

IMG_7656_1024