Ja äntligen var det idag dags för fredagsträning med älskade bästaste Staffemaffian igen! Tre snygga duktiga tjejer och lika snygga duktiga staffar! 😀 Vad skulle jag göra utan er, Anna och Elin? 

Förra veckan ställde vi in då jag var på väg hem från Holland, men idag var det träning som vanligt! Både jag och vovvarna var ringrostiga efter långt lydnadsuppehåll…bara att bita ihop och ta tag i saker igen. Skriver en kort resume över respektive moment (av de vi tränade idag). Tyvärr hann jag inte kedja något, men tränade iallafall gruppmoment. Har som läxa till mig själv att både kedja och träna gruppmoment VARJE lydnadspass! Skärpning nu!

Baileys var mycket obalanserad då han precis fått ”tillbaka” Humla, och fortfarande har mörka tankar på att vilja ta deras förhållande till en ny nivå och våldta henne bakifrån… 😉 Dessutom har både Elins och Annas staffeflickor löpt nyligen, så han var stundtals helt ur spel. I dessa lägen behöver jag ha en sträng tant Mona som bevakar mig så att jag istället för att göra en dålig träning, pausar honom och avbryter det hela innan det barkat alldeles åt skogen. Idag var jag sur redan innan, eftersom det är otroligt påfrestande att ha en emotionellt uppskruvad Hugh Hefner som hela veckan vibrerat som en Mr Rabbit och haft Ekorren-i-IceAge-ögon som hållt på att ploppa ur skallen 24/7! Han har varit galet påverkad av Humla, eller rättare sagt hennes frånvaro, ända sedan vi kom hem från Holland. Jag tar tillbaka ALLT jag sagt om hur fin, pretto och duktig hane han är….

hugh-hefner-playmates
Baileys och staffemaffian

I fredags när jag kom från Holland gjorde jag misstaget att hämta Baileys från dagis, när jag hade Humla i bilen (som varit hos mina föräldrar hela helgen och hela denna veckan) och han, som fick sitta på golvet i framsätet, hann väl lukta in henne och förstå vad han gått miste om….för sedan var det kört. Trots att Humla alltså inte varit hemma har han inte gjort annat än hetsat runt och letat efter henne, anklagat oss för att ha gömt henne (vilket iofs är sant) osv. Så inför dagens träning var Baileys goodwill-konto rejält sargat i kanten hos mig.

Jag, som i gengäld är världens sämsta hundtränare, lackade ur på honom, och när han inte kunde göra ett samlat fritt följ utan att hyperventilera och telepati-doggystyla de andra tikarna, så hämtade jag tjurigt kopplet och kommenderade argt ”Fot” och släpade med mig en helt blockerad hund i snöret. Vilken sorglig syn! Som tur var gjorde en burpaus i ett annat rum susen och vi kunde vända det hela så att det blev en riktigt bra träning till sist!

squirrelPLATSLIGGNING
Fokus på hakan i backen, jag varierade belöningstid och förflyttade mig framåt-bakåt, och åt sidorna i förhållande till honom. Han är mycket stadigare med hakan och mer uthållig nu än förr. Tränade dock i slutet av passet när han var trött, vilket säkert gjorde sitt till.
SITT I GRUPP
Tränade 15, 20 och 30 sek på 10 m avstånd med pipbelöning där jag kallade in honom och kastade iväg pipisen. Ritualen innan funkar fint, han nosduttar i min vänster hand innan jag lämnar honom och hade bra förväntan – ingen tendens till att vilja lägga sig.

FRITT FÖLJ
Katastrofalt till en början – gick ej att gå nära de andra tikarna utan att han blockerade sig. Han gick inte ur position, men blev extremt belastad. I slutet av träningen körde jag fritt följ lite lättsammare denna gång,  med godis i handen och då var det en helt annan hund. Han var inte alls lika spänd i slutet av passet. Dumt att börja med fritt följ, bättre att starta med fartmoment ifall han har myror i byxorna (eller huvudet)

SÄTTANDE UNDER GÅNG
Svårt att bjuda på sättande. Svårt att lyssna på om jag sa sitt, ligg eller stå när vi gjorde backa-övningen. Gjorde inget tävlingsmässigt sättande idag. Fokus på att bjuda på snygga, snabba sättanden. Fortsätt att öva på samma sätt! Nästa träning för Mona – störningsträna/kvalitetsträna stå-sitt-ligg igen. Vi har tappat mycket när vi inte övat det alls….suck, så blir det när man lägger ett ”färdigt” moment på hyllan…aldrig blir man klar 😉

RUTAN
Älskar rutan, bra nedläggande. Lite pipigt (tränade detta först) Bra moment att lägga in i kedja nu!

INKALLNING MED STÄLLANDE
Stundtals skitfina ställanden – varierade med att ha pipisbelöning bakom honom, eller att ha den i handen och kasta den. Övade stå med och utan target. Överlag bra, skulle säga 85% lyckanden – men vid något tillfälle var det katastrof och han lyssnar inte ett smack på mitt STÅ! Han är lite sådan, att har han bestämt sig för något – t.ex. att det är en rak inkallning, så är det en rak inkallning och han gör en rak inkallning oavsett vad matte gastar om. Hit med pipisen, kärring! 😛

METALLAPPORT
Allt igenom bra. Bra fart, bra gripande, bra fart in, bra ingång. Dessa förhållanden gäller när han vet att jag har pipisen eller kamptrasan. Dags att våga försvåra igen – har verkligen velat ta det försiktigt med apporteringsmomenten efter sommarens djupa nedgång och snigelfartsutförande. Dags att testa hur det funkar i kedjor.

HOPPAPPORT
Likadant här – alltigenom bra, härlig attityd, lite pip och tendens till tjuvstart. Hellre det än osäker, långsam hund – iallafall när ingen tävling är i faggorna. Två korta filmsnuttar med i-phone (när jag satte på filmkameran blinkade det ”low battery” och kameran stendog efter två sekunder…) Del 1 och Del 2.

VITTRING
Hanns ej med idag. Tränade lite vittring i helgen med bra resultat. Fortfarande det ”sköraste” momentet – otroligt avstånds och humörsberoende. Lite för glad hund – då blir det pannkaka, likaså om avståndet ut till pinnarna är ”Baileysstudsgalopp”-vänligt…

FJÄRR
Tränar fällknivsläggande som inte funkar på avstånd. Kampanjar uppsitt från 10 m avstånd – tendens att låsa fast. Gjorde bara ett skifte idag, sitt från ligg, och skickade sedan till externbelöning. När jag tränade ”hela fjärren” lämnade jag istället honom stående, vilket funkar jättebra, då har han inga tendenser till låsningar.

bumble_bee

Lilla Humla fick bara träna delar av sina moment – rutan, hoppapport, tvåans hopp, tvåans fjärr, tvåans apport samt frittfölj. Det sistnämnda var lite pipigt och fladdrigt – hon är otroligt känslig för störning i detta moment just nu. Verkar inte vara brydd av kommenderingen, men det är belastande att göra fritt följ nära hinder, nära någon som filmar, nära världens sötaste bebis Caspian, nära en vägg osv. Detta måste vi öva på nästa gång hos Mona! Som ni ser på filmerna så är det inte alls samma tanke ut med rumpan som hon haft tidigare, utan nu trampar hon verkligen in och tänker mycket mycket mera in med rumpan. Jättenöjd med detta! Nu är det dags att gå vidare och istället fokusera på lite störningsträning 🙂 Här hittar du Film1 och Film2. Tyvärr bara korta snuttar. Visst är hon sööööt när hon tittar in i kameran på första filmen? 

Apporteringsmomenten är jag nöjd med. Hon behöver bara lite hjälp med ingångarna, så blir det riktigt riktigt bra. Härlig fart och till 90% riktigt bra gripanden, både trä och metall. Idag testade jag hoppapport för första gången – gjorde faktiskt en fuling och bara kommenderade ”Hoppapport” och kastade apporten över hindret. Prinsessan Humla fattade galoppen direkt. Film här! Hon bjuder förövrigt mer och mer på att hoppa över hinder, och det tycker jag är jätteskoj. Hindersug är bra grejer!
Vi tränade även tvåans hopp med fokus på långa uthopp mot target och sitt vid denna. Precis som de flesta hundar tenderar hon att bli grund ifall man plockar bort targeten några repetitoner i rad.

Rutanträningen förflyter inte helt klockrent. Idag hade vi lite problem med att hon vill söka sig framåt och gör inga snygga stopp vid tasstargeten i rutan. Plockade därför ut den utanför rutan och tränade denna del separat, vilket funkade bättre. Hon söker gärna rutan och har bra sug ut, men blir lite osäker och har fortfarande inte 100 koll på vart hon skall vara i rutan.

Tvåans fjärr har vi också gått tillbaka litegrann under vårt uppehåll. Tendens till skruvade uppsitt, dvs att hon vrider högersidan (Varför? Varför? Varför? Ser ingen logik i detta…?) i uppsittet och sätter sig ojämnt med frambenen. Får fortsätta att placera ut externbelöning till vänster om henne och se om vi kan kampanja bort detta ur muskelminnet, trots att jag inte förstår hur det hamnat där…
I övrigt fina lägganden och överlag skitsnygga uppsitt med blixtsnabba reaktioner. Idag gjorde vi det tävlingsmässigt ett par gånger på ett par meters avstånd och det funkade fint. Bra stadga emellan skiftena.