IMG_6359

Vi har börjat med rumssök i K9Nosework-kursen och äntligen är det som att poletten trillat ner hos Humla. Att ”bara” markera doft i lådor var alldeles för eggande för henne. Lådor gör ju underverk med kreativiteten – man kan bita i dom, stå på dom, skyffla undan dom, använda dom som nostarget/tasstarget/kroppstarget/annan egenpåhittad target osv.

IMG_6360

Men när tjejflickan får göra rumssök och det är massa olika grejer i ”rummet” så blir det svårare. Man måste ju koncentrera sig. Och använda nosen. Suck säger Humla, den här target-kursen som varit så kravlös och härlig ända tills nu… 😉

IMG_6361

Fördelen med en hund som Humla är att hon aldrig ger upp utan energiskt surrar på tills hon löst uppgiften. Nackdelen med att ha en hund som gärna självmant lägger sig högt i intensitet och som inte blir så ”nedslagen” av att inte få utdelning direkt, är att det blir en hel del slarvande i början av söket.
Det ”kostar” liksom inte henne nånting att glatt flänga runt högt och lågt över hela rummet och entusiastiskt stampa på lite lådor i naiv förhoppning om att det kanske är rätt låda.

IMG_6362

När hon fladdrat runt som en fjäril på uppåttjack ett tag så går den jobbiga insikten långsamt upp för henne. Hon måste använda nosen. Ofta hörs en djup suck och sen skrider hon till verket. Metodiskt och noggrant.
Det här flamsandet i början vill jag gärna banta bort, samtidigt som jag vill att hon skall vara glad och pepp på sin uppgift. Att söka eukalyptusdoft. The world is not enough liksom.
Här är en film på hennes första rumssök för ett par veckor sedan. Doften låg inuti en bläckpenna som var istoppad i en sko 😀

IMG_6363