IMG_3818_1024

Tidigt förra lördagen styrde vi kosan mot Motala, för en tvådagars temakurs för Ditte Andersson i svenska landslaget. Temat var Gruppmoment och Frittfölj, där Baileys fick göra gruppmomenten och Humla hårdköras i fria följet.

Vi började på morgonen med lite kaffe och introduktion i Dittes träningshall, som låg i ett gammalt industriområde. Vi hade fått info att det kunde vara 10-13 grader i hallen, men att pentryt och teorilokalen skulle hålla normal temperatur. Tyvärr kickade lagen om alltings jävlighet in och det smällde på fredagsnatten till och blev svinkallt ute, -18 som mest! Jag hade med mig på tok för lite kläder åt både hundarna och mig. Det var mössa, vinterjacka och täcke som gällde – och som tur var hade jag en tjock filt i bilen som jag fick hämta in och svepa in mig och hundarna i. De låg nämligen och skakade av köld i sin bur….inte det bästa upplägget 🙁

IMG_3834_1024

Vi började med Gruppmomenten. Baileys var toktaggad på hallen och såååå redo att visa upp sina bästa lydnadsskills efter en lång tråkig bilresa. Att träna gruppmoment var som en bestraffning för honom. Vilken kalldusch! Han grät tyst, försökte hela tiden rymma till väskan och sno leksaker att pimpa till övningarna med samt gäspade högt när Ditte pratade.
Jag antecknade sådant som jag och Baileys kan ha nytta av, blandannat:

– Träna sittande i vardagen. Tex när du plockar fram inne på plan, får hunden sitta och vänta. Var tydlig med att det bara är sitt som gäller, det är inte okej att lägga sig ner eller gå ur jobb och lalla iväg tillexempel. Bli inte arg, säg ingenting, om hunden skulle lägga sig ner. Gå bara fram och sätt upp den, utan att titta på den. Belöna när den sitter fint, det är viktigt med belöningsförväntan för ett fint sittande!

– Gör till rutin att alltid träna gruppmoment (behöver absolut inte vara tävlingsmässiga!) innan du startar upp den övriga lydnadsträningen. Det här är en gyllene regel för mig och Baileys från och med nu. Gruppmomenten lika intressanta för honom är som slalom på agilitybanan – nåt skit som står ivägen på hans roliga racerbana.

IMG_3839_1024

– Lär hunden titta framåt; träna gruppmoment där du står bakom! Hunden skall bibehålla huvudet framåt även vid belöning.

– Om hunden har en tendens att nosa vid platsliggning, testa att lägga en godis framför, säg Nej och gå iväg. Undvik att gå tillbaka och korrigera eventuellt nosande många gånger, utan träna in konceptet med omvänt lockande och externbelöning ordentligt så att hunden vet vad som gäller.

– Träna sitt i grupp-momentet på en pall, för att göra det tydligt för hunden. Klicka in att hunden tycker att det är skojigt att hoppa upp på en liten pall/låda som är upphöjd från marken. Kampanja in ett fint sittande så att det sätter sig i muskelminnet – och träna tävlingsmässigt genom att låta hunden sitta fint på pallen även med andra hundar.

IMG_3851_1024

– Träna Blicken framåt-uppåt-övningar genom att t.ex placera en rolig leksak eller gotta på en stol eller på en hylla en bit upp. Hunden skall sitta fint med förväntan, skicka hunden när den jobbar bra och öka tiden successivt. För att göra det tävlingsmässigt skall du kunna stå i tävlingsposition emellan hunden och belöningen, men börja övningen med att stå placerad bakom hunden.

– När du tränar Sitt i grupp, droppa aldrig godis på marken. Hunden skall hela tiden ha en uppåt-tanke. Ge godis över huvudet på hunden, direkt från handen och stå bakom hunden som måste bibehålla blicken framåt för att få sin belöning och hålla sin position även när du belönar.

IMG_3860_1024

Humla fick visa upp sitt banan-frittfölj, som tydligen var jättefint på lördagen? Inga dubbla spår här inte? Antagligen för att jag gjort massor av ett steg- vänstersväng-boxövningar när jag värmde upp inför våran tur. Nästan lite snopet för mig att hon gick fint, men roligt att se att vi är på rätt väg med positionen och att det finns mycket man kan göra när man värmer upp för att få henne att tänka på bakdelen. Tackochlov fick vi se massor av dubbla spår på söndagen, så de är inte helt borta ännu 😛

Humla hade börjat löpa veckan innan och var för första gången i hennes korta liv lite okoncentrerad inne på plan – Ditte var jätteskojig och behövde hälsas på och tiggas godis av, samt att mattan luktade gott på sina ställen…det här beteendet är så sjukt otypiskt för Humla att jag inte gjorde någon affär av det utan bara skrattade åt henne…löpsnuttan! 🙂

IMG_3869_1024

Lite av Dittes tips för mig och Humla:

– Gå lite långsammare för att få mer flyt. Hon är mycket mindre än Baileys!
– Säg ”Fot” och andas lugnt, starta inte med en gång. Hon har hög förväntan på ordet.
– Starta inte rakt fram, det är förutsägbart! (Varför är detta så svårt?!)
– 
Undvik negativa kroppsminnen; låt henne inte gå med bakdelen ut – vänta inte ut henne! Gör mycket backa-övningar och klicka när hon är rak.
– Luftar hon, gör skänkelvikning.
– Träna muskelminne genom att gå längs en vägg
– Hon blir rakare om jag belönat stadga innan, t.ex. i utgångsställning.
– Träna på att gå i ”zick-zack” – vänd åt vänster och gå två steg, vänd höger och gå två steg, vänd vänster och gå två steg osv…

IMG_3893_1024

På lördagkvällen övernattade vi på ett närbeläget vandrarhem och både jag och hundarna var supertrötta efter en lång dag. Vi tvåbenta åt tillsammans och snackade hund innan vi stupade i säng, och på söndagen gick allt rafflande snabbt.

Det var roligt att träna för Ditte igen och det blir fler gånger framöver….jag och Baileys kommer nämligen ingå i Team Top Six i höst 🙂 Då kommer den stackars bortskämda grabben (som inte ens fick vara med på bild i detta inlägg – skamligt!) få visa upp sina fina balla fartfyllda lydnadsmoment istället för en hel helg med bara tråkiga stillsamma gruppmoment… 😉