Harrietvalpar9aNär jag köpte Humla hade jag inte alls några planer på avel. Jag såg världens häftigaste valp som självsäkert och glatt tutade runt som en rallybil i valplådan och som trots att hon var hälften så stor som sina syskon när hon föddes, inte lät sig kuvas utan tog sig fram alldeles utmärkt med en stor portion jävlar anamma och enorm livslust!

Denna hund blir något alldeles speciellt, tänkte jag. Vilken utstrålning, vilken personlighet, vilken arbetsglädje. One in a million. Det här är en vovve som jag kommer kunna träna och tävla ”allt” med. Hon har helt enkelt alla pusselbitar på plats. Komplett med två radioantenner till öron, för extra lyhördhet såklart! 😀

Som sagt, avelstankarna fanns definitivt inte där från början. Men allt eftersom har jag mer och mer insett att Humla är en guldpralin, i fräsig förpackning. Hennes storlek, temperament och hälsa är en kombination som knappast växer på träd inom rasen. Hon kommer från en kärnfrisk och helt friröntgad kull där alla kullsyskon har ljuvligt temperament och uppvisar stor tillgänglighet. Alla är verkligen kanontrevliga hundar! Arbetsmässigt är det få saker jag saknar hos henne – jag är övertygad om att hon kommer bli en fantastisk tävlingspartner och att hennes egenskaper verkligen kan föra rasen framåt som en arbetande ras för en rad olika discipliner.

Harrietvalpar1aUtseendemässigt är hon för mig perfekt – om man bortser från Långhoppa Hare-öronen. Men om det är det lilla extra som sitter i dessa partyhattsformade glada små idiotöron så köper jag det. Hon är en urstark, kompakt tik med enormt välutvecklad muskulatur som samtidigt är mycket feminin i sin utstrålning. Hon har mycket sunda vinklar runt om, starka knävinklar och står bra på sina tassar. Bra driv från bakdelen, lätt att arbeta genom ryggen. Kunde ha en bättre topline för utställningsringen, men på terränglöprundan är det esset i rockärmen man plockar fram när det är dags för spurt!

Jag räknar med att hon kommer bli inmätt som smallhund om vi någon gång får tummen ur och tävlar agility. Hennes lilla, nätta format är något jag högt värderar i en tid där de flesta hundarna når topsize och med råge däröver – både när det gäller höjd och vikt.

bildSå kommer vi till temperamentet. Det här är en mycket svart/vitt hund vilket ger henne enorm potential som tävlingshund. Det är koncentrerade krutpaket som Humla som har de snyggaste momenten på tävling! Hon är otroligt alert och explosiv, naturligt reaktionssnabb och kan växla mellan att plantera tassarna i backen på en nanosekund och sedan vara som en galopphäst som släppts ur startboxen.

Att utföra rörelser och moment långsamt existerar inte för Humla. Hon har två hastighetslägen; det är tvärnit eller full rulle som gäller. Det här är inte unikt för många hundar – vad Humla däremot har, som jag anser att de allra flesta högexplosiva hundar saknar, är att hon inte kopplar bort hjärnan under arbete samt att hon primärt drivs av stor arbetslust och will to please, inte utav stress.

Det är en enorm skillnad på en hund som har naturligt hög intensitet – och en stressad hund. Många gånger hör man förare skryta om sina staffar som ”arbetande”, där jag istället ser superstressat kärnkraftverk med nerverna vibrerandes på utsidan som inte överhuvudtaget kan hålla ihop i långa kedjor utan belöning , utan att bränna ut sig och ta slut.

Harrietvalpar2aHumla är en otroligt miljöstabil Kajsa Kavat som har en enorm grundtrygghet. Vi har aldrig behövt miljöträna eller vänja henne vid något nytt utan det har bara varit att tuta och köra! Hon är säker på sig själv och mycket framåt samtidigt som hon är mjuk i sin framtoning, tyr sig till föraren och älskar att bli bekräftad med röst eller kel. Hon är otroligt lyhörd och mån om att vara till lags – att träna inkallning har vi aldrig behövt göra, hon kommer som ett skott så fort man öppnar munnen… 😉 Annars kan man lätt tro att drivna hundar inte skulle kunna vara föriga – Humla har ett mycket litet långfinger och en stor portion will to please!
Hennes on/off-knapp är mycket välmonterad. Det är som sagt en otroligt cool hund som jag aldrig sett bli stressad – vart vi än åker så är hon full av förväntan och peppad på vad som komma skall, men har inga problem med att slappna av i bur eller bil.

Det viktigaste för Humla är att bli omtyckt och bekräftad i träningen. Hon ger alltid 110% och vill så himla gärna vara till lags. Hon älskar röstberöm, godis, leksaker, klappar…ja hon är en extremt lättbelönad hund. Långa kedjor med enbart tävlingsmässiga belöningar kunde vi träna mycket tidigt då hon svarar otroligt bra på att få höra att hon har fina öron samt bli kliad på rumpan – detta är verkligen guld värt! 😀
Hon älskar att leka och kampa, och har stort föremålsintresse. Hon har klent resursförsvar och vill aldrig ha leksaker eller apporter för sig själv utan kommer spontant direkt tillbaka in med dom för att leka tillsammans med mig.

Harrietvalpar12aTidigt såg man att en av hennes främsta egenskaper skulle vara Outtröttlig. Man kan verkligen göra hundra repetitioner på raken av något ganska tråkigt delmoment utan att hon tröttnar eller minskar på intensiteten i utförandet. Uteblir belöningen blir hon snarare än mer sporrad att göra rätt – de flesta staffar lägger ner efter några repetitioner då belöningen inte kommer, dessa får man istället träna på annat sätt. Humla har så mycket driv att henne kan man träna mer som man tränar brukshundsraserna.

Jag kan fortsätta babbla på om hennes superba mentalitet i decennier, som ni säkert märker. Hon har gjort ett fantastiskt BPH, se Mentalitets-fliken på hennes sida, och MH är inbokat i september!
Hon är en otroligt enkel hund i vardagen – lydig och supergosig, har ett mycket bra hundspråk, är allas favorit på hunddagiset, aldrig några problem vid hundmöten eller liknande.
Om jag får avsluta med ytterligare en härlig sockervaddssliskig egenskap så är det att Humla verkligen alltid är glad. Det är den gladaste, mest lättroade och tacksamma hunden jag träffat. Hon visar enorm glädje för allt hon presenteras för och är nästan löjligt lättbelönad – Baileys förbrukar x antal pipleksaker i träningen per månad, medan Humla får ärva storebrors leriga avdödade pipisar utan pip och utan vadd. Hon är lika glad och entusiastisk för det! 😀
Det här är en hund där ögonen alltid strålar av arbetslust….och en skopa busglitter 😉

Harrietvalpar16aAllt det här sammantaget gör att jag bestämt mig för att ta en kull på Humla våren/sommaren 2014 – om intresse finns. Min tanke med den här kombinationen är att få fram små friska alerta mentalt stabila studsbollar med högre arbetskapacitet än rasen i genomsnitt. Dessa Mini-Humlor vill förgylla vardag, tävling och träning hos ambitiösa tjejer/killar som vill ha ett bra råmaterial att jobba med. Du behöver inte vara tävlingsnörd – men du ska ha ett genuint intresse för att träna hund och vilja ha en härlig tränings/tävlings/livskamrat utvecklas tillsammans med mot dina mål, samt ha riktigt roligt på vägen dit! 😀

Jakten på den perfekta hanen har pågått under lång tid. Alla som letar hane till sin tik vet nog vad jag pratar om, ”allt” skall ju stämma. Tyvärr är utbudet i Sverige i det närmaste obefintligt, med mina lite speciella krav på hälsostatus och arbetsmeriter. Det finns emellertid flera duktiga ekipage på frammarsch och många linjer som har trevliga staffar för den tävlingssugne – så jag är övertygad om att situationen kommer se helt annorlunda ut om några år!
Hanen jag valt ut är en grabb jag varit hemligt förälskad sedan länge – ja jag älskar inte bara honom, utan varenda hund i hans stamtavla och varenda hund från dessa linjer.
Det är en lättare friröntgad hane av fysiskt stark modell som är väldigt lik Humla både fysiskt och mentalt, men med ett starkare huvud och tunga öron!
Jag tror att det är en riktig drömkombination som kan fylla en lucka i dagens svenska staffeavel, när det gäller att få fram friska, sunda arbetande staffar av sportigare modell. Kombinationen kommer inte att göras om inte intresse finns, det här blir ingen ”dussinkull” utan snarare one in a million.

Harrietvalpar6aTanken med den här kullen är att sälja knattarna till hundförare med tävlingsambitioner, och att vi anordnar gemensamma träningshelger med namnkunniga instruktörer inom tävlingslydnad, bruks, agility osv flera gånger per år. Gemensamt MH kommer att anordnas, liksom gemensam röntgen och ögonlysning. Valparna kommer födas upp på färskfoder, för att få den absolut bästa starten i livet och bästa förutsättningar att kunna bli långlivade, sunda och friska små glädjespridare! ♥

Mer information kommer framöver! Är du nyfiken redan nu är det bara att slå en pling eller skicka ett mail! Är du intresserad av en egen Mini-Humla får du naturligtvis redan nu lämna en intresseanmälan (självklart är inte denna ”anmälan” bindande, utan mer för att jag skall få en uppfattning om hur stort intresset är, och om jag skall göra kombinationen eller ej)
Ni når mig på 0709-747259 eller imshee_@hotmail.com.
Jag kan även hänvisa till referenser för den som vill veta mer om hur Humla är i arbete. Naturligtvis är man mer än gärna välkommen att själv testa henne i spårskogen eller på lydnadsplan! 😀 Vill man se oss live har vi nästa tävling inplanerad i Bollebygd 16/8.

bild(1)