I förra veckan var det avslutning på vårens K9Nosework-kurs för mig och Humla. Poletten har verkligen trillat ner hos henne, även om jag måste erkänna att jag hade mina tvivel från början…;-)
De femtiomiljoner första gångerna, när man ”bara” skulle lära hunden doften från en burk, gick Humla all in på nostarget. Vilken skojig kurs! Tre timmar med BARA nostarget! Sicken grej! 😀

IMG_7123

Sen var det dags att introducera lådor. Lådor utspridda på golvet som hunden skulle lukta på. Humla dog nästan. Hur kunde hon ha sådan ofattbar tur? Femtiotusenmiljarder repetitioner med BARA tasstarget! I’ve found heaven! Eller ja, det var väl egentligen inte bara tasstarget som Humla ägnade sig åt, utan även all annan slags vandalism och övervåld mot pappkartongerna. Hoppade och stampade på dem, grävde på dem, bet i dem, ruskade dem, plattade till dem, bar iväg dem…. tillslut fick jag och Humla ha en egen liten obs-klass-hörna i ena änden av lokalen där lådorna var fastsatta under en åbäkig trästege eller fastkilade i elementen på väggarna…

Film på första rumssöket! Doften ligger i en bläckpenna som i sin tur ligger i en svettig sandal 🙂
Men nånstans i mitten av kursen, efter hand som övningarna blev svårare och svårare, blev även underbarnet Humla varse om att man faktiskt var tvungen att eh…lära sig något. Typ att faktiskt lukta på de där jäkla lådorna. Och typ koncentrera sig. Och typ överge den våta drömmen om att livets mening =  tasstarget.

IMG_7121

När väl den poletten hade trillat ner, vilket iochförsig tog ett tag eftersom den var uppmonterad med både bälte och hängslen samt säkerhetslina, så blev Humla faktiskt stjärnan på kursen! Mirakel kan ske!
Film på lådsök! Hon markerar rätt låda direkt men vill kolla av de andra plus att hon gillar att det äntligen är hennes tur så mycket att jag misstänker att hon inte gärna vill kliva av för tidigt utan verkligen njuta av varje sekund… 😉

Humlas fördel är nämligen hennes motor. Hon ger ALDRIG upp. Hon ger sig in i allt med stor energi och stor uthållighet. Dessutom är hon totalt orädd för olika miljöer, underlag, höjder osv och dessutom helt obrydd om yttre störningar i form av andra människor, hundar, ljud, dofter i gräsmattan, kvarglömda godisbitar etc.
Film på 1a fordonssöket! Humlas paradgren! Inga lådor som provocerar till targetlust… 😉

IMG_7127

Under de sök som avklarats under kursen har Humla blandannat raserat en hög med kompostgaller med öronbedövande dån (tyckte alla utom Humla som glatt och opåverkat fortsatta att söka), försökt spetta sig på mitten genom att hoppa rakt upp på draget till en släpkärra och landa rätt på vajern, ramlat ner från bord (doften satt i ett dörrnyckelhål i samma höjd som bordet och Humla sträckte sig allt hon kunde för att göra sin markering i luften…en rörande syn! ♥) och mycket annat uppseendeväckande.

Film på rumssök sista kurstillfället!
Underbara underbara skithäftiga lilla Pippi Långstrump-hund! Vad skall det bli för stort av dig när du blir ”stur”? ♥

IMG_7125