IMG_0391_1024

Ja, vi har hunnit med en Sikta mot Stjärnorna-genomgång samt två fredagsträningar med Staffemaffian sedan vi hördes sist här i bloggen (om lydnadsträningen vill säga :-))
Först vill jag bara ösa lite cred över Anna och Elin, de andra två tredjedelarna av vår underbara Staffemaffia. Fantastiska tjejer båda två som, liksom jag, har en miljon bollar i luften samtidigt och ändå klarar av allt med bravur. Unga, snygga tjejer med skittrevliga hundar och mycket kloka tankar. TACK för att jag får spendera fredagarna med er! 

Imorgon är det dags för en ny omgång med Sikta mot Stjärnorna och jag kommer köra båda hundarna, och förhoppningsvis kunna filma delar av träningen och lägga ut här i bloggen! 🙂 Lite om styrkorna och svagheterna och vad vi för tillfället lägger fokus på….Ett inlägg med sammanfattning och utvärdering av sommarens tävlingar borde egentligen vara på sin plats, vi får se om det inlägget blir nedklottrat eller ej. Just nu finns det bara i mitt huvud 😉

IMG_0404_1024

LILLEFOT

Ingångar till utgångsposition
Dagsform: Ingångarna har under sommaren blivit sämre och sämre, särskilt i kedjor. Istället för att snyggt och snabbt flyga in med rumpan i utgångssställning så har rörelsen gradvis utvecklats åt det sämre, men ganska komiska hållet, där Baileys likt en långtradare i slow motion vänder i luften och backar flera meter in till sidan, lika smidigt som att försöka fickparkera med en hjullastare.
Att arbeta med: Jag har plockat isär rörelsen helt och fokuserar på att han kan springa snabbt in till sidan. Antingen med att fånga leksak som jag har i vänsterhanden, eller att ta godis. Det går segt framåt, eftersom han gärna vill vänta på varsågod att ta godis alternativt gärna saktar in och fokuserar på leksaken istället för att bara hugga den.

Fart in med apport
Problem: Från att ha varit vårat snyggaste moment så är det ett utav våra mest miserabla. Extremt dålig fart in i kedjor, får inte fram det lika mycket på träning eftersom belöningsförväntan då är hög. Måste kedjeträna momentet på olika sätt så att Lillefot förstår att man kan få belöning ändå trots att det är i kedja. En del av den dåliga farten in beror säkert också på att vi har dåliga ingångar.
Att arbeta med: Lite liknande som ingångsträningen – visa att man har leksak innan man kastar apporten, variera med att kasta leksaken bakom mig när han har bra fart. Men framförallt måste vi öva momentet i kedjor. Skall be Mona om mer tips. Pipisar är hårdvaluta men tyvärr engångsartiklar så förtillfället är alla pipisar döda och han svarar inte lika bra på kampbelöning. Bortskämda prinsesshund.

IMG_0434_1024

Teknik fjärrskiften
Problem: Fungerar ännu inte på tävlingsmässigt avstånd. Störningskänsligt. Behöver öva mer med kommendering. Skiftena fungerar på två meters avstånd. På större avstånd vill han gärna komma framåt i skiftet stå från ligg, fungerar bättre med externbelöning bakom. På större avstånd gör han inte lika bra fällknivslägganden från stå. Kan låsa sig i sitt från ligg ifall det är mycket störning/sist i en kedja.
Att arbeta med: Mängdträna, träna med störning på nära avstånd, utöka avståndet successivt. Alldeles för sporadiskt tränat den sista tiden.

IMG_0658_1024

Uthållighet i kedja, belöningsförväntan
Problem: Låg belöningsförväntan i fartmomenten har gett dålig fart in och dåliga ingångar. Fria följet och ingångar på plan fungerar bra, men det är också det vi har kedjetränat mest. Kritiskt är apporten och inkallningen.
Att arbeta med: Att successivt arbeta upp större uthållighet och medvetenhet om att belöningen kommer. Måste ta Mona till hjälp. Träna mycket mer tävlingsmässigt men ändå belöna, oväntat.

Ställandet i treans inkallning
Problem: Fungerar ännu ej på tävlingsmässigt avstånd. Gör fina ställanden på targetmatta och om jag ropar Stå väldigt högt och distinkt. Glömmer ibland av sig och lyssnar ej. Fungerar inte optimalt med externbelöning. Behöver lägga på fart in+ingång.
Att arbeta med: Öka avståndet, kampanja in att man stannar på mitt kommando och inte på ett visst avstånd.

Vittring med tävlingsmässig störning 
Problem: Lillefot blir lätt för exalterad och griper första bästa pinne alternativt springer rakt in i alla pinnar så att de flyger all världens väg alternativt nyper i varje pinne innan han bestämmer sig alternativt glömmer av att det är vittring han skall göra och drar istället ett bullfnattrejs på planen på mitt ”Leta”-kommando….
Att arbeta med: Måste arbeta bort mina hjälper, i dagsläget har jag honom omväxlande i koppel för att kunna påminna honom om att hålla sig i skinnet och fokusera på uppgiften. Jag går också med fram till pinnarna för att dämpa tempot och motverka överhettning i Lillefot-hjärnan. Behöver göra tävlingsmässig vittring på KORT avstånd till kommendering, och sedan utöka avståndet successivt. I dagsläget kan jag inte göra träningsmässig vittring på för långt avstånd, då blir han för glad och apporerar in alla pinnar…

IMG_0440_1024

PUM-PUM

Bakdelsposition i fritt följ
Problem: Humla är tyvärr totalt talanglös när det gäller bakdelens position. Hon har svart bälte i ”bakdelskontroll på låda” och älskar denna övning, men har väldigt svårt att tillämpa den i praktiken. Är bananformad i fria följet på raksträckor. Gör överlag fina vänstersvängar, men kan ibland slarva och inte trampa igenom.
Att arbeta med: Mona har rått oss att arbeta på ”stor mittvolt” i fria följet och göra vändningar till vänster samt tänka på belöningspositionen; efter klick skall hon rätta in bakdelen till vänster för att få godisen. Vill ha detta filmat samt ha hjälp med klickandet.

Apporteringsteknik metall och trä
Problem: Humla svarar jättefint på kampbelöning i apporteringsträningen men vill gärna släppa apporten i förtid. Lite klent gripande på metallen men visar härlig energi och stor entusiasm när vi tränar apportering i alla dess former (UTOM ettans apportering, Humla vill tillägga detta! 😉)
Att arbeta med: Hon måste själv få tänka ut att hon inte får ta kamptrasan om hon inte springer in med apporten. Suuuupernyttig träning för en eldig Humlehjärna. Vi skall även arbeta med ingångar med apport, både trä och metall.

IMG_0448_1024

Teknik Sitt från Ligg, tvåans fjärr
Problem: Humlapumla gör fantastiska lägganden – pang i backen med armbågarna direkt och låsta bakben. Uppsitten skruvar hon dock åt höger? Mycket märkligt. Har testat att externbelöna med godisskål långt åt vänster bakom henne, men får inte riktigt bort det ändå. Humla tycker även att det är okej att bjuda på lite andra skiften än dem som matte säger. Suck, matte bara tjatar och tjatar….kan jag inte bara få godis hela tiden? Måste jag verkligen lyssna på det du säger?
Att arbeta med: Ordförståelse. Även lägga på kommendering i fjärren. Teknik i uppsitten, kanske har Mona någon ide?

Utgångsposition efter fartmoment, placering
Problem: I de senaste tävlingarna placerar sig Humla på eget bevåg lite godtyckligt i ingången efter inkallning samt hopp. Har försökt avhjälpa genom att ha godis i vänsterhand och leda henne in rätt.
Att arbeta med: Fortsätta kampanja in korrekta ingångar efter fartmomenten. Vill gärna ha Monas feedback på detta. Kanske har hon någon finurlig ide som jag kan prova?

Rutan
Problem: Ej helt tävlingsmässigt ännu. Behöver mängdträna och skicka till olika rutor samt fastställa kommandot Rutan. Humla älskar att träna rutan och springer allt vad hon har. Är duktig på att leta upp rutan men blir lätt grund.
Att arbeta med: Fortsätta säkra upp. Träna med och utan target. Se till att första skicket blir lyckat. Kampanja stanna kvar efter jag ropat Stå.

IMG_0684_1024