bild 2-5

Ojojoj så var det då äntligen dags! Nyttodjuren hela ett år gamla – och dags för avelsutvärdering med allsköns tester! 😛

På onsdagkvällen åkte jag och halvfodertiken Hilda upp till Linköping – vi skulle vara på plats hos Anicura Djurdoktorn och veterinär Sven Ödman redan klockan 8 på torsdagmorgonen, så då lyxade vi oss med en hotellnatt! 😉

Nio hundar var inbokade för ledröntgen av höfter och armbågar. 7 nyttodjur, 1 Baileysdotter och 1 Blondietalesmaskor (mopsen Melis, Gaffas lillasyster) 😛
Tyvärr fick Trustors familj avboka sin tid kvällen innan, då deras dotter hastigt fick läggas in på sjukhus. Jättetråkigt men sådant som man förstås inte råder över.

Trustor har redan bokat in en ny tid för sin röntgen hos Djurdoktorn, men alltid trist att inte få träffa honom när man ställt in sig på det :-/

Ja, till röntgen då. Jag har alltså valt att utvärdera mitt avelsarbete ledmässigt genom att välja konventionell slätröntgen (SKKs metod) för höfter och armbågar, kombinerat med PennHip för höfterna.

PennHip utförs på få ställen i landet, så därför blev det ganska lång resa för mig. Det var dock minsta problemet, jag är glad att kunna använda metoden för utvärderingen, och det var väldigt intressant att se hundarnas höfter ur olika projektioner. Sven är också mycket pedagogisk och duktig på att förklara.

Trots att tidsschemat var tight så tog han sig tid och gick noggrant igenom med varje valpköpare, först inför själva röntgen, och sedan granskade vi bilderna efteråt. Toppenbra!
Första projektionen för PennHip och den slätröntgenbild som man skickar in till SKK, är samma. Bilden tas i utsträckt läge, som Sven visar på bilden här ovan.

IMG_4303

Andra PennHip-bilden tas är en sk belastningsbild, där man flekterar hundens knä- och höftled så att bilden motsvarar hur hunden skulle belastat leden stående, samtidigt som man komprimerar ihop höfterna från sidorna.

IMG_4305

Tredje och sista PennHip-bilden är den mest intressanta – distraktionsbilden. Här använder man ett standardiserat verktyg som man lägger mellan hundens bakben när den ligger på rygg – sedan trycker man höftlederna inåt, så att höftleden med andra ord trycks utåt. Hur mycket glappar leden? Glappet mäts i form av DI, distraction index, som är olika för olika raser.

IMG_4315

Det är DI som man går efter när man använder PennHip som avelsverktyg, för att få fram individer med tightare höfter.

bild 3-7

Här är Hildas plåtar där man kommer mäta Distraction Index – glappet i leden när man trycker ut den.

IMG_4312 

Sven Ödman förklarar bäckenets anatomi.

IMG_4308

IMG_4316

IMG_4318

Efter röntgen sover man gott i solen ♥

IMG_4320

IMG_4321

IMG_4322

Weevil står på tur, och undrar nog varför Lilo ser så trött ut 😉

IMG_4330

Mys-Lilo! ♥ ♥ ♥

IMG_4334

Dags för Weevil! Innan veterinären ger sederingen lyssnar han på hjärta och lungor.

IMG_4340

IMG_4342

Blondietalesmaskoten Melis har inte fyllt ett år än, men PennHip kan göras från 16 veckors ålder, så Ane tog med henne till röntgenträffen. Det var en mycket trött mopsflicka som kom ut ur röntgenrummet ♥

IMG_4345

Och Weevil blev snabbt sömnig han också…så sömnig att han glömde av sin fot 😛

IMG_4347

Efter röntgen väcks hundarna ur sin sedering med hjälp av en antidot, som reverserar effekten av narkosmedlet.

IMG_4348

Weevil positioneras på röntgenbordet…

IMG_4352

Alla projektioner togs i flera bildserier, för att man skall kunna justera hur hunden ligger, hur mycket man behöver sträcka ut dem osv. Det är viktigt att hundarna ligger helt rakt på den bild som skall läsas av hos SKK.

IMG_4354

IMG_4356

Bilderna skickas digitalt direkt till SKK. Kliniken kommer även skicka samtliga bilder till respektive valpköpare, så slipper man fota av själva röntgenplåten med sin mobilkamera. Jag kommer självklart lägga upp alla bilderna här tillsammans med resultaten 🙂

IMG_4358

Skorpan var jättejätteglad!

IMG_4359

Äntligen är det min tur!

bild 4-2

My lucky day! (Ser ni den viftande suddiga svansen? :-P)

IMG_4380

Men snart så blev Skorpan väldigt trött.

IMG_4384

Jättejättetrött.

IMG_4385

bild 4-4

Gaffa undrar vad sjutton vi håller på med där inne?

bild 1-5

Är det inte min tur snart?

bild 3-5

Jo det var det! 😀

bild 4-5

Hurra….

bild 2-3

Som sagt…jag är glad att jag slapp fota av allas bilder med min mobilkamera. Resultatet lämnar ju en del övrigt att önska 😉

bild 3-3

Halvfodertiken Hilda (Rascalstaffs Peaches) är en glad tjej som inte hade några problem med att åka lång bilresa eller bo på hotell!

bild 1-7

Att titta in i kameran däremot….inte alls intressant!

bild 5-3

Tur hon har en söt liten rumpa, för den fick jag många bilder av ♥

bild 4-3

Va? Pratar ni om mig? 🙂

bild 2-7

Ja vi röntgade ju förstås armbågarna också. Allas armbågar såg bra ut och PennHip-projektionerna var också lovande, enligt Sven. Han tyckte att nyttodjurskullen var en mycket jämn och fin kull, och tyckte allas höfter såg fina ut.

bild 5-4

Oavsett SKKs avläsningsresultat är jag nöjd och trygg med att bilderna är rättvisande och att jag själv varit med och observerat själva röntgensessionen på alla hundarna. Hur ofta hör man inte bortförklaringar om dåliga resultat med att bara en plåt togs, att man inte fick vara med och tycka till om vilken plåt som var den bästa osv. Jag har iallafall inget att skylla på nu, utan nu återstår en spännande väntan på att resultaten kommer upp på Hunddata i nästa vecka. PennHip tar ca 14 dagar (avläses i USA) och det resultatet skickas hem till valpköparen, och registreras inte ”offentligt” någonstans (typiskt amerikanskt ;-))

bild 5-5

Skorpan Tröttmössa! ♥