IMG_7971

Jag har gått från att helbarfa hundarna under ett år, till att ”halvbarfa” dem nu när både jag och Mikael jobbar heltid dagtid och vintervädret har omöjliggjort att hundarna kan äta alla sina mål ute. Jag tycker det fungerar fint att barfa dem på helgerna vintertid – oavsett väder, det är ju bara att slänga på dem ett täcke och låta dem stå och skava ben i några timmar. Perfekt söndagsnöje 😉

IMG_7972

Det jag tycker varit svårast med att helbarfa mina två, är att det är svårt att dosera rätt mängd. Mina lägger lätt på sig – det känns som att all barf man ger liksom bara ”sugs upp” av kroppen och ger grym muskulatur och päls, och ingenting kommer i princip ut ur andra ändan…

IMG_7975

Jag får ganska mycket mail ang utfodring av hundar, med barf och färskfoder, och tyvärr har jag inte möjlighet att fungera som ”konsult” i detta sammanhang. Tiden räcker helt enkelt inte till 🙁 Jag vet att det är svårt att hitta bra, rättvisande information om råutfodring. Jag tycker själv att gruppen ”Barf och färskfoder för hund och katt” på Facebook har ganska vettiga informationsfiler uppladdade. På Mush’s hemsida kan man också hitta lite lättöverskådlig info.

IMG_7978

Ben köper jag enklast via ZOO, som har hemleverans av fryst foder förpackat i kolsyreis – fungerar perfekt även när man beställer i högsommarvärme. Tycker det är otroligt bekvämt att få leveransen prydligt och fräscht förpackat direkt till ytterdörren. Om man vill stötta ekologiskt och närproducerade produkter kan jag tipsa om BARF-låda från Gröna Gårdar – fantastiskt fin kvalitet, och de har ett frestande utbud även för oss tvåbenta!

Tänk på att ge extra kalk, t.ex. Standardt Kalk, om du ”fuskbarfar” emellanåt – annars blir det lätt ett fosforöverskott. Kött innehåller överskott av fosfor, och ben innehåller kalcium. Förhållandet mellan kalcium/fosfor måste vara balanserat i kroppen, och min känsla är att många missar att hunden – när den får stora ben som den inte äter upp helt – faktiskt inte fått i sig tillräckligt med kalcium i förhållande till det kött den tuggat i sig. Detta gäller förstås inte för mjukare ben typ revben och kycklingvingar och annat, där hunden tuggar i sig även benet. Problemet är att upptaget av kalk ur ben blir sämre om benet sväljs i större bitar – om hunden t.ex. skall kunna tillgodogöra sig kalcium från äggskal måste äggskalen pulvriseras, annars går det bara rakt igenom kroppen.

IMG_7980

Jag tycker att det är en enorm berikning för hunden som ingen vovve skulle vara utan, att kunna ligga i timmar med en smaskig hästnacke i vårsolen, istället för att inhalera sitt torrfoder på 30 sekunder. När man barfar med ordentlig mängd ben är hunden också mätt under längre tid eftersom magen har mer att arbeta med. Bara fördelar alltså! 🙂