Vardagsvanor som är viktiga för att förbättra minnet och förebygga senil demens

demens

Varje dag gör vi val som kan verka harmlösa, men som i själva verket direkt påverkar risken för neurodegenerativa sjukdomar.

Att välja mellan att titta på tv eller läsa en bok kan omedvetet påverka hjärnhälsan hos personer över 60 år. Enligt en studie i The Journals of Gerontology om hur vi tillbringar vår fritid och hur dessa handlingar påverkar våra hjärnor, bör vuxna över 60 år ta hand om sina kognitiva funktioner och därmed förebygga neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers.

Forskarna observerade att aktiviteter som att läsa, lyssna på musik, spela ett instrument och göra hantverk, bland annat, utmanade sinnena hos denna grupp människor och gynnade deras tankeförmåga. Motsatsen gällde dock om de valde att ägna samma tid åt att titta på tv, eftersom ett sådant beteende leder till en stillasittande livsstil och lite mental stimulans, vilket kan ”stänga av våra hjärnor”.

Faktum är att studien visar att minst 45 procent av demensfallen skulle kunna förebyggas genom att ändra livsstilsfaktorer. Med andra ord, om människor har en mer aktiv och hälsosam livsstil kan de förebygga demens på äldre dagar.

Aktiviteter som stimulerar hjärnan

Det är viktigt att inte bara äldre människor utan hela befolkningen i allmänhet ägnar sig åt fysiska och mentala aktiviteter i sitt dagliga liv för att stimulera hjärnan och förebygga risken för kognitiv försämring. Experter förklarar att simning, tai-chi, styrketräning och regelbundna promenader förbättrar livskvaliteten, balansen, flexibiliteten och den allmänna prestationsförmågan.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar minst 150 minuters fysisk aktivitet per vecka. Träning förbättrar den kognitiva funktionen och hjälper till att förbättra minne och uppmärksamhet.

Neurocognitive Unit vid Hospital Privado de la Comunidad i Argentina menar att ”allt som innebär en förändring, en utmaning, ett lärande för hjärnan är grundläggande för dess utveckling”. De rekommenderar därför kognitiva aktiviteter som ordsökningar, sudoku, korsord, pussel och brädspel som schack, kort och bingo.

De påpekar också att daglig läsning hjälper till att förhindra kognitiv nedgång och att konstnärliga aktiviteter som dans eller målning stimulerar hjärnan och uppmuntrar kreativitet.

Livsmedel som är bra för hjärnan

Enligt Una Naidoo, näringspsykiater och professor vid Harvard Medical School, finns det livsmedel som hjälper till att förbättra humöret och stärka minnet och hjärnan.

Enligt experten visade en analys av 45 studier som genomfördes 2016 vilka livsmedel som kan förbättra minnet och minska risken för kognitiv nedgång. Fermenterade livsmedel som vanlig yoghurt kan vara till nytta för sinnet. Naidoo påpekar också att gröna bladgrönsaker, som grönkål, har en positiv inverkan på hälsan, eftersom de är rika på vitamin E, karotenoider och flavonoider, viktiga näringsämnen som hjälper till att skydda hjärnan mot demens, så hon rekommenderar att man lägger till dem i måltiderna.