Torka tvätten blixtsnabbt: inga problem med den japanska metoden

tvätten

Trött på att låta tvätten torka i flera dagar i sträck? Med ett smart knep från Japan kommer det att gå mycket snabbare i framtiden.

Tvätt behöver torka efter tvätt. Om du vill skydda textilierna och miljön ska du inte använda torktumlaren utan hänga upp de rena kläderna i stället. Men särskilt på vintern kan det ta lång tid innan tvätten inte längre är fuktig. Det är ganska irriterande om man behöver kläderna till jobbet nästa morgon. Den japanska metoden är en effektiv strategi för att avsevärt minska torktiden.

Torkning av tvätt: hur fungerar den japanska metoden?

Tvättexperten Yuichi Nakamura ligger bakom den här beprövade metoden. För att torka kläder så snabbt som möjligt bör två faktorer tas med i beräkningen: Å ena sidan måste textilens yta förstoras. Å andra sidan måste tillräckligt med luft kunna cirkulera. Om tygerna överlappar varandra torkar de långsammare. Det är bättre att hänga upp dem utspritt. Förfarandet varierar beroende på typ av kläder. Nakamura rekommenderar att man hänger byxor i en cylindrisk form. Detta innebär att tyget överlappar mindre. Skjortor torkar däremot snabbare om du vänder upp kragen och öppnar knapparna.

Luftcirkulationen påverkar torkprocessen

Tvättföremålens längd spelar också en roll. Långa och ganska skrymmande föremål placeras bäst i utkanten av klädhästen. Kortare föremål hör hemma i mitten. Detta ger en jämn struktur och därmed bättre luftcirkulation. Om du lämnar lite utrymme mellan de enskilda klädesplaggen kan luften också cirkulera bättre. Klädhängaren får inte vara helt överfull – helst ska kläderna inte röra vid varandra. Otåliga personer kan också använda en fläkt för att påskynda torkprocessen.

Torkning av tvätt i hemmet: glöm inte att ventilera!

Det hjälper också att placera klädhästen nära värmen och vrida den då och då. Det är också vettigt att hänga eller vända kläderna på stället. Varning: Se till att du vädrar rummet regelbundet. Annars samlas för mycket fukt och det bildas mögel. Rummet bör därför alltid ha ett fönster. Nakamura har ett annat tips särskilt för de kallare årstiderna: Tvätten bör tvättas i varmt vatten. Enligt experten förkortar detta torktiden.

Vilket rum är bäst för att torka tvätt?

Konsumentportalen Utopia.de avråder från att placera torkstället i köket eller badrummet. Matlagning och dusch ökar redan luftfuktigheten här. Sovrummet är inte heller ett bra val. ”Svettning och andning skapar mycket fukt under natten – rummet är därför mottagligt för bildning av mögel och bör vara särskilt väl ventilerat”, varnar portalen. Det är därför bäst att ha ett så stort rum som möjligt med ett fönster. Om du vill vara på den säkra sidan kan du mäta luftfuktigheten med en hygrometer. 40 till 60 procent är idealiskt. Rummet bör också vara uppvärmt, eftersom det vid låga temperaturer kan ta tre dagar innan tvätten inte längre är fuktig.

Enligt Kompetenscentrum för hushållsekonomi ska tvätten vara torr inom 24 timmar. Annars kan bakterier bildas och en sur lukt utvecklas – något som vi absolut vill undvika med nytvättade kläder.

För att säkerställa att tvätten kommer ut torrare ur maskinen kan du ställa in en högre hastighet. Under centrifugeringen förlorar plaggen fukt. Ömtåliga kläder bör dock bara centrifugeras med låg hastighet eller inte alls.

Användbart handdukshack för torktumlaren

Föredrar du att använda en torktumlare? Det finns knep från Japan här också. Som den japanska tidningen Oggi.jp skriver torkar våta kläder snabbare om du lägger en torr handduk i torktumlaren. Knepet är mest effektivt om handduken är så stor som möjligt. Handdukens fibrer absorberar också fukten från de blöta kläderna.