Aluminiumfolie är en oumbärlig del i många hushåll, även om återanvändbara alternativ till denna metod för att bevara mat har ökat i popularitet under en tid nu. I vilket fall som helst är det en utmärkt allierad när det gäller att förvara rester eller till och med för matlagningsmetoder som papillote och grillning.
Det visar sig dock att inte alla livsmedel lämpar sig för att förpackas i aluminiumfolie. Särskilt de som har en citrusaktig eftersmak i kontakt med folien kan utgöra en potentiell hälsorisk, vilket livsmedelsingenjören Mariana Zapién har varnat för på sin Instagram-profil (@ingdetusalimentos, med 637 000 följare).
Livsmedel som du inte bör förpacka i aluminiumfolie
Experten publicerar en serie innehåll där hon tar upp metoder som hon inte gör i sitt kök utifrån sitt perspektiv som livsmedelsingenjör. Bland annat varnar hon för att använda aluminiumfolie för att förvara sura livsmedel.
”När aluminiumfolie utsätts för sura beredningar som såser eller marinader kan den frigöra aluminium som migrerar in i maten, och om vi gör detta upprepade gånger kan det öka vårt aluminiumintag, vilket är en potentiell hälsorisk för personer med njurproblem”, säger hon.
Han understryker att det rätta därför är att följa tillverkarens anvisningar och inte använda den i kontakt med marinader, såser eller citrusfrukter, som till exempel för att förpacka den där halva citronen som alltid ligger lös i kylen.
European Aluminium Foil Association hävdar att aluminiumfolie i sig inte är hälsofarligt. Som en försiktighetsåtgärd nämner de dock att ”mycket sura eller salta livsmedel inte bör förvaras eller grillas i aluminiumfolie”. De påpekar att syra eller salt – med exempel som skivade äpplen, pickles eller korv – kan frigöra aluminiumjoner från folien som migrerar in i maten.
Andra gester att bannlysa i köket
I samma publikation påpekar Mariana Zapién också att man inte ska lägga handen i kastrullen eller i matbehållare. ”Genom att göra detta överför vi bakterier, jäst och svamp, som kan finnas på vår hud”, säger hon och tillägger att ’dessa mikroorganismer kanske inte är patogena, men de kommer att främja försämringen av din mat genom att ha de specifika förutsättningarna att växa’. Med detta i åtanke är det rätta att göra att alltid använda rena köksredskap.
Slutligen understryker han att det är fel att låta skursvampen ligga i tvål och vatten när man diskar. ”Svampen har visat sig vara ett av de mest förorenade redskapen i köket”, säger han. ”Att lämna svampen i den fuktiga miljön med matrester kan uppmuntra tillväxten av mikroorganismer och främja korskontaminering, idealet är att tvätta och desinficera den mycket väl när du har använt den och lämna den att torka på en ren plats”, avslutar livsmedelsingenjören.