En sjuksköterska varnar för att använda munvatten för att borsta tänderna: ”Det bränner dem.

munvatten

Tandhälsa är en aspekt som har betonats ända sedan vi var barn. Från en mycket ung ålder upprepar våra föräldrar och vårdgivare om och om igen att vi ska borsta tänderna efter måltiderna. Det handlar inte om ondska eller en önskan att kontrollera, det är helt enkelt en medicinsk rekommendation som de vill att deras barn ska följa i sitt dagliga liv. Detta råd bör följas i alla åldrar för att upprätthålla en god munhygien och undvika missöden som kan leda till hälsoproblem och stora kostnader.

Det finns dock människor som inte borstar tänderna så ofta som nödvändigt. Det kan bero på många olika saker, till exempel lathet eller slarv, att man äter ute eller tidsbrist. Det finns tillfällen då man måste äta mot klockan och när man väl är ute ur huset kommer man ihåg att man glömt borsta tänderna. Andra kommer ihåg, men letar efter en alternativ lösning för att ta mindre tid, till exempel att använda munvatten eller munskölj. Luis Cabezas är vårdpersonal som har förklarat det problem som detta kan orsaka för vår tandhälsa.

Detta är problemet med munvatten

Något man ser hos människor som har hygienproblem är att vi ofta inte borstar tänderna i tid och att vi använder produkter med alkohol och olika ämnen”, säger han i början av sin video. Innan han förklarar varför de inte är bra ger han en känga åt reklamen för dessa produkter: ”Vi ser det på TV med hemska och vinklade annonser för att få folk att köpa produkten. Enligt honom är dock verkligheten långt ifrån vad man ser i reklamen: ”Det är det värsta man kan göra med sin mun”.

Munnen har en balans och ett mikrobiom med bakterier som är bra och nyttiga, det man måste ta bort är matrester och det är det som tandborsten är till för”, avslöjar han i sin video. ”Så om jag inte borstar och sköljer munnen med munvatten gör jag ingen rengöring alls, utan lämnar kvar alla matrester. Det försurar min saliv och det bränner bokstavligen mina tänder”, förklarar han om konsekvenserna. Hennes lösning är tydlig: ”Borsta, borsta och borsta ännu mer.

Andra experttips för god tandhälsa

Den här vårdgivaren är inte ensam om att betona vikten av tandborstning. Andra företag som specialiserar sig på mental hälsa, till exempel Sanitas, gör samma sak. Det här är tipsen från den här vårdgivaren:

  • Borsta tänderna och tandköttet varje dag, efter måltiderna, tre gånger om dagen: Ansamlingar av mat kan ändra pH-värdet i saliven, vilket är nödvändigt för att förhindra uppbyggnad av tandsten och demineralisering av emaljen.
  • Välj rätt tandborste och tandkräm: För att välja rätt typ av tandborste kan du fråga din tandläkare,
  • Använd tandtråd för att ta bort mat som samlats mellan tänderna: Du behöver inte använda den efter varje måltid, men minst en gång om dagen.
  • Använd mellanrumsborstar om det är långt mellan tänderna: De är till stor hjälp om du behöver rengöra mellan tandregleringstrådar eller under broar.
  • Använd munskölj efter avslutad rengöring: Munskölj är ett komplement till tandborstning, det kan aldrig ersätta tandrengöring.
  • Om du inte kan borsta tänderna efter en måltid kan du äta krispig mat (frukt eller grönsaker) eller tugga tuggummi: Tuggummi hjälper till med dragningseffekten och ökar salivproduktionen.
  • Byt tandborste var 3:e till 4:e månad och mellanrumsborste var 4:e till 5:e dag: Det är viktigt att byta tandborste eftersom bakterier kan ansamlas.
  • Besök din tandläkare 1-2 gånger per år och få tänderna rengjorda varje år: Din tandläkare kan kontrollera hur din mun mår och förebygga tandlossningssjukdomar.