Ägare av fritöser varnas för att tillaga en populär maträtt

fritöser

Fritöser har blivit en stapelvara i köket de senaste åren och kan användas till allt från att baka kakor till att steka potatis. Men det finns vissa livsmedel som bör hållas borta från luftfrysern

Våra medlemmar får ta del av specialerbjudanden, kampanjer och annonser från oss och våra partners. Du kan checka ut när som helst.

Frityrkokare har blivit ett måste i köket de senaste åren, med förmågan att göra allt från att baka kakor till att steka potatis.

Men trots sin mångsidighet är de kanske inte det bästa valet för varje maträtt.

Apparaten har ökat i popularitet på grund av sin snabbhet och energieffektivitet, vilket gör att hemmakockar helt enkelt kan lägga ingredienser i korgen och låta dem tillagas, istället för att vänta på att ugnen ska värmas upp eller stå över en het stekpanna.

Det finns dock vissa livsmedel som bör undvikas när man använder en fritös, bland annat en populär frukosträtt. Isabella Forgoine, AO:s expert på småapparater, har varnat för att tillaga bacon i en fritös på grund av potentiella risker.

”Bacon är ett av de få livsmedel som inte är lättare att tillaga i en fritös, för utan tillsatt olja och dess höga fetthalt kan det vara mer besvär än det är värt att tillaga bacon”, förklarar hon. ”När fettet kokar droppar det ner i botten av fritösen, vilket kan skapa en oljig rest som är svår att rengöra och som kan påverka apparatens prestanda över tid.”

Istället rekommenderar hon: ”Grillning eller traditionell stekning i panna är mer tillförlitliga tillagningsmetoder som undviker ansamlingar i apparaten”, rapporterar Mirror.

Frityrkokare fungerar genom att cirkulera luft runt maten så att den blir krispig utan att det behövs mycket extra olja eller fett. Att tillaga bacon i en fritös kan vara lite utmanande på grund av den höga fetthalten, som gör att baconet inte har någonstans att ta vägen.

Men om du är angelägen om att använda din luftfryser för att laga bacon, erbjuder BBC Good Food några tips. De avråder från att överfylla fritösen och rekommenderar högst tre baconskivor eller sex baconbitar i ett enda lager. För optimala resultat föreslår de: ”Tillaga streaky bacon rashers i sex till 10 minuter, nykokt bacon tar sex minuter, men krispigare bacon tar nio till 10 minuter”, och för ryggbacon uppnås perfektion mellan fyra och åtta minuter.