I århundraden har vi trott att den första chokladen tillverkades av aztekerna. Forskare motbevisar teorin

Det är svårt att hitta någon som kan motstå en varm choklad. Mjölken, chokladens krämiga konsistens, temperaturen… Vintern är en inbjudan till denna legendariska dryck, som uppenbarligen har förändrats mycket under århundradena.

Choklad – och kakao, som den härstammar från – har varit en del av den amerikanska kulturen i årtusenden och blev gudarnas dryck för förspanska kulturer som aztekerna och mayafolket. Så pass mycket att en rad arkeologer nu skakar om flera fundament som hotar att omkullkasta mycket av det vi visste om kakao och dess historia.

Vi visste, eller trodde att vi visste, förstås. För den verklighet som en grupp forskare från University of California Berkeley för närvarande arbetar med syftar till att omkullkasta det vi antog om kakao: dess mesoamerikanska ursprung.

Ja, vi har bevis för att centralamerikanska civilisationer som olmekerna och mayafolket redan bearbetade kakaobönor för att göra drycker, använda dem i ritualer och fester och kort sagt hade ett sätt att konsumera choklad så tidigt som 1900 f.Kr.

Men teamet som leds av forskaren Rosemary Joyce går ännu längre. Vi skulle inte längre bara tala om 3.000 f.Kr. och inte längre tala om Mesoamerika som kakaons eller chokladens ursprung, men vi skulle behöva ändra fokus.

Vi skulle behöva åka ner till övre Amazonas, som idag tillhör Ecuador, där arkeologisk forskning som involverar flera olika universitet har hittat vad som skulle vara den äldsta urbana referensen tillMayo-Chinchipe-kulturen och i sin tur pekar upptäckten på en möjlig rivning av de vanliga föreställningarna om var kakao kommer ifrån och vem som började konsumera den. Svaret ligger i den arkeologiska platsen Santa Ana – la Florida, i Amazonas regnskog i Ecuador.

I utgrävningen, som rapporteras i tidskriften Science Adviser, har forskare hittat exempel på detaljerad keramik med kärl som påminner om de som mayafolket använde för att tillverka kakao. Inte bara det, eftersom det kan vara en tillfällighet, men det finns mer. Mycket mer.

Genom att analysera några av dessa redskap har forskarna funnit att det finns spår av kakao i dem. Till exempel skrapade de förkolnade resterna av resterna inuti några av dessa kärl och fann att det fanns spår av stärkelse i en form som bara någonsin har setts i kakaoträdet.

De fann också kemiska bevis för teobromin , en förening som bara förekommer i mogna kakaobönor och som till exempel är det naturligt förekommande stimulansmedlet i kakao, precis som koffein ”hör hemma” i kaffe. Samtidigt underkastade forskarna dessa kvarlevor en DNA-analys, som skulle kunna koppla dem till moderna kakaoträd.

Med dessa kvarlevor tyder forskningen på att det fanns kulturer i det inre av Ecuador som skulle ha använt kakao för mer än 5.000 år sedan, vilket gör dem till de äldsta kända uppgifterna om choklad i människans händer, enligt vad som publicerats i tidskriften Nature Ecology & Evolution.

Vad som inte har bevisats och hittills inte har uppnåtts är att verifiera om dessa bevis kommer från ”domesticerad” kakao, en merit som fortfarande tillhör en utgrävning i Honduras där de äldsta resterna av kakao som odlats av människor har hittats, daterade mer än 3 600 år tillbaka i tiden.