Nu är den bästa tiden att odla blommor, grönsaker och örter från frö. Men unga växter är känsligare än väntat. De vanligaste misstagen: felaktig vattning, dålig jord, för mycket värme. Sju punkter att tänka på när du odlar inomhus.
Dagarna blir längre igen och förväntningarna på den annalkande våren växer. Det är dags för sådd. Under inga omständigheter vill du vara för sent ute med plantskolan. Eftersom alla inte har ett växthus hemma är det många som använder fönsterbrädan för att odla. Under dessa veckor är sociala medier fulla av råd om vilka växter som ska sättas i jorden först. Oron sprider sig så att du inte börjar för sent. Men innan du omsätter tipsen i praktiken bör du överväga kraven på de groende fröna för platsen.
1 Särskilda groningsförhållanden
Det antas allmänt att de små fröna groddar bäst när de sås i varma och fuktiga förhållanden. Detta är dock inte alltid fallet. ”Man skiljer mellan så kallade kallgroddar och ljus- och mörkergroddar”, säger Annette Holländer, utbildad fröodlare och författare.
Kallgroddar: Frön från till exempel pioner, cyklamen eller ramslök behöver en kall stimulans för att få igång sin utveckling. För att göra detta blandas de med lite fuktig kvartssand och fylls i påsar. Dessa placeras i kylskåpets grönsaksfack eller direkt i frysen. Efter cirka fyra till sex veckor hävs groningshämningen. Om du har utrymme kan du också så fröna på senhösten och placera behållarna i kallramen under vintern.
Ljusgroddar: Växter som basilika behöver ljus för att bryta ner groningshämningen. De får under inga omständigheter täckas med substrat.
Mörka groddar: Växter som pumpa och gräslök måste däremot täckas med mörkt substrat.
2 Rätt tidpunkt
”Det största misstaget är att börja så för tidigt”, säger trädgårdsmästaren Hanna Strotmeier. Självklart vill man komma igång, och temperaturen i vardagsrummet uppmuntrar till groning. Men tomater, auberginer och liknande behöver ändå minst två månader på sig innan de kan komma ut. De växer och behöver mer och mer utrymme. Växternas utveckling i värmen leder till långa, mjuka skott, skadedjursangrepp och ibland till och med hämmad tillväxt.
Trädgårdsmästaren rekommenderar därför att man väntar lite längre innan man sår tomater, gurkor och pumpor. ”Helst ska dessa grönsaker sås under första halvan av mars, eftersom plantorna kan stickas ut fyra veckor senare”, säger Strotmeier. Men det finns också undantag: För paprika och chili är tidig sådd i februari lika meningsfull som för selleri och grönsakslök. Trots värmen tar groningen lång tid och plantorna utvecklas långsamt.
3. Viktiga förberedelser
Om du fortfarande känner dig otålig finns det viktiga förberedelser att göra innan själva sådden. När du har valt arter och sorter måste du sortera fröpåsarna efter typ av groning.
Ett odlingsmedium rekommenderas så att växterna kan odlas framgångsrikt. Du bör inte använda begagnad jord, eftersom svampmyggor redan kan ha förökat sig i den. ”De kan allvarligt skada rötterna på de unga plantorna”, säger fröträdgårdsmästare Holländer.
Fördelarna med krukväxtkompost? God luftning, lågt näringsinnehåll och god vattenlagringskapacitet. Krukorna, brickorna eller de alternativa odlingsbehållarna måste skrubbas rena och sedan desinficeras. På så sätt förhindras överföring av mögel och andra patogener.
4. Temperaturreglering
Under groningen föredrar de flesta arter temperaturer mellan 20 och 24 grader Celsius. Detta är vanligtvis fallet på fönsterbrädan. Om inte, säger Strotmeier att groningsperioden kommer att bli längre. Detta är inte ett problem till en början. Men om såbrickorna hålls för våta utvecklas mögel.
Om de första gröna spetsarna dyker upp bör temperaturen sänkas och ljusintensiteten ökas. ”Ett fönster i söderläge är därför inte en bra idé”, säger trädgårdsmästaren. De höga temperaturerna leder till en chock för de ömtåliga små växterna. Ett fönster i öst- eller västläge är bättre för exponering.
Annars bör omgivningstemperaturen alltid sänkas efter groning. I hemmet är det ouppvärmda sovrummet eller en hall lämpliga.
5. Undvik problem
Ibland faller de väl grodda unga plantorna omkull efter några dagar och dör. Holländer förklarar: ”Plantorna ruttnar vanligtvis från roten.” Svampar är ansvariga för detta och orsakar den så kallade ”omkullfallssjukan”. Att vattna sparsamt är nyckeln till att bekämpa detta problem.
6 Frågan om utrymme
Om du sår dina egna frön måste du tidigt inse att plantorna behöver mer utrymme från vecka till vecka. När det andra eller tredje bladparet dyker upp på huvudskottet är det dags att skilja plantorna åt. Experter kallar detta att sticka ut. Plantorna transplanteras individuellt i krukor med ett högkvalitativt planteringssubstrat.
Som en allmän regel bör de unga plantorna inte hållas för fuktiga i detta skede. Strotmeier förklarar att mindre vatten gör att plantorna växer mer kompakt. Enligt Holländer är det inte nödvändigt att pricka ut för pumpor, gurkor och solrosor, där fröna enkelt kan sås individuellt eller i en liten grupp.
7 Övergång till utomhusbruk
En ljus och sval plats rekommenderas för att härda av plantorna under de sista veckorna. En kallställning med ett lock som skyddar mot den nattfrost som brukar förekomma under första halvan av maj är idealisk. Under dagen kan växterna stå oskyddade utomhus.