Skräpsortering är ett ämne som fortfarande väcker frågor – särskilt när det gäller kläder. Hur hanterar du klädesplagg som redan är slitna och inte längre är lämpliga för vidare användning? Underkläder, även om de är känsliga, är inget undantag. Här är några tips på hur du kan göra dig av med gamla underkläder på rätt sätt utan att skada miljön.
Sopsortering börjar i våra hem
Korrekt avfallssegregering är en viktig del av att ta hand om planeten. Även om det fortfarande finns många människor som inte är helt säkra på hur de ska hantera vissa typer av skräp, är det värt att komma ihåg att även små steg har stor inverkan. Ett exempel är textilavfall, som i många fall hamnar på fel ställen. Så vad ska du göra med underkläder som redan har förlorat sina egenskaper?
Gamla underkläder – släng dem inte i blandavfallet
Många av oss vet inte vad vi ska göra med våra gamla underkläder och slänger dem helt enkelt i soptunnan för blandat avfall. Det visar sig att den här lösningen inte bara är dålig för miljön, utan till och med olaglig. Från och med den 1 januari 2025 är det nämligen förbjudet att slänga textilartiklar i blandat avfall och det finns en ekonomisk sanktion för att göra det. Därför är det värt att vara medveten om att det inte är så mycket mer miljövänligt som det är lagligt.
PSZOK – den perfekta platsen för gamla underkläder
En av de bästa lösningarna är att besöka en kommunal avfallsinsamlingsplats (PSZOK) som tar emot textilavfall, inklusive gamla underkläder. Det är här, i enlighet med bestämmelserna, som klädavfall tas emot och bearbetas till alternativa bränslen från och med januari 2023. Även om det kan verka konstigt är skadade underkläder inte alls ett hinder för återvinningsprocessen. Tvärtom används de i många fall på ett sätt som stöder vår ekonomi.
Behållare för begagnade kläder. En lösning att överväga
Ett annat sätt är att använda de behållare för begagnade kläder som finns i många städer. Även om vissa människor tycker att underkläder inte är lämpliga för donation, är det värt att komma ihåg att vissa klädinsamlingsföretag (som polska Röda Korset) också accepterar skadade kläder. Sådant material kan användas till alternativa bränslen eller andra återvinningsprocesser.