Matlagning med aluminiumfolie är ett omdiskuterat ämne när det gäller dess säkerhet för hälsan.
Matlagning med folie anses i allmänhet vara säkert. De flesta experter är överens om att det inte utgör någon betydande hälsorisk om det används på rätt sätt. Men det finns kritiker som hävdar att det inte är lämpligt, eftersom det kan få vissa konsekvenser. Ta reda på vilka de är och vad du bör tänka på.
Aluminium är en beståndsdel som finns i olika köksredskap, bland annat bestick, gafflar och skedar.
Även om detta inte är en hälsorisk kan det vara ett hot att förpacka mat med aluminium. Om det inte används på rätt sätt och på ett medvetet sätt kan det få långsiktiga konsekvenser. Webbplatsen ”Mejor con Salud” , anger att de största problemen orsakas av att lägga på elden och med aluminium:
-Sura och salta livsmedel:
Till exempel tomater eller citrusfrukter, liksom salta livsmedel. Detta beror på att dessa typer av livsmedel kan leda till att små mängder aluminium frigörs i maten, vilket kan vara skadligt om det intas i stora mängder.
-Överskott av aluminium:
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har fastställt en säker gräns för intag av aluminium och föreslår att det inte ska överstiga 1 mg per kg kroppsvikt och vecka. Detta innebär att risken är låg om man undviker problematiska livsmedel.
Allt är inte dåligt med aluminium: hälsofördelarna med att använda det
Även om försiktighetsåtgärder bör vidtas leder optimal användning inte till komplikationer:
– Neurotoxiska egenskaper:
Även om aluminium har förknippats med neurotoxiska effekter i studier, anses den mängd som frigörs när man lagar mat med aluminiumfolie vara minimal och inom acceptabla gränser av toxikologiexperter.
– Skillnader mellan folieytor:
En vanlig myt är att den ena sidan av aluminiumfolien är giftigare än den andra. Detta har dock motbevisats; båda sidorna är lika säkra för matlagning.
– Höga temperaturer:
Tillagning vid temperaturer över 200 °C (400 °F) kan öka risken för att aluminium tränger in i maten. Därför är det lämpligt att använda måttliga temperaturer och undvika direktkontakt med problematiska livsmedel.
En viktig faktor för att minska mängden aluminium är att inte gnugga stekpannor efter matlagning.