Om din köksfläkt börjar läcka fett eller andra rester är det ett tecken på att den inte rengörs effektivt och kan minska dess livslängd.
Köksfläkten är ett av de viktigaste elementen för att absorbera rök i spanska kök. Den är dock inte bara ansvarig för att suga upp all rök som bildas när man använder spisen eller den glaskeramiska hällen för att laga mat, utan även annat avfall. Det är denna kombination av faktorer som gör att köksfläkten börjar fyllas med fett som, om det inte rengörs ordentligt, börjar ansamlas och gör det mycket svårt att rengöra.
Dessa smutslager innebär att livslängden på köksfläkten börjar minska, så du kommer att behöva göra en extra kostnad vid någon tidpunkt, vilket säkert inte kommer att vara det mest önskvärda. Av denna anledning är det bättre att utföra en daglig rengöring och andra mer grundliga rengöringar med några månaders mellanrum, vilket undviker att köket ser smutsigt och försummat ut och att hemmet fylls med rök varje gång vi sätter på stekpannorna eller grytorna.
Symtom på ineffektiv rengöring av köksfläkt
Även om det inte är vanligt kan det finnas tillfällen då smutsen i köksfläkten går obemärkt förbi. Eftersom köksfläkten består av en nästan dold ventilationskanal kan den samla fett där vi inte kan se det. Men dålig rengöring eller smuts kommer alltid att visa tecken. Ett sådant symptom är att rök absorberas, och om denna inte reduceras när köksfläkten är aktiverad kan det tyda på att luftflödet är blockerat.
Om filtren är smutsiga och inte släpper igenom röken kommer de inte heller att ta bort lukter ordentligt, vilket innebär att luften i köket blir förorenad. Naturligtvis kan dessa tecken få vissa konsekvenser, allt från mindre till allvarliga. Den viktigaste är naturligtvis brandrisken, eftersom fett är mycket lättantändligt och ju mer det ansamlas, desto större är sannolikheten för brand.
Smuts kan dessutom skada apparaten eller förkorta dess livslängd. För att inte tala om att spiskåpan måste arbeta hårdare och därför förlorar energieffektivitet i händelse av en ansamling av rester.
Det enkla knepet för att rengöra spiskåpan
Det enkla och till synes definitiva tricket har förklarats av Tracey Heaton, en användare som dök upp på sociala nätverk och berättade vad hennes ofelbara metod är. Hon hävdar att användningen av sodakristaller avlägsnar fett och smuts ”på 30 sekunder”. Det fungerade aldrig för henne att lägga gallren eller filtren i diskmaskinen eller blötlägga dem i vatten eftersom det alltid blev fett kvar.
Så enligt Heatons trick är det bara att täcka filtren med flytande sodakristaller och sprida ut dem med en tandborste. Under tiden är det bäst att rengöra insidan av extraktorn med två gamla knep: antingen avfettningsmedel eller bakpulver med ånga, även om det bör noteras att detta är den långsammare processen.