Ett välskött parkettgolv kan förvandla vilket utrymme som helst och ge en varm touch till ditt hem. Det är dock inte lätt att hålla det i gott skick och kräver särskild skötsel, eftersom det är en typ av material som är mycket känsligt för stötar och repor samt fukt. Eftersom den består av trälameller påverkas den av förhållandena i sin omgivning. Dessutom är det vanligt att vår parkett med tiden börjar förlora den där speciella glansen från början, får några repor eller till och med samlar mycket smuts i fogarna. Detta gör att den ser mindre attraktiv ut och håller mycket kortare än den skulle kunna göra.
Ett av de vanligaste problemen med parkettgolv är ofta uppkomsten av skav och märken. Från nötning från möbler och stampande skor till enkel brist på underhåll är några av de misstag vi gör när vi inte tar hand om vår parkett ordentligt. Om vi inte rengör vår parkett ordentligt försämras den dessutom lättare, så att den förlorar sin ursprungliga färg och struktur.
Det finns dock några enkla knep som kan användas för att hålla vår parkett intakt och fri från repor under lång tid. Med dessa tekniker kan du undvika att skada den, förhindra att den försämras och bevara dess speciella glans nästan utan ansträngning.
Olika typer av parkett
Det finns olika typer av parkett och det är viktigt att känna till vilken typ du har hemma för att veta hur du ska ta hand om den. Alla kräver inte samma underhåll och om du använder fel produkter kan den lätt skadas.
- Massiv parkett: den är huvudsakligen tillverkad av naturligt trä och är ett av de mest traditionella och ett av de mest eleganta och hållbara alternativen för golvet i vårt hem. Denna parkett är tillverkad av remsor eller plankor av trä, vilket ger den en mer autentisk finish. Denna typ av material är dock mer känsligt för fukt och temperaturförändringar.
- Flerskiktsparkett eller flytande parkett: den har ett toppskikt av naturligt trä även om basen är gjord av andra material. Detta gör den mycket mer motståndskraftig mot fukt och mindre benägen att expandera. Det tunnare toppskiktet begränsar antalet slipningar som kan utföras.
- Laminat eller syntetisk parkett: förväxlas ofta med massiv parkett, men består av pressade fibrer med ett ytskikt som imiterar trä. Det är mycket mer motståndskraftigt mot repor och fukt, även om det inte kan slipas eller återställas som naturligt trä.
- Bambuparkett: har blivit populärt på senare år och är det mest hållbara och miljövänliga alternativet. Eftersom det är en snabbväxande växt är det det mest hållbara alternativet, eftersom man undviker att fälla träd för att få trä. Dessutom är detta material mycket motståndskraftigt och hållbart, vilket ger en naturlig och varm finish i hemmet.
Tre tips för en bra daglig rengöring
För att hålla vår parkett oklanderlig behöver vi bara en ordentlig rengöringsrutin, för att undvika att ansamling av damm, smuts eller fukt kan försämra den. Så låt oss ta hänsyn till en serie knep som kan göra skillnad i vår dagliga rengöring:
- Sopa och dammsug parketten utan att repa den. Damm och skräp kan fungera som sandpapper på ditt parkettgolv och orsaka repor och skav med tiden. För att förhindra att detta händer kan du använda en mjuk borstkvast eller i stället en torr mikrofibermopp för att ta bort smutsen utan att repa träet.
- Du kan också använda en dammsugare, så länge den har en särskild dammsugare för känsliga träytor. Det är viktigt att undvika dammsugare med hårda hjul så att de inte lämnar märken på ditt golv.
- Moppa med en liten mängd vatten. Fukt och överflödigt vatten är parkettgolvets största fiender och orsakar filtreringar som utvidgar och deformerar vårt golv. För att undvika detta använder vi en mopp eller en mikrofiberduk som är lätt fuktig. Det är också viktigt att inte spilla vatten direkt på golvet och att använda specifika produkter för parkett.
- Använd rekommenderade produkter. Konstant användning av olämpliga produkter kan försämra vår parkett med tiden och göra att den håller mycket mindre. Du bör använda speciella parkettrengöringsmedel, vinäger utspädd i vatten alltid i små mängder eller använda en blandning av varmt vatten med några droppar neutral tvål. Det är viktigt att inte använda skadliga produkter som blekmedel, ammoniak, starka rengöringsmedel eller vaxer och oljor.
Några tips för att undvika repor och slitage
Eftersom det är ett mycket känsligt material måste vi vidta vissa försiktighetsåtgärder för att undvika repor eller märken:
- Skydda de områden i huset där det är mest trafik: lägg mattor på viktiga ställen för att undvika repor, t.ex. vid entrén eller under tunga möbler. Använd halkfria mattor för att hindra dem från att röra sig och för att förhindra att skräp samlas under dem.
- Använd möbelskydd: Om stolar eller bord dras med lämnar det ofta synliga märken på golvet, så placera dynor på benen på stolar och bord för att förhindra detta. Tänk också på att dynorna slits ut med tiden och bör bytas ut med jämna mellanrum.
- Använd lämpliga skor: den typ av skor som vi använder hemma kan ofta skada parketten. Undvik skor med hårda sulor, klackar eller stövlar med inkrusterade rester. Det är viktigt att bära tofflor inomhus för att minska golvfriktionen.
- Dra inte möbler eller föremål: lyft alltid möbler för att undvika att lämna märken. Om du flyttar kan du lägga ut tjocka kartongbitar eller filtar innan du flyttar föremålen.